
На суровото пилешко месо може да се најдат секакви лоши бактерии. Значи, со оглед на тоа што никој не сака тие работи кои го разгоруваат стомакот да стигнат до нивните црева, дали треба да го исплакнете или измиете суровото пилешко пред да го готвите?
Да го направиме овој одговор едноставен: НЕ.
Еве зошто тоа не е најдобрата идеја, според регистрираната диететичарка Бет Червони, РД, ЛД.
Зошто миењето сурово пилешко е ризично?
Суровото пилешко и неговите сокови може да носат штетни бактерии како Салмонела или Кампилобактер. И двете може да доведат до болести предизвикани од храна и непријатни симптоми (дијареа, стомачна болка и повраќање) кои често следат.
Иако можеби звучи контраинтуитивно, миењето сурово пилешко за да се отстранат бактериите може да ги зголеми шансите за заболување.
Причината? Да речеме само дека прскањето со сок од пилешко и вода е проблематично.
„Кога ќе исплакнете сирово пилешко, водата го собира „пилешкиот сок“ и сите бактерии во него“, објаснува Червони. „Можете да го контаминирате мијалникот, работните површини, приборот за јадење, храната и сè друго во зоната на прскање“.
Освен тоа, НЕМА ПОТРЕБА да го миете пилешкото пред да го претворите во оброк. Готвење на пилешкото на соодветна внатрешна температура – 165 степени целзиусови (73,9 степени Целзиусови) – ги убива бактериите или бактериите на пилешкото.
„Без оглед на грижите што може да ги имате за бактериите ќе исчезне пред пилешкото да удри во чинија“, забележува таа.
Дали постојат безбедни начини за чистење на пилешкото?
Ако сте решени да ги намалите сокови од сурово пилешко пред да готвите, можете нежно да ја тапкате живината со хартиена крпа. Овој метод сè уште бара претпазливост за да се избегне вкрстена контаминација, вклучувајќи:
Правилно фрлање на хартиената крпа (Професионален совет: проверете дали вашата корпа за отпадоци е отворена за да не треба да допирате рачка или да ја влечете за да ја отворите.)
Чистење и дезинфицирање на сите површини и прибор што би можеле да дојдат во контакт со сировото пилешко или неговите сокови (Ако се сомневате дали нешто треба да се исчисти, згрешете кога го чистите.)
Миење на рацете веднаш по ракување со пилешко
Никогаш не користете сапуни или детергенти на сурово пилешко, бидејќи хемикалиите може да го направат небезбедно за јадење.
Што е со натопување на пилешко во солена вода?
Да се остави сурово пилешко или друго месо да се впие во раствор од саламура е личен избор и не служи за безбедност на храната, според американското Министерство за земјоделство (USDA). (Се чини дека ова е често прашање за телефонската линија за месо и живина на USDA.)
Но, ако навистина го натопите пилешкото, USDA ги препорачува следните чекори за да се избегне ширење на бактерии:
Внимателно истурете ја течноста за натопување. Не го употребувајте повторно.
Измијте го садот што го користевте за натопување или дезинфицирајте го во машина за миење садови.
Исчистете го и дезинфицирајте го мијалникот и сите површини што дошле во контакт со пилешкото или натопете.
Чувајте го пилешкото во фрижидер додека се кисне.
Други совети за ракување со сурово пилешко
Што друго можете да направите за да го ограничите ширењето на штетни бактерии кога работите со сирово пилешко во кујната? Еве уште четири препораки од Czerwony.
Секогаш чувајте сирово пилешко или друго месо на најниската полица од вашиот замрзнувач или фрижидер. На тој начин, ниту еден од соковите што потенцијално носат бактерии не може да капе од пакувањето и врз друга храна.
Користете посебна даска за сечење за вашето сурово пилешко. Избегнувајте да го користите за друга храна (особено производ) за да го ограничите потенцијалното ширење на бактерии преку вкрстена контаминација.
Исчистете ги и дезинфицирајте ги сите површини или прибор што би можеле да дојдат во контакт со сирова живина или нејзините сокови за време на подготовката на храната. (Тоа го вклучува вашиот мијалник.)
Кога готвите пилешко, користете термометар за месо за да се осигурате дека месото е сварено на 165 F (73,9 C). Проверете ја температурата на најгустиот дел од месото бидејќи тоа е најбавно за готвење. Јадењето недоволно варено пилешко (или кое било месо) го зголемува ризикот од болести предизвикани од храна.
Значи, дали сите овие мерки на претпазливост навистина се неопходни? Размислете за ова: се проценува дека околу 1 милион луѓе во Соединетите држави се разболуваат секоја година од јадење загадена живина, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).
„Пилешкото е одличен извор на протеини и избор на хранлив оброк“, нагласува Червони. „За да ги добиете тие придобивки наместо труење со храна, внимавајте со пилешкото во кујната и проверете дали е целосно сварено пред да јадете“.