Filloni të pini lëng karrotash, shpejt do t’i vini re ndryshimet

Kjo perime konsiderohet si rojtari natyral i shikimit, sistemit kardiovaskular, respirator dhe imun.

Me pak kalori, por i pasur me materie ushqyese. Karotenoidet janë veçanërisht të theksuara te karrotat (më i famshëm është beta-karoteni ose provitamina A, që u jep ngjyrë portokalli karrotave), rojtar natyral të shikimit, sistemit kardiovaskular, respirator dhe imun. Karrotat janë të pasura me vitaminë B, C, D, E dhe K, si dhe kalium, magnez, pektin… Këtë herë ne i rekomandojmë ato në formën e lëng karrote. Përfitimet shëndetësore të karrotave janë:

  1. Ndihmon në tretjen e ushqimit

Nëse keni probleme me tretjen, mund t’ju ndihmojë lëngu i karrotave. Është i pasur me fibra të cilat janë të rëndësishme për tretje të shëndetshme të ushqimit.

2. Ngadalëson procesin e plakjes së lëkurës

Nuk mund ta ndaloni procesin plakjen, por mund ta ngadalësoni atë me zgjedhjen e ushqimit, falë përmbajtjes së antioksidantëve që ndihmojnë në rigjenerimin e qelizave.

3. Ul rrezikun e goditjeve në tru

Goditja në tru shpesh vjen pa paralajmërim. Zvogëloni rrezikun duke konsumuar beta-karoten nga lëngu i karrotave.

4. Për lëkurë me shkëlqim

Lëngu i karrotave është i pasur me antioksidantë dhe vitaminë A, gjë që është i shkëlqyer në mbrojtjen e lëkurës nga rrezatimi UV, i cili është përgjegjës për krijimin e rrudhave dhe i lëkurës së thatë.

 

5. Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës

Ushqimi i shëndetshëm mund të ndihmojë në zvogëlimin e rrezikut të sëmundjeve të zemrës, ndërsa lëngu i karrotës në këtë aspekt është mjaft i dobishëm. Zvogëlon nivelin e stresit oksidativ dhe ndihmon në mbrojtjen nga sëmundjet e zemrës, falë përmbajtjes së antioksidantëve të cilët ndihmojnë në zvogëlimin e kolesterolit.

6. Është i mirë për dhëmbët

Lëngu i karrotave gjithashtu është i mrekullueshëm për mishrat e dhëmbëve, mirëpo ndihmon edhe në largimin e pllakave (shtresave bakteriale) nga dhëmbët.