Алергија на пченица- проверете ги симптомите

Избегнувањето на пченицата е примарен третман за алергија на пченица, но тоа не е секогаш толку лесно како што звучи. Пченицата се наоѓа во многу храна, вклучително и во некои за кои можеби не се сомневате, како што се соја сос, сладолед и виршли. Лековите може да бидат неопходни за справување со алергиски реакции ако случајно јадете пченица.

Алергија на пченица е алергиска реакција на храна која содржи пченица. Алергиски реакции може да бидат предизвикани со јадење пченица, а исто така, во некои случаи, со вдишување на пченично брашно.

Избегнувањето на пченицата е примарен третман за алергија на пченица, но тоа не е секогаш толку лесно како што звучи. Пченицата се наоѓа во многу храна, вклучително и во некои за кои можеби не се сомневате, како што се соја сос, сладолед и виршли. Лековите може да бидат неопходни за справување со алергиски реакции ако случајно јадете пченица.

Алергијата на пченица понекогаш се меша со целијачна болест, но овие состојби се разликуваат. Алергија на пченица се јавува кога вашето тело произведува антитела на протеините кои се наоѓаат во пченицата. Кај целијачна болест, специфичен протеин во пченицата – глутен – предизвикува различен вид на абнормална реакција на имунолошкиот систем.

Симптоми
Дете или возрасен со алергија на пченица веројатно ќе развие знаци и симптоми во рок од неколку минути до неколку часа откако ќе јаде нешто што содржи пченица. Знаците и симптомите на алергија на пченица вклучуваат:

Оток, чешање или иритација на устата или грлото
Коприна, осип со чешање или отекување на кожата
Назална конгестија
Главоболка
Тешкотии со дишењето
Грчеви, гадење или повраќање
Дијареа
Анафилакса

Анафилакса
За некои луѓе, алергијата на пченица може да предизвика опасна по живот реакција наречена анафилакса. Покрај другите знаци и симптоми на алергија на пченица, анафилаксата може да предизвика:

Оток или стегање на грлото
Болка или стегање во градите
Тешка отежнато дишење
Проблеми со голтање
Бледа, сина боја на кожа
Вртоглавица или несвестица

Кога да одите на лекар
Ако некој покажува знаци на анафилакса, јавете се на 194 или на вашиот локален број за итни случаи. Анафилаксата е итна медицинска помош која бара итна нега.

Ако се сомневате дека вие или вашето дете сте алергични на пченица или друга храна, посетете го вашиот лекар.

Причини
Ако имате алергија на пченица, изложеноста на протеин од пченица го поттикнува вашиот имунолошки систем за алергиска реакција. Може да развиете алергија на која било од четирите класи на протеини од пченица – албумин, глобулин, глиадин и глутен.

Извори на протеини од пченица
Некои извори на протеини од пченица се очигледни, како што е лебот, но сите пченични протеини – а особено глутенот – може да се најдат во многу приготвена храна, па дури и во некои козметички производи, производи за капење и тесто за играње. Храната што може да вклучува протеини од пченица вклучува:

Лебови и лебни трошки
Торти, мафини и колачиња
Житарици за појадок
Тестенини
Кускус
Фарина
Гриз
Напишано
Крекери
Хидролизиран растителен протеин
Соја сос
Месни производи, како што се виршли
Млечни производи, како што е сладолед
Природни ароми
Желатинизиран скроб
Модифициран прехранбен скроб
Растителна гума за џвакање

Ако имате алергија на пченица, можно е да сте алергични и на јачмен, овес и ‘рж. Освен ако не сте алергични на житарки освен пченица, сепак, препорачаната диета без пченица е помалку рестриктивна од диетата без глутен.

Анафилакса зависна од пченица, индуцирана од вежбање
Некои луѓе со алергија на пченица развиваат симптоми само ако вежбаат во рок од неколку часа по јадење пченица. Промените во вашето тело предизвикани од вежбање или предизвикуваат алергиска реакција или ја влошуваат реакцијата на имунолошкиот систем на протеин од пченица. Оваа состојба обично резултира со анафилакса опасна по живот.

Фактори на ризик
Одредени фактори може да ве изложат на поголем ризик од развој на алергија на пченица:

Семејна историја. Вие сте изложени на зголемен ризик од алергија на пченица или друга храна ако вашите родители имаат алергии на храна или други алергии, како што е астма.
Возраст. Алергијата на пченица е најчеста кај бебињата и малите деца, кои имаат незрел имунолошки и дигестивен систем. Повеќето деца ја надминуваат алергијата на пченица за 16 години, но возрасните може да ја развијат, често како вкрстена чувствителност на полен од трева.