Здравствена писменост

ЕНТЕРОВИРУСИ-ОД ОПАСНИ ДО ЛЕСНО ПРЕЛЕЖЛИВИ

Повеќето луѓе кои се инфицираат со ентеровируси кои не се детска парализа не се разболуваат или имаат само блага болест, како настинка. Симптомите на блага болест може да вклучуваат треска, течење на носот, кивање,...

СЕДУМ ДИМЕНЗИИ НА ЗДРАВЈЕТО-ВЕЛНЕС И НЕГОВОТО ЗНАЧЕЊЕ

Велнесот е чин на практикување здрави навики на дневна основа за да се постигнат подобри резултати за физичкото и менталното здравје, така што наместо само да преживеете, овозможува да напредувате. За да се разбере...

Тениски лакт-како да го дијагностицирате и излечите

Имате болка во лактот однадвор и ви велат дека е тениски лакт, но никогаш не сте играле тенис? Не можете нормално да ја кренете шолјата кога го пиете утринското кафе или не можете да...

Како да ја намалите зголемената телесна температура

  Зголемената телесна температура е природна одбрана на телото од болести и се јавува кога има инфекција или повреда. Ги зајакнува одбрамбените механизми на телото и всушност е добар знак дека вашиот имунолошки систем работи...

Главоболка-секојдневни и сериозни симптоми

Главоболката е една од 10 најчести причини поради кои пациентите одат на посета кај својот матичен лекар. Се проценува дека повеќе од 90% од пациентите се соочуваат со главоболка во текот на нивниот живот. Најчеста од главоболките е тензиската главоболка. Бидејќи...

Што е рак на грлото на матката или цервикален карцином?

Секоја година во светот 500.000 жени се дијагностицирани со карцином на матката, кој е еден од најчестите видови карциноми и ги зафаќа женските полови органи. По карциномот на дојката, овој тип канцер е втората...

КОНЈУКТИВИТИС-или таканаречено “PINK EYE”

Луѓето често го нарекуваат конјунктивитисот „розово око“ бидејќи може да предизвика белката на окото да добие розова или црвена боја. Симптомите на розово око може да варираат, но обично вклучуваат црвенило или отекување на...

Секвенционирање на геном-откривање на следната варијанта на вирусот

Дали сте слушнале за секвенционирање на геномот. Како ни помага да ги следиме болестите?  Значи, секвенционирањето на геномот е алатка која научниците ја користат за да го визуелизираат или дешифрираат генетскиот код на микроорганизмот,...

Абортус-безбеден и небезбеден

Што се безбедни абортуси? Што се небезбедни абортуси? И кога го ограничуваме пристапот до абортус, било легално или на друг начин, дали тоа го намалува бројот на абортуси?   Во основа, постојат два начини на...

ШТО Е ИМУНИТЕТ НА СТАДО

Што е имунитет на стадо? Како науката го објаснува? Како науката го користи во лекувањето на некои болести кои се опасност по светското население. Како функционира? Значи,  на пример,  болест како сипаници, што е многу...

НАЈНОВИ ВЕСТИ