Јадете дуњи ублажуваат кашлица и добри се за варењето
Главната состојка на дуњите е витаминот Ц за кој знаеме дека има важна улога во одржувањето на физичкото и на менталното здравје. Затоа освен во исхраната, како вкусен деликатес, се користат и за лекување...
Храна која го намалува ризикот од мозочен удар
Лошите прехранбени навики може да доведат до висок ризик од мозочен удар затоа доколку сакате да живеете поквалитетно и поздраво и да го намалите ризикот од оваа можност намалете го внесот на намирници со...
Дали може медот да го подобри кардиоваскуларното здравје?
Медот најчесто се препорачува како природно средство за јакнење на имунитетот и ублажување на симптомите на настинка, но интересно е дека овој пчелин производ поволно делува и на нивоата на липиди во крвта. Повеќе...
Овие намирници не се добар избор за појадок!
Едноставно нашиот желудник поинаку реагира кога е полн или празен, па за тоа треба да се поведе сметка. На празен стомак особено треба да се избегнува внесот на алкохолни пијалаци. Алкохолот патува директно во...
Останете подолго млади со помош на печурките
Зеодамнешна американска студија покажала дека одделни печурки содржат антиоксиданти за кои се смета дека го продолжуваат животот и го забавуваат процесот на стареење.
Имено, печурките и тоа особено вргањот, претставуваат најдобар извор на антиоксиданти -...
Жените треба да јадат лук и кромид, така се намалува ризикот од една смртносна...
Резултатите од најновото научно истражување покажале дека консумирањето лук и кромид може да го намали ризикот од рак на дојка. Група професори од Универзитетот Бафало и Универзитетот во Порторико спровела истражување за поврзаноста на...
Вегетаријанците имаат за 20 отсто поголем ризик од мозочен удар!
Резултатите од најновата студија покажале дека вегетаријанската исхрана го намалува ризикот од срцеви заболувања, но го зголемува ризикот од мозочен удар, пренесува Би-би-си. Истражувањето е објавено во угледниот британски магазин „Британски медицински журнал“, е...
Мандарини – неколку причини зошто треба да се јадат секој ден
Богати се со витамин Ц, го штитат имунитетот во сезоната на настинки, помагаат во одржување на витката линија и притоа се мошне вкусни. Се разбира, се работи за мандарините, а има повеќе причини зошто...
Мала измена во исхраната го намалува ризикот од најчестите заболувања
Дали секој ден јадете црвено месо? Едно поново истражувања открило дека со намалување на консумирањето на оваа намирница, како и месните преработки можете да ја спречите појавата на смртоносни заболувања. Доколку на неделно ниво...
Додаток во јадењата кој го намалува ризикот од рак на дојка
Низа претходни истражувања укажале на животните навики кои играат важна улога во превенцијата од рак на дојка, како и на фактот дека недостатокот на сон ги зголемува шансите за заболување од оваа сериозна болест....