Зошто е добро да се ’испуштаат ветрови’ – не ги чувајте во себе!

Повеќе никому не му дозвоувајте да ве посрами затоа што сте пуштиле ветар. Оваа физиолошка потреба на луѓето им дава до знаење дека изеле храна која не им одговара или можеби имаат алергија...

Истражувањата покажале дека луѓето во просек пуштаат ветар дури 14 пати дневно. А секој „ветар“ се состои од:

 • 59 % азот
 • 21 % водород
 • 8 % јаглерод диоксид
 • 7 % метан
 • 4 % кислород
 • 1 % хидроген сулфид

Ова се некои од причините зошто е добро да се пуштаат ветрови:

 1. Се намалува надуеноста

Дали некогаш после оброк ви се случило да се чувствувате како сте бремени? За потоа неколку пати да пуштите ветар и целата надуеност да исчезне. Процесот на варење создава многу гасови во телото кои ги надувуваат луѓето, па затоа откако ќе ги испуштите тие гасови се чувствувате послабо.

 1. Балансирана исхрана

Луѓето главно пуштаат ветрови кога ќе изедат некоја намирница која не им одговара, на пример, кога се консумира црвено месо тогаш ветровите се исклучително смрдливи. Така, луѓето во склад со ветровите може да препознаат која храна им одговара, а која не и на тој начин да ја балансираат исхраната.

3. Болка во стомакот

Пуштањето ветрови може значително да ја намали болката во стомакот. Стручњаците советуваат дека во вакви ситуации најдобро е да се легне на грб и лесно да се масира стомакот во правецот на стрелките на часовникот, и тоа почнувајќи од папокот кон надвор.

 1. Ги штити цревата

Докторите инаку ги предупредуваат пациентите кои имаат проблеми со цревата да не ги задржуваат ветровите, всушност ова не би требало да го прави никој затоа што задржувањето поттикнува воспаленија и може да предизвика воспаление на хемороидите.

 1. Вдишување на ветровите

Добро прочитавте! Луѓето кога ќе пуштат ветар би требало длабоко да го вдишат. Реално на повеќето не им пречи сопствениот ветар, а така е затоа што телото го препознава сопствениот мирис. Хидроген сулфидот ги зајакнува митохондриите, што луѓето ги прави помалку чувствителни на болести на срцето, артритис, мозочни удари…

 1. Алергии на храна

Ветровите се еден од начините на кои телото комуницира. Луѓето кои имаат недијагностицирана целијакија или интолеранција на лактоза ќе испуштаат многу повеќе ветрови после храната на која се алергични.

 1. Пријатно е за телото

Задржувањето може да ја потенцира болката, непријатноста, надуеноста…, па затоа испуштањето е всушност пријатно за телото затоа што може нормално да продолжи да работи. Луѓето кои мислат дека премногу пуштаат ветрови би требало повеќе да вежбаат, да одбегнуваат вештачки засладувачи и побавно да јадат.