Една рака од ова овошје ги чува коските од стареење, а често на него не ни текнува

Со секојдневното консумирање на ова овошје може да го намалите ризикот од воспаленија.

Да се јаде овошје и зеленчук е одлична одлука ако сте на диета, па сакате да изедете нешто, а да не влијае на одлуката да ги намалите вишокот килограми. Но, со диета или без неа, најздрави се намирниците од растително потекло и треба да се јадат почесто, па сигурно нема да згрешите ако изедете јаболко, портокал, јагоди или крушка, но и банана, грозје… Но, ако сакате да го заштитите здравјето на коските тогаш треба да размислите секојдневно да изедете една рака суви сливи, а одлични се и за оние кои сакаат да се чувствуваат здраво и силно како одминуваат годините. Освен што се вкусни и што ќе ве заштитат, одлични се значи за здравјето на коските, стои во резултатите од најнова студија.

Истражувањето е спроведено во рамките на програмата Интегративна биомедицина и психологија на Универзитетот Кинезологија оваа година,а во него биле вклучени жени кои поминале менопауза и секој ден, во период од 12 месеци, јаделе ниту една, 6 или 12 суви сливи.

Главниот автор на студијата, д-р Јанхави Демани, објаснува: “Резултатите што ги добивме упатуваат дека консумирањето 6 или 12 сливи дневно може да ја намали можноста за воспалителни процеси кои придонесуваат за губење на коскената маса кај жените по менопаузата“. Д-р Демани додава дека оваа студија нè води до сознанието дека сувите сливи би можеле да бидат ветувачка храна која превенира воспаленија.

“Овошјето и зеленчукот се богати со биоактивни состојки како што се здрави киселини, флавоноиди и каротеноиди и можат да помогнат во борбата против остеопорозата. Сувите сливи содржат полифеноли кои можат да ги намалат последиците од воспаленијата и оксидативниот стрес кои може да придонесат за губење на коскената маса, што пак придонесува за губење на коскената маса“,  додава Келси Сакман, нутриционист.