Која е разликата на тип 1 дијабетес со тип 2

Огромното мнозинство на луѓе со дијабетес - повеќе од 90% од нив - живеат со дијабетес тип 2. Но, има и други видови. И тие лесно се збунуваат. Особено кога зборуваме за разликите помеѓу дијабетес тип 1 и тип 2, митови и неточности изобилуваат.

Дијабетес тип 1 се јавува кога вашето тело не произведува инсулин, додека тип 2 се случува кога вашето тело не може правилно да го користи инсулинот
Американскиот центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ) проценува дека околу 1 од 10 луѓе во САД живее со дијабетес.

И тоа не ги вклучува 98-те милиони луѓе во САД кои имаат преддијабетес – покачени нивоа на гликоза (познато како шеќер во крвта) што не го достигнуваат прагот за дијабетес.

За да се одржува нивото на глукозата во крвта во нормални вредности и за да се спречи развој на дијабетес тип 2, потребно е да се променат животните навики.

Огромното мнозинство на луѓе со дијабетес – повеќе од 90% од нив – живеат со дијабетес тип 2. Но, има и други видови. И тие лесно се збунуваат. Особено кога зборуваме за разликите помеѓу дијабетес тип 1 и тип 2, митови и неточности изобилуваат.

Разговаравме со сертифицираниот специјалист за нега и образование за дијабетес Шенон Кнап, MEd, BSN, RN, CDCES, за разликите помеѓу дијабетес тип 1 и тип 2, зошто тие се случуваат и како најдобро да управувате со вашиот живот со условите.

Табела: Тип 1 наспроти дијабетес тип 2
Дијабетесот е една од најчестите хронични состојби во САД.

Но, што е точно дијабетес?

Започнува со инсулин, хормон создаден во вашиот панкреас кој му помага на вашето тело да користи гликоза (шеќер).

„Гликозата е добра работа да се има во нашето тело, но мора да влезе во клетките на нашето тело за да ни даде енергија“, објаснува Кнапс. „Гликозата започнува во крвотокот, а инсулинот делува како клуч што ги отклучува вратите на клетките. Овозможува гликозата да излезе од нашиот крвоток и во нашите клетки“.

Луѓето со дијабетес спаѓаат во еден од двата табора:

Нивните тела не произведуваат инсулин.
Нивните тела имаат тешко време да го користат инсулинот што го произведува правилно.
Дали вашето тело произведува инсулин е една од главните разлики помеѓу дијабетес тип 1 и тип 2.

Ќе навлеземе во детали за малку, но еве еден брз поглед:

Дијабетес тип 1 Дијабетес тип 2
Колку е вообичаено? Погодува околу 1,3 милиони луѓе во САД Погодува околу 37 милиони луѓе во САД.
Зошто тоа се случува? Автоимуна состојба. Хормонална состојба.
Дали вашето тело произведува инсулин? Не. Да, барем на почетокот. Но, вашето тело не реагира на тоа.
Дали треба да земате инсулин? Да. Понекогаш.
Дали може да влијае на децата? Да. Често на возраст од 4 до 6 години. Да. Поверојатно е кај возрасните, но станува почеста кај децата и тинејџерите.
Што предизвикува дијабетес тип 1 и тип 2?
Дијабетес тип 1 е автоимуно нарушување. Тоа значи дека е предизвикано од прекумерен имунолошки систем.

Кога имате дијабетес тип 1, вашето тело не произведува инсулин. Тоа е затоа што вашиот имунолошки систем ги смета клетките во панкреасот како напаѓачи. Вашиот имунолошки систем ги напаѓа вашите клетки кои создаваат инсулин, уништувајќи ја вашата природна способност за производство на инсулин.

Луѓето со дијабетес тип 2 произведуваат инсулин – барем на почетокот. Но, нивните тела не го користат правилно. Тоа се нарекува отпорност на инсулин. Тоа се случува кога клетките во вашите мускули, црниот дроб и маснотиите престануваат да реагираат на инсулин.

Да се вратиме на аналогијата на Кнап за инсулинот како клуч за вратите на вашите ќелии: Дијабетесот тип 2 е како да го имате клучот од куќата, но бравата е леплива. Неколку пати го треснеш клучот. Го извлекувате клучот и го враќате повторно и повторно. На крајот, се откажувате од користењето на клучот. Тропаш на вратата и се надеваш дека некој е дома да одговори.

Истото се случува во вашиот панкреас кога имате отпорност на инсулин.

Во раните фази на отпорност на инсулин, вашиот панкреас претерува обидувајќи се да произведе повеќе инсулин. Тоа се нарекува хиперинсулинемија. Тоа прави повеќе клучеви, обидувајќи се да ги натера да работат. Но, на крајот, може да се откаже и да ги фрли клучевите на страна.

„Како што одминува времето за луѓето со дијабетес тип 2, нивниот панкреас генерално ќе произведува сè помалку инсулин бидејќи тој и онака не е ефикасен“, објаснува Кнап. „На крајот, можеби нема воопшто да произведува инсулин“.

Управување со дијабетес тип 1 и тип 2
Дијабетесот е доживотна состојба. Тоа важи и за тип 1 и за тип 2. Има некои разлики во начинот на управување со условите.

Инсулин и други лекови
Луѓето со дијабетес тип 1 мора да земаат синтетички инсулински лекови. Нивните тела не успеваат и не можат да останат здрави без него.

Некои луѓе со дијабетес тип 2 земаат синтетички инсулин ако нивните тела престанале сами да произведуваат инсулин или ако им треба повеќе.

„Не е невообичаено луѓето со дијабетес тип 2 да земаат инсулин во одреден момент бидејќи нивниот панкреас престанува да произведува доволно“, потврдува Кнап.

Инсулинот често се зема еднаш или повеќе пати секој ден со инјектирање со шприц или инсулинско пенкало. Може да се зема и постојано со помош на инсулинска пумпа. Постои дури и инхалирана форма на инсулин.

Луѓето со тип 2, исто така, може да земаат други лекови за да помогнат во управувањето со нивната состојба. Некои лекови го поттикнуваат нивниот панкреас да произведува повеќе инсулин. Други работат така што го поттикнуваат нивниот црн дроб да ослободува помалку гликоза. А некои можат да им помогнат на своите клетки подобро да користат инсулин.

Овие лекови може да се користат со или без инсулин во зависност од вашите потреби.

Начин на живот
И дијабетесот тип 1 и тип 2 бараат одредени промени во животниот стил.

Во двете услови, одржувањето на здраво ниво на гликоза е важно.

Еден начин на кој луѓето го прават тоа е со уреди за следење на гликозата, како што се глукозни стапчиња, стапчиња со прсти или континуирани монитори за гликоза.

А здравата исхрана е критична за секој со дијабетес. Кнап советува луѓето со дијабетес да се фокусираат на јадење посни протеини, нескробен зеленчук, здрави масти и сложени јаглехидрати

„Она што го јадете ќе влијае на нивото на гликоза, без оглед на тоа каков тип на дијабетес имате“, додава таа. „Планирањето на здрави оброци е важно за сите, без разлика дали имаат дијабетес или не. Но, луѓето со дијабетес се стремат кон рамнотежа помеѓу она што го јадат и сите други работи кои влијаат на нивното ниво на гликоза, како активност и инсулин или други лекови.

Управувањето со стресот е исто така клучно за луѓето со дијабетес. Според Кнап, „Хормоните ослободени за време на нашата реакција на стрес може да ги зголемат нашите отчукувања на срцето, крвниот притисок и нивото на гликоза. Стресот и емоционалните реакции исто така го отежнуваат правилното јадење, вежбањето и грижата за себе, што го отежнува управувањето со дијабетесот. Значи, управувањето со стресот е многу важно“.

Дали дијабетесот тип 2 може да се претвори во тип 1?
Некои луѓе мислат на дијабетес тип 1 како прогресија на дијабетес тип 2. Но, тоа не е случај.

Запомнете дека причините за дијабетес тип 1 и тип 2 се различни. Ако имате автоимуна состојба која ве спречува да правите инулин, имате дијабетес тип 1. Ако имате отпорност на инсулин, тоа е дијабетес тип 2.

„Честа заблуда е дека ако земате инсулин, мора да имате дијабетес тип 1, но тоа не е така“, појаснува Кнап. „Луѓето земаат инсулин кога нивните тела не произведуваат инсулин или не произведуваат доволно инсулин. Земањето инсулин не е показател за тоа каков тип на дијабетес имате“.