дома Здравје страница 415

Здравје

Шокантни податоци: На секои 17 секунди по едно лице се заразува со ХИВ!

Светот на 1 Декември го одбележува Светскиот ден за борба против сидата, кој годинава се спроведува под мотото „Сите се бројат“, придружено со кампања која ја промовира важноста на еднаквите права на здравје за...

Синдром на компјутерски вид

Синдромот на компјутерски вид (Computer Vision Syndrome - CVS) не ги оштетува очите, ниту предизвикува нивна болест, но доведува до површинска сувост, поради што очите чувствуваат напор бидејќи мора да се фокусираат. Доколку во текот...

Американските кардиолози велат: Се менува дефиницијата за хипертензија

Според новите упатства добиени од Американската асоцијација за срце (АHА) и Американскиот колеџ за кардиологија, дефиницијата за хипертензија се менува и за покачен крвен притисок се смета вредноста од 130/80 mm Hg, во однос...

Срце: Мекиот роботски ракав може да спаси милиони животи

Спротивно на она што можеби сте го слушнале, всушност постои начин да се поправи „скршено срце“ - но решението можеби не е она што го очекувате. Научниците развија мека роботска направа која се имплантира, се...

Ако сте постојано исцрпени, ви недостасува калиум

Калиумот е еден од клучните минерали неопходни за нормално функционирање на организмот. Ако неговото ниво е ниско, тогаш дел од функциите на организмот ќе бидат забавени, односно нивната работа ќе биде нарушена и, воопшто,...

Витамин Д – во која доза ни е потребен?

Витаминот Д е попознат и како „витамин на сонцето“, бидејќи нашиот организам го произведува при изложување на сончевите зраци, кои, пак, се оскудни во зимскиот период. Токму тоа е и причината поради која многу...

Докажано: Недостатокот на сон делува на срцето

Најновата студија покажала дека само еден ден неспиење може лошо да делува на срцето, а научниците за прв пат проучувале како 24-часовното дежурство влијае на работата на срцето. „Докажавме дека недостатокот на сон може да доведе...

Утрото e најдобро време за вежбање

Дали знаете кое време од денот е најдобро за вежбање? Ако мислевте дека е сеедно, тогаш се лажете. Имено, да се одвои време за вежбање во текот на денот е многу тешко, па многумина...

Исфрлете го секретот од белите дробови на природен начин

Од сите видови на кашлици, најтешка е продуктивната. Од неа болат белите дробови, се создава нагон за повраќање, а кај пушачите ситуацијата станува уште полоша. Причина за тоа е акумулираниот, густ секрет во белите...

Сè повеќе млади страдаат од тинитус

Лекарите предупредуваат - сè поголем број млади се соочуваат со медицинскиот феномен тинитус, кој може да доведе до трајно оштетување на слухот. Станува збор за зуење во ушите кое се јавува како резултат на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ