Зошто е добро да јадете јајца од јапонска потполошка?

Овие лековити јајца содржат мало богатство на минерали и витамини, вклучувајќи фосфор, витамин А, витамин Б2, калциум, железо и витамин Б1

Јајцата од јапонска потполошка се природен лек за разни болести, а потекнуваат од Источна Азија. Лековитите јајца содржат минерали и витамини, вклучувајќи фосфор, витамин А, витамин Б2, калциум, железо и витамин Б1.

Јајцата од јапонска потполошка имаат позитивен ефект кога станува збор за следниве болести:

 • бронхијална астма;
 • покачен холестерол;
 • дијабетес;
 • висок крвен притисок;
 • мигрена;
 • чир на желудникот и дванаесетпалечно црево;
 • анемија;
 • последици од срцев удар;
 • запушување на крвните садови;
 • тумор на мозокот;
 • зголемен физички напор;
 • туберкулоза;
 • разубавување на тенот;
 • гастритис;
 • регенерација на организмот;
 • болести на нервите;
 • подобра меморија;
 • подобрување на крвната слика;
 • дигестивни нарушувања.

Јајцата од потполошка се препорачува да им се даваат на деца кои имаат послаб апетит и деца кои се во развој, а се препорачуваат и за возрасни лица за опоравување после операција или болест.

Некои истражувања, исто така, покажале дека овие јајца, имаат позитивен ефект на потенцијата кај мажите.

За лекување со јајца од потполошка треба да се јадат сурови јајца. Доволно е да се испијат на празен стомак најмалку половина час пред јадење. Бидејќи јајцата се јадат сурови, не е потребно посебно да се нагласува важноста на хигиената. Се мора да биде чисто, од рацете па до садот во кој ќе ги скршите јајцата. Така ќе го намалите ризикот од салмонела.

Јајцата кои се користат како лек не треба да бидат постари од 30 дена, бидејќи во тоа време имаат најголеми лековити својства

На децата постари од 10 години и возрасните им се даваат три јајца во првите три дена, па по 5 јајца до крајот на терапијата. Деца до три години земаат 2 јајца дневно. Деца од 3-5 години земаат 3 јајца на ден и деца од 5 до 10-годишна возраст земаат 4 јајца на ден.

Секогаш се јадат сурови половина час пред оброците

Јајцата секогаш се јадат сурови половина час пред оброците. Ако една терапија не помогне во лекувањето, препорачливо е повторно да се повтори истиот третман. Терапијата се изведува најмногу двапати годишно.

Јајцата кои се користат како лек не треба да бидат постари од 30 дена, бидејќи во тоа време имаат најголеми лековити својства. За време на терапијата со јајца не треба да се пие алкохол, а во случај на можни алергии на протеините и проблеми со жолчката, консултирајте се со лекар.

Се чуваат во затворена кутија во фрижидер на температура од 1 до 4°C.

Ако сакате да ги сварите, треба да ги ставите во ладна вода, а штом провријат да се варат 90 секунди. Потоа мора брзо да се оладат за да се олесни лупењето.