7 здравствени и нутритивни придобивки од компирот

Компирите содржат антиоксиданси и обезбедуваат корисни витамини и минерали, вклучувајќи витамин Ц, Б6 и калиум. Тие исто така може да  бидат од корист за вашето дигестивно здравје. Компирите се разновиден корен зеленчук и основна храна во многу домаќинства.

Компирите содржат антиоксиданси и обезбедуваат корисни витамини и минерали, вклучувајќи витамин Ц, Б6 и калиум. Тие исто така може да  бидат од корист за вашето дигестивно здравје.

Компирите се разновиден корен зеленчук и основна храна во многу домаќинства.

Тие се подземни корења која растат на растението Solanum tuberosum.

Компирите се релативно евтини, лесни за одгледување и преполни со различни хранливи материи.

 .
Компирите се одличен извор на многу витамини и минерали.

Еден средно печен компир (6,1 унци или 173 грама), вклучувајќи ја и кожата, обезбедува (2):

Калории: 161
Масти: 0,2 грама
Протеини: 4,3 грама
Јаглехидрати: 36,6 грама
Влакна: 3,8 грама
Витамин Ц: 28% од RDI
Витамин Б6: 27% од RDI
Калиум: 26% од RDI
Манган: 19% од RDI
Магнезиум: 12% од RDI
Фосфор: 12% од RDI
Ниацин: 12% од RDI
Фолна киселина: 12% од RDI
Хранливата содржина на компирот може да варира во зависност од сортата и како се подготвуваат. На пример, пржењето компири додава повеќе калории и масти отколку печењето.

Исто така, важно е да се напомене дека кожата на компирот содржи голема количина на витамини и минерали. Излупениот компир може значително да ја намали нивната хранлива содржина

Компирите се богати со соединенија како флавоноиди, каротеноиди и фенолни киселини .

Овие соединенија делуваат како антиоксиданти во телото со неутрализирање на потенцијално штетните молекули познати како слободни радикали. Кога се акумулираат слободните радикали, тие можат да го зголемат ризикот од хронични болести како срцеви заболувања, дијабетес и рак .

На пример, една студија со епрувета покажа дека антиоксидансите присутни во компирот може да го потиснат растот на клетките на ракот на црниот дроб и дебелото црево .

Студиите исто така покажаа дека обоените компири како виолетовите можат да имаат три до четири пати повеќе антиоксиданси од белиот компир. Ова ги прави потенцијално поефикасни во неутрализирање на слободните радикали.

Сепак, повеќето од овие докази се од студии на епрувета. Потребни се повеќе истражувања засновани на луѓе пред да се дадат какви било здравствени препораки.
Компирите се добри
извор на антиоксиданси, кои може да го намалат ризикот од хронични болести како
срцеви заболувања, дијабетес и одредени видови на рак. Сепак, повеќе истражувања базирани на луѓе
потребно е пред да се дадат какви било препораки.

Компирите содржат посебен вид скроб познат како отпорен скроб.

Овој скроб не се разложува и целосно се апсорбира од телото. Наместо тоа, стигнува до дебелото црево каде што станува извор на хранливи материи за корисни бактерии во цревата (9 доверлив извор).

Истражувањата го поврзуваат отпорниот скроб со многу здравствени придобивки, вклучително и намалување на отпорноста на инсулин, што, пак, ја подобрува контролата на шеќерот во крвта.

Во студија на животни, глувците кои биле хранети со отпорен скроб покажале намалена отпорност на инсулин. Ова значи дека нивните тела биле поефикасни во отстранувањето на вишокот шеќер од крвта .

Студијата на луѓе со дијабетес тип 2 покажа дека консумирањето оброк со отпорен скроб помага подобро да се отстрани вишокот шеќер во крвта после оброк .

Во друга студија, десет луѓе биле хранети со 30 грама отпорен скроб дневно во период од четири недели. Научниците открија дека отпорниот скроб ја намалува отпорноста на инсулин за 33%.

Интересно е што можете да ја зголемите и содржината на отпорен скроб во компирот. За да го направите ова, чувајте ги варените компири во фрижидер преку ноќ и консумирајте ги ладни  .
Компирите содржат
отпорен скроб, кој може да помогне да се намали отпорноста на инсулин. За возврат, ова може
помогне да се подобри контролата на шеќерот во крвта
Може да го подобри дигестивното здравје
Отпорниот скроб во компирот може да го подобри и здравјето на дигестивниот систем.

Кога отпорниот скроб ќе стигне до дебелото црево, тој станува храна за корисни цревни бактерии. Овие бактерии го вариат и го претвораат во масни киселини со краток ланец .

Отпорниот скроб од компирот најчесто се претвора во бутират на масни киселини со краток ланец – претпочитан извор на храна за цревните бактерии .

Истражувањата покажаа дека бутиратот може да го намали воспалението во дебелото црево, да ја зајакне одбраната на дебелото црево и да го намали ризикот од колоректален карцином .

Покрај тоа, бутиратот може да им помогне на пациентите со воспалителни нарушувања на цревата, како што се Кронова болест, улцеративен колитис и дивертикулитис .

Отпорен скроб во
компирот е извор на исхрана за корисни цревни бактерии. Тие го претвораат
на масната киселина бутират со краток синџир, која е поврзана со намалена
воспаление во дебелото црево, т.е
подобрена одбрана на дебелото црево и помал ризик од
колоректален карцином.

Диетата без глутен е една од најпопуларните диети во светот. Тоа вклучува елиминирање на глутенот, кој е фамилија на протеини кои се наоѓаат во житарките како спелта, пченицата, јачменот и ‘ржта.

Повеќето луѓе не доживуваат негативни симптоми од конзумирање на глутен.

Сепак, луѓето со целијачна болест или не-целијачна чувствителност на глутен може да доживеат тешка непријатност кога консумираат храна што содржи глутен. Симптомите вклучуваат остра стомачна болка, дијареа, запек, надуеност и осип на кожата, само за да именуваме неколку .

Ако следите диета без глутен, тогаш треба да размислите да додадете компири во вашата исхрана. Тие се природни без глутен, што значи дека нема да предизвикаат непријатни симптоми.

Додека компирите се без глутен, многу вообичаени рецепти за компири не се. Некои јадења од компири кои содржат глутен вклучуваат одредени рецепти за о гратин и леб од компири.

Ако имате целијачна болест или не-целијачна чувствителност на глутен, задолжително прочитајте ја целосната листа на состојки пред да јадете јадење со компири.

Диетата без глутен е една од најпопуларните диети во светот. Тоа вклучува елиминирање на глутенот, кој е фамилија на протеини кои се наоѓаат во житарките како спелта, пченицата, јачменот и ‘ржта.

Повеќето луѓе не доживуваат негативни симптоми од конзумирање на глутен.

Компирите се природни без глутен, што ги прави одличен избор на храна за луѓето со целијачна болест или нецелијачна чувствителност на глутен.

Освен што е хранлив, компирот е и неверојатно заситувачки.

Во една студија, 11 луѓе добија 38 вообичаени намирници и побараа да ја оценат храната врз основа на тоа колку е заситена. Компирите добија највисока оцена за исполнетост од сите нив.

Всушност, компирите беа оценети како седум пати пополни од кроасаните, кои беа рангирани како храна која најмалку заситува .

Храната што заситува може да ви помогне да ја регулирате или намалите телесната тежина, бидејќи ја намалуваат болката од глад.

Некои докази покажуваат дека одреден протеин од компир, познат како инхибитор на компир протеиназа 2 (PI2), може да го намали апетитот. Се чини дека овој протеин го подобрува ослободувањето на холецистокинин (CCK), хормон кој поттикнува чувство на ситост.

Истражувањата покажаа дека
компирите се меѓу најзаситните намирници. Тие можат да ги зголемат нивоата на
хормони, како што е холецистокинин (CCK).

Не само што компирите се здрави, туку се и вкусни и разноврсни.

Компирите може да се приготват на многу начини, вклучително и варени, печени и на пареа. Сепак, пржењето компири може драматично да ја зголеми нивната калорична содржина ако користите многу масло.

Наместо тоа, обидете се да исечете компири, а потоа да ги испечете во рерна со мала капка екстра девствено маслиново масло и посипете со рузмарин.

Погрижете се да не ја отстраните кората од компирот, бидејќи повеќето хранливи материи се наоѓаат таму. Ова ќе ви овозможи да добиете максимална количина на хранливи материи од компирот.

Компирите се вкусни,
разноврсна и лесна за додавање во вашата исхрана. Обидете се да ги зовриете, печете или пареа
и нивно консумирање со недопрена кожа.