Здравствена писменост

Невритис на очен нерв-заболување од кое привремено се губи видот

Оптичкиот невритис (нервитис на очниот нерв) се јавува кога отокот (воспалението) го оштетува оптичкиот нерв - пакет од нервни влакна кои пренесуваат визуелни информации од вашето око до мозокот. Вообичаени симптоми на оптички невритис...

СЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАЕТЕ ЗА ИН ВИТРО ОПЛОДУВАЊЕТО

Ин витро оплодувањето (ИВФ) вклучува земање јајце клетка од телото на жената, нејзино оплодување во лабораториски услови и враќање на оплодената јајце клетка или ембрион во матката неколку дена по оплодувањето. Методот е многу...

Здравје на жената-11 прегледи кои секоја жена мора да ги направи веднаш

Водени од оваа идеја, сите жени треба да подлежат на одредени здравствени прегледи кои можат да помогнат одредени проблеми (ако воопшто постојат) да се забележат и да се спречат навреме.   1.Стоматолошки преглед Редовните прегледи на секои...

ЕНТЕРОВИРУСИ-ОД ОПАСНИ ДО ЛЕСНО ПРЕЛЕЖЛИВИ

Повеќето луѓе кои се инфицираат со ентеровируси кои не се детска парализа не се разболуваат или имаат само блага болест, како настинка. Симптомите на блага болест може да вклучуваат треска, течење на носот, кивање,...

СЕДУМ ДИМЕНЗИИ НА ЗДРАВЈЕТО-ВЕЛНЕС И НЕГОВОТО ЗНАЧЕЊЕ

Велнесот е чин на практикување здрави навики на дневна основа за да се постигнат подобри резултати за физичкото и менталното здравје, така што наместо само да преживеете, овозможува да напредувате. За да се разбере...

Тениски лакт-како да го дијагностицирате и излечите

Имате болка во лактот однадвор и ви велат дека е тениски лакт, но никогаш не сте играле тенис? Не можете нормално да ја кренете шолјата кога го пиете утринското кафе или не можете да...

Како да ја намалите зголемената телесна температура

  Зголемената телесна температура е природна одбрана на телото од болести и се јавува кога има инфекција или повреда. Ги зајакнува одбрамбените механизми на телото и всушност е добар знак дека вашиот имунолошки систем работи...

Главоболка-секојдневни и сериозни симптоми

Главоболката е една од 10 најчести причини поради кои пациентите одат на посета кај својот матичен лекар. Се проценува дека повеќе од 90% од пациентите се соочуваат со главоболка во текот на нивниот живот. Најчеста од главоболките е тензиската главоболка. Бидејќи...

Што е рак на грлото на матката или цервикален карцином?

Секоја година во светот 500.000 жени се дијагностицирани со карцином на матката, кој е еден од најчестите видови карциноми и ги зафаќа женските полови органи. По карциномот на дојката, овој тип канцер е втората...

КОНЈУКТИВИТИС-или таканаречено “PINK EYE”

Луѓето често го нарекуваат конјунктивитисот „розово око“ бидејќи може да предизвика белката на окото да добие розова или црвена боја. Симптомите на розово око може да варираат, но обично вклучуваат црвенило или отекување на...

НАЈНОВИ ВЕСТИ