ЈАБОЛКO-едно дневно ќе го направи вашето здравје одлично

Јаболката се неверојатно хранливо овошје кое нуди повеќекратни здравствени придобивки. Тие се богати со влакна и антиоксиданси. Нивното јадење е поврзано со помал ризик од многу хронични состојби, вклучувајќи дијабетес, срцеви заболувања и рак. Јаболката, исто така, може да промовираат губење на тежината и да го подобрат здравјето на цревата и мозокот. Иако сè уште се потребни повеќе истражувања за подобро да се разбере како јаболката влијаат на човековото здравје, не можете да погрешите со ова вкусно, разноврсно и лесно достапно овошје.

Ова хранливо овошје нуди повеќе здравствени придобивки. Јаболката може да го намали ризикот од рак, дијабетес и срцеви заболувања. Истражувањата велат дека јаболката може да помогне и при губење на тежината, додека го подобрува здравјето на цревата и мозокот. Тие најчесто се користат во рецепти, како пити, колачиња, мафини, џем, салати, овесни снегулки или смути. Тие, исто така, прават одлична закуска сами или намачкани и намачкани со путер од јаткасти плодови.

Покрај нивната кулинарска разновидност и бројните бои и вкусови за избор, јаболката се исклучително здраво овошје со многу придобивки поткрепени со истражувања.

Јаболката се смета за овошје густо со хранливи материи, што значи дека обезбедуваат многу хранливи материи по порција.

Тековните упатства за исхрана за Американците препорачуваат 2 чаши овошје дневно за диета од 2.000 калории, нагласувајќи го целото овошје, како јаболката.

Едно средно јаболко од 200 грама ги нуди следните хранливи материи:

Калории: 104
Јаглехидрати: 28 грама
Влакна: 5 грама
Витамин Ц: 10% од дневната вредност (ДВ)
Бакар: 6% од ДВ
Калиум: 5% од ДВ
Витамин К: 4% од ДВ
Истата порција обезбедува и 2-5% од ДВ за витамините Е, Б1 и Б6.

Витаминот Е служи како антиоксиданс растворлив во масти, витаминот Б1 – исто така познат како тиамин – е потребен за раст и развој, а витаминот Б6 е од суштинско значење за метаболизмот на протеините .

Јаболката се исто така богат извор на полифеноли, важна група на антиоксиданси. Антиоксидансите се соединенија кои ги штитат вашите клетки од слободните радикали – штетни молекули кои придонесуваат за развој на хронични состојби, како срцеви заболувања и рак.

Иако етикетите за исхрана не ги наведуваат овие растителни соединенија, тие веројатно се одговорни за многу здравствени придобивки на јаболката.

За да извлечете максимум од јаболката, оставете ја кожата да делува, бидејќи содржи половина од влакната и повеќето полифеноли.

Јаболката се добар извор на влакна и витамин Ц. Тие исто така содржат антиоксиданси, како витамин Е и полифеноли кои придонесуваат за бројните здравствени придобивки на овошјето.

Може да поддржи губење на тежината.

Јаболката се богати со влакна и вода, и имаат две особини кои ги прават заситувачки.

Зголеменото чувство на ситост функционира како стратегија за слабеење, бидејќи помага во управувањето со вашиот апетит. Ова, пак, може да ве наведе да го намалите внесот на енергија .

Во една студија, јадењето цели јаболка го зголеми чувството на ситост до 4 часа подолго отколку консумирањето еднакви количини на пире од јаболка или сок. Ова се случи, бидејќи цели јаболка го намалуваат празнењето на желудникот – брзината со која вашиот стомак ја празне својата содржина.

Истражувањето исто така сугерира дека внесот на јаболка може значително да го намали индексот на телесна маса (БМИ), фактор на ризик поврзан со тежината за срцеви заболувања.

Интересно, полифенолите од јаболкото може да имаат и ефекти против дебелината.

Јаболката се особено заситувачки поради високата содржина на влакна и вода. Нивните полифеноли може да имаат и ефекти против дебелината.

Може да биде добро за вашето срце

Јаболката се поврзани со помал ризик од срцеви заболувања .

Една од причините може да биде тоа што содржат растворливи влакна. Овој вид на влакна може да помогне да се намали нивото на холестерол во крвта.

Друга причина може да биде тоа што тие нудат полифеноли. Некои од нив, имено флавоноидот епикатехин, може да го намалат крвниот притисок .

Студиите, исто така, го поврзаа високиот внес на флавоноиди со помал ризик од мозочен удар.

Плус, флавоноидите можат да помогнат во спречување на срцеви заболувања со намалување на крвниот притисок, намалување на оксидацијата на ЛДЛ холестеролот и намалување на атеросклерозата, што е акумулација на наслаги во вашите артерии.

Друга студија, исто така, го поврза јадењето овошје и зеленчук со бело месо, како јаболка и круши, со намален ризик од мозочен удар. За секоја 1/5 чаша (25 грама) консумирани парчиња јаболка дневно, ризикот од мозочен удар се намалува за 9%.

Јаболката го промовираат здравјето на срцето на неколку начини. Тие се богати со растворливи влакна, кои помагаат да се намали холестеролот. Тие исто така имаат полифеноли, кои се поврзани со намалување на крвниот притисок и ризикот од мозочен удар.

Јадењето јаболка е поврзано со помал ризик од дијабетес тип 2, потенцијално поради нивната содржина на полифенол.

Може да го промовира здравјето на цревата
Јаболката содржат пектин, еден вид влакна кои делуваат како пробиотик. Ова значи дека ја храни вашата цревна микробиота, која е добра бактерија во цревата.

Вклучувајќи се во многу функции поврзани и со здравјето и со болестите, вашата цревна микробиота игра суштинска улога во вашата севкупна благосостојба. Здравото црево често е клучно за подобро здравје.

Бидејќи диеталните влакна не можат да се сварат, пектинот стигнува до дебелото црево недопрено, промовирајќи го растот на добрите бактерии. Особено го подобрува односот на Bacteriodetes и Firmicutes, двата главни типа на бактерии во цревата.

Новото истражување сугерира дека, со благотворно менување на цревната микробиота, јаболката може да помогне во заштитата од хронични болести како дебелина, дијабетес тип 2, срцеви заболувања и рак .

Видот на влакна кои се наоѓаат во јаболката ги подобрува бактериите погодни за цревата, поради што се смета дека овошјето помага во заштитата од хронични болести.

Може да помогне во спречување на рак
Антиоксидансите во јаболката може да понудат корисни ефекти против одредени видови на рак, вклучувајќи рак на белите дробови, дојката и дигестивниот тракт.

Студиите со епрувета сугерираат дека овие ефекти може да се припишат на полифенолите од јаболката кои ги спречуваат канцерогените клетки да се размножуваат.

Уште повеќе, една студија кај жени објави дека повисокиот внес на јаболка е поврзан со помал ризик од смрт од рак.

Содржината на влакна на јаболката може да придонесе и за нивните својства за борба против ракот.

На пример, друга студија со епрувета покажа дека пектинските влакна од јаболко може да го инхибираат растот на канцерогените клетки, па дури и да предизвикаат нивна смрт.

Сепак, потребни се дополнителни истражувања кај луѓето за подобро да се разбере можната врска помеѓу јаболката и превенцијата од рак – на пример, да се идентификуваат соодветните количини и времето на јадење.

Содржината на влакна и антиоксиданси во јаболкото е поврзана со намален ризик од одредени видови на рак. Сепак, потребни се повеќе истражувања кај луѓето.

Може да помогне во борбата против астмата
Јаболките богати со антиоксиданси можат да помогнат во заштитата на вашите бели дробови од оксидативно оштетување.

Вишокот на штетни молекули наречени слободни радикали може да предизвика оксидативно оштетување. Ова може да доведе до воспалителни и алергени реакции во вашето тело.

Кожата на јаболкото е богата со антиоксиданс кверцетин, кој може да помогне да се регулира вашиот имунолошки систем и да се намали воспалението. Теоретски, ова би можело да ги направи јаболката ефикасни против доцните фази на реакции на бронхијална астма.

Како поддршка на ова, испитувањата со епрувета и животните сугерираат дека кверцетинот може да биде соодветен третман за алергиски воспалителни болести како астма и синузитис .

 

Слично на тоа, други соединенија пронајдени во јаболката, вклучувајќи ги и оние наречени проантоцијанидини, може да го намалат или спречат воспалението на дишните патишта од алергиска астма.

Сепак, потребни се повеќе човечки истражувања на оваа тема.

Јаболката содржат антиоксидантни и антиинфламаторни соединенија кои можат да помогнат во регулирањето на имунолошкиот одговор и заштитата од астма. Сепак, потребни се повеќе истражувања, особено кај луѓето.

 

Може да помогне во заштитата на вашиот мозок

Кверцетинот во јаболката може да го заштити вашиот мозок од оштетување предизвикано од оксидативен стрес.

Истражувањата кај стаорци покажуваат дека антиоксидантните ефекти на кверцетинот може да го заштитат мозокот и нервите од оксидативно оштетување и да спречат повреди кои можат да резултираат со дегенеративни мозочни заболувања, како што се Алцхајмерова болест или деменција.

Покрај тоа, кверцетинот може да спречи оштетување на нервите поврзани со стрес со регулирање на оксидативните и воспалителните маркери на стрес.

Сепак, имајте на ум дека повеќето истражувања се фокусираат на специфично соединение наместо на цели јаболка. Затоа, сè уште е потребно дополнително истражување пред да се извлечат какви било заклучоци.