Еве зошто треба почесто да се користат шипки во исхраната
Шипката е богата со разни антиоксиданти како што се полифеноли, каротеноиди но и витамини Ц и Е. Истражувањата покажале дека исхраната богата со антиоксиданти може да помогне во превенцијата од хронични заболувања, како срцеви...
Овој напиток се пие навечер и топи килограми како ниту еден друг
Кога го пиете овој напиток треба да вечерате најдоцна во шест часот за на вистинскиот начин да му помогнете на телото да продолжи да ја вари храната. Ако овој напиток го пиете еден месец,...
Оризот како важна состојка на здравата храна, а еве и зошто
Оризот спаѓа во најстарите житарки со оглед на тоа дека се одгледува преку 5000 години. Богат е со јаглехидрати (28,7 г на 100 г варен ориз), содржи мало количество на протеини (2,4 г на...
„Дрогата“ која убива најголем број луѓе всушност е легална и ја консумираме секојдневно
Повеќето од луѓето на дрогата гледаат со одбивност, но, веројатно, не знаат дека голем број луѓе се всушност зависни од еден друг вид дрога - шеќерот. Научниците од Icahn School of Medicine откриле дека...
Дињата е здрава и затоа треба почесто да ја јадете
Дињата е овошје кое спаѓа во истата фамилија со лубеницата, тиквата и краставицата. Богата е со витамини и минерали, а содржи и голем процент на витамини Ц и Б, бета-каротен, како и калциум, калиум,...
Причина плус зошто треба да се користи ова растително масло: Штити од Алцхајмерова болест
Екстра девственото маслиново масло би можело да го намали ризикот од деменција и Алцхајмерова болест. Имено, маслиновото масло ја одржува способноста за памтење и учење, додека истовремено го намалува создавањето на амилоидниот плак во...
Јадете по половина црно чоколадо секој ден, без грижа на совест
Нутриционистите препорачуваат секојдневно да се консумира по половина црно чоколадо, и тоа во текот на денот, затоа што во прашање е висококалоричен производ кој не прави поенергични и попродуктивни.
„Ако јадете темно чоколадо со удел...
Зошто калиумот е важен за нас и која храна е најбогата со овој минерал
Калиумот е важен минерал кој во телото функционира како електролит и помага во регулирањето на течностите во организмот, учествува во испраќањето нервни исгнали и регулирање на мускулните контракции. Истражувањата покажале дека исхраната богата со...
Според СЗО ова се најотровните прехранбени производи!
Светската здравствена организација и годинава стандардно ја објави својата листа од 12 најотровни производи кои може да се купат во продавниците. Со години наназад првото место го држи јагодата, меѓутоа и спанаќот ја следи...
Појадокот е најважен и најкорисен оброк, но само ако не ги правите овие грешки
Факт е дека појадокот е најважниот оброк во текот на денот, и затоа е зборувано и пишубано многу, но така е само ако ги избегнувате следните грешки.
Го прескокнувате појадокот
Класична грешка која се прави заради...