Овошјето во исхраната на бебињата: Кога и како да воведете цреши во менито на...
Црешите содржат многу важни нутритиенти, само една шолја свежи цреши содржи 20 мг калциум. Заради количеството на хранливи вредности кое го имаат црешите се вбројуваат во намирници кои ги нарекуваме супер храна. Особено се...
Прва помош од природата: Симнете го високиот крвен притисок со грав, киви и банани
За да го избегнете високиот крвен притисок, треба да јадете храна со низок процент на сол. Нутриционистите предупредуваат дека против високиот притисок треба да се борите и со моќни минерали: калциум, магнезиум и калиум.
Во...
Пијалак со омилениот зачин го ублажува воспалението и го „брише“ вишокот килограми
Магдоносот е еден од најпопуларните зачини кои го надополнуваат вкусот на нашите јадења. Можеби не сте знаеле дека е и од голема помош за губење на прекумерните килограми, но и за санирање на разни...
Ја имате ли на трпеза: Нискокалорична намирница преполна со протеини
Боранијата е зеленчук од групата на мешункасти растенија како гравот, грашокот, леќата и наутот. Таа е нискокалорична, но затоа е богата со растителни влакна и протеини. Само една шолја боранија содржи доволно протеини за...
Зависни сте од сирење: Научниците докажаа – казеинот создава зависност како од дрога
Тим на истражувачи во изминатиов период се занимавал со тоа кои намирници предизвикуваат најголема зависност кај луѓето. Притоа ја користеле скалата за зависност од храна на Јеил (Yale Food Addiction Scale), која е направена да измери...
Меган Маркл го открива својот омилен појадок и кои витамини дополнително ги зема
Војвотката од Сасекс, Меган Маркл, сопруга на принцот Хари, вели дека секое утро пие смути, а рецептот го открила во интервју за „The Chalkboard“, во кое зборувала и за другите свои здрави навики.
„Мојот омилен...
Предупредување на СЗО: Оваа намирница сите ја користиме, а одговорна е за СМРТТА на...
Маргаринот за кој се смета дека е добра алтернатива за путерот всушност содржи трансмасти кои предизвикуваат смрт кај половина милион луѓе годишно, покажува едно истражување на Светската здравствена организација (СЗО).
Трансмасните киселини се типичен нуспроизвод...
Потенцијален здравствен ризик: Дали треба да ја фрлиме храната на која слетала мува?
Треба ли да ја фрлиме храната на која слетала мува или, пак, да продолжиме со јадење како ништо да не се случило?
Што (ќе) се случува откако мувата ќе слета на неа, зависи од низа...
Зошто е добро да се ’испуштаат ветрови’ – не ги чувајте во себе!
Истражувањата покажале дека луѓето во просек пуштаат ветар дури 14 пати дневно. А секој „ветар“ се состои од:
59 % азот
21 % водород
8 % јаглерод диоксид
7 % метан
4 % кислород
...
Најздравиот млечен производ: Нема што не лекува, а може сите да го користат!
Составот на козјото млеко има најголема сличност со мајчиното. Ова очигледно го знаеле и старите народи, со оглед на тоа дека го препорачувале за зајакнување на имунитетот, лекување и зајакнување на белите дробови, како...