НУТРИЦИОНИСТИТЕ ПРЕДУПРЕДУВААТ: Ова е најлошата храна за вашата штитна жлезда

Во трудот објавен во British Medical Journal, истражувачите откриле дека урамнотежената исхрана игра важна улога кога се фокусирате на проблеми со тироидната жлезда.

Штитната жлезда е важна жлезда во дното на вратот. Создава и произведува хормони кои работат со многу системи во телото, вклучувајќи ослободување и контрола на хормоните на тироидеата кои го контролираат метаболизмот. Тоа е процес во кој храната што ја внесуваме во телото се претвора во енергија. Доколку страдате од болести на тироидеата, тоа е бидејќи вашата птитна жлезда произведува премногу или премалку од овие хормони.

Постојат неколку видови на болести на тироидната жлезда како што се хипертироидизам, хипотироидизам, тироидитис и Хашимото тироидитис, а сите тие можат да бидат предизвикани од различни работи како недостаток на јод или дури и генетика. Регистрираната диететичарка Моли Хембри, член на медицинскиот стручен одбор на порталот Eatthis.com, напоменува дека најчеста состојба на тироидната жлезда е неактивна тироидна жлезда или „хипотироидизам“.

“Често главниот несакан ефект на хипотироидизмот е зголемување на телесната тежина“, вели Хембри. “Ако одеднаш добиете на тежина, особено ако се чини дека тоа не е во согласност со вашите моментални навики во исхраната и вежбањето, важно е да разговарате со вашиот лекар за да ги решите сите основни проблеми, кои во некои случаи може да вклучуваат хипотироидизам“.

Обрнувањето внимание на она што го јадете може да има големо влијание врз состојбата на вашата тироидна жлезда. “Гоитрогените се храна која содржи соединение наречено “гоитрин“, кое може да ја попречи синтезата на тироидните хормони, заедно со дефицитот на јод“, вели Хембри.

Според неа, гоитрогените вклучуваат неварен зеленчук како што се брокула, карфиол и зелка, како и соја. Меѓутоа, за да се ослободите од некои од потенцијалните негативни ефекти на зеленчукот, можете едноставно да го загреете.

“Загревањето на овој вид зеленчук ја елиминира неговата гоитрогена активност“, вели Хембри.

Во трудот објавен во British Medical Journal, истражувачите откриле дека урамнотежената исхрана игра важна улога кога се фокусирате на проблеми со тироидната жлезда. Консумирањето прекумерни количини на храна во една насока додека се исклучува друга, може да влијае на работата на вашата жлезда. На пример, премногу масти, влакна и јод.

Исто така, одредени неидентификувани хранливи материи кои се наоѓаат во зеленчукот може да бидат гоитрогени кога се внесуваат во големи количини. Како што забележа и Хембри, тие се присутни во зелката и другите членови на семејството Brassica.

Како и секогаш, пред какви било значајни промени во исхраната, важно е да се консултирате со вашиот лекар.