Тироидектомија-операција за отстранување на целата или дел од тироидната жлезда

Тироидектомија е операција за отстранување на целата или дел од тироидната жлезда. Хирурзите вршат тироидектомија за отстранување на гушавост и јазли на тироидната жлезда и за лекување на рак на тироидната жлезда.

Тироидектомија е операција за отстранување на целата или дел од тироидната жлезда. Хирурзите вршат тироидектомија за отстранување на гушавост и јазли на тироидната жлезда и за лекување на рак на тироидната жлезда.

Што е тироидектомија?
Тироидектомија е хируршко отстранување на целата (тотална тироидектомија) или дел (делумна тироидектомија) од тироидната жлезда – органот во облик на пеперутка во вашиот врат.

Тироидектомијата е главниот хируршки третман за рак на тироидната жлезда и е опција за третман за одредени состојби на тироидната жлезда, вклучувајќи:

Јазли на тироидната жлезда: Јазол на тироидната жлезда е израсток (грутка) на тироидните клетки во вашата тироидна жлезда. Јазлите на тироидната жлезда обично се бенигни (неканцерозни), но тие можат да бидат малигни (канцерогени). Понекогаш, јазлите на тироидната жлезда можат да произведат вишок тироиден хормон, што предизвикува одредени симптоми.

Гушавост: Гушавоста е зголемена тироидна жлезда со или без тироидни јазли. Ако порасне доволно голем, може да изврши притисок врз вашата трахеа или цевка за храна (езофагус) и да го отежне дишењето и голтањето.
Хипертироидизам: Хипертироидизам (хиперактивна тироидна жлезда) е состојба во која вашата тироидна жлезда создава и ослободува повеќе хормони отколку што ви треба. Има неколку причини, а операцијата е една од опциите за третман на состојбата.

Видови на рак на тироидната жлезда вклучуваат:

Папиларен карцином на тироидната жлезда.
Фоликуларен карцином на тироидната жлезда.
Медуларен карцином на тироидната жлезда (MTC).
Анапластичен рак на тироидната жлезда.
Примарен тироиден лимфом (хируршката интервенција е ограничена на добивање ткивна биопсија).
Метастази во тироидната жлезда од рак на друго место во вашето тело (најчесто рак на бубрежни клетки и рак на белите дробови).

Што е тироидната жлезда?
Вашата тироидна жлезда е мала жлезда во форма на пеперутка која се наоѓа на предниот дел од вратот под вашата кожа. Тоа е дел од вашиот ендокриниот систем и контролира многу од важните функции на вашето тело со производство и ослободување на одредени хормони, кои често се нарекуваат тироидни хормони.

Хормоните се хемикалии кои ги координираат различните функции во вашето тело со пренесување пораки преку крвта до вашите органи, кожа, мускули и други ткива. Овие сигнали му кажуваат на вашето тело што да прави и кога да го прави тоа.

Главната работа на вашата штитна жлезда е да ја контролира брзината на вашиот метаболизам (метаболичка стапка), што е процес на тоа како вашето тело ја трансформира храната што ја консумирате во енергија. На сите клетки во вашето тело им е потребна енергија за да функционираат.

Постојат два главни дела на тироидната жлезда: двете половини (лобуси) и средината на тироидната жлезда што ги поврзува двата лобуси (тироиден истмус).

Кои се видовите на тироидектомија?
Постојат две главни категории на тироидектомија: тотална и делумна.

Видови на парцијални тироидектомии, кои вклучуваат отстранување на дел од тироидната жлезда вклучуваат:

Хеми-тироидектомија или лобектомија на тироидната жлезда: Хирургот отстранува еден лобус (една половина) од вашата тироидна жлезда.
Исмусектомија: Хирургот го отстранува ткивото на тироидната жлезда помеѓу двата лобуси (тироиден истмус). Хирурзите ја вршат оваа операција специјално за мали тумори кои се наоѓаат во истмус.
Отворена биопсија на тироидната жлезда: Во оваа операција, хирургот директно отстранува тироиден јазол. Хирурзите ретко ја вршат оваа операција.
Целосна или скоро целосна тироидектомија е хируршко отстранување на целото или поголемиот дел од вашето ткиво на тироидната жлезда.

Видот на тироидектомија што ви треба зависи од причината за операцијата. На пример, ако имате јазол на едната страна од тироидната жлезда, можеби ќе ви треба хемитироидектомија за да го отстраните погодениот лобус. Ако имате голема гушавост или голем канцероген тумор, најверојатно ќе ви треба целосна тироидектомија.

Заедно, вие, вашиот ендокринолог и вашиот хирург ќе го одредите најдобриот хируршки план за вас.

Кога ќе ми треба операција на тироидектомија?
Вашиот давател на здравствена заштита може да препорача тироидектомија поради која било од следниве причини:

Имате јазол (раст) на тироидната жлезда што може да биде рак на тироидната жлезда.
Имате дијагноза на рак на тироидната жлезда.
Имате голем јазол или гушавост што ја компресира вашата трахеа или хранопроводот и го отежнува дишењето или голтањето.
Имате јазол или гушавост што ослободува вишок тироиден хормон, што резултира со хипертироидизам и не реагира на други опции за третман.

Колку се чести операциите на тироидектомија?

Тироидектомијата е честа операција. Хирурзите вршат повеќе од 150.000 тироидектомии во САД секоја година.

Кои прашања треба да му ги поставам на мојот давател на здравствена заштита за тироидектомија?
Ако вашиот ендокринолог препорача тироидектомија, може да биде корисно да му ги поставите на вашиот ендокринолог и/или хирург следниве прашања:

Зошто ми е потребна тироидектомија?
Дали постојат други форми на третман за мојата состојба?
Како да изберам хирург?
Кои се ризиците од тироидектомија?
Колку од мојата тироидна жлезда треба да се отстрани?
Дали ќе ми треба заместителна терапија со тироидни хормони по мојата операција?
Што можам да очекувам откако ќе одлучам да продолжам со операција?
Кои ќе бидат моите физички ограничувања по операцијата?
Како мојот живот ќе биде различен по операцијата?

Како да се подготвам за операција на тироидектомија?
Вашиот ендокринолог и хирург ќе ви дадат конкретни упатства за да се подготвите за вашата тироидектомија. Задолжително следете ги.

Во зависност од причината за потребата од тироидектомија, неколку недели пред операцијата:

Можеби ќе ви требаат тестови за снимање, како што е компјутерска томографија (КТ) или ултразвук на тироидната жлезда, така што вашиот хирург точно знае каде се наоѓа абнормалниот раст на тироидната жлезда за време на операцијата.
Ако имате јазол, вашиот давател на услуги може да изврши аспирација со фина игла (тип на иглена биопсија) за да открие дали израстокот е неканцерозен (бениген) или канцероген.
Вашиот провајдер може да ја провери функцијата на гласните жици.
Можеби ќе ви треба лек за тироидна жлезда за да го потисне прекумерното производство на тироидни хормони.


Ако пушите, обидете се да се откажете. Побарајте помош од вашиот провајдер.
Најмалку една недела пред операцијата:

Разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за сите лекови што ги земате – и на рецепт и без рецепт. Ова вклучува билки и додатоци. Прашајте го вашиот давател на услуги кои лекови сепак треба да ги земате на денот на операцијата.
Вашиот давател на услуги може да побара од вас привремено да престанете да земате лекови за разредување на крвта. Направете го тоа само ако ви кажат.
Ќе треба да постите (не јадете или пиете ништо освен вода) неколку часа пред операцијата. Вашиот провајдер ќе ви даде конкретни упатства.

Што се случува за време на операција на тироидектомија?
Пред операцијата, анестезиологот ќе ви даде општа анестезија за да ги опушти вашите мускули, да спречи болка и да ве натера да заспиете. Вашиот здравствен тим, исто така, ќе постави цевка за дишење низ вашето грло за процедурата.

За време на тироидектомија, постојат неколку начини на кои вашиот хирург може да пристапи до вашата тироидна жлезда, вклучувајќи:

Преку стандарден засек на вратот.
Преку помал засек со помош на видео камера (минимално инвазивна видео-асистирана тироидектомија).
Со помош на робот преку далечен засек или во пазувите (просторот под вашето рамо преку кој садовите и нервите влегуваат и излегуваат од надлактицата) или на задниот дел од вратот.
Во зависност од вашата ситуација, вашиот хирург ќе ги отстрани:

Дел од тироидната жлезда (лобектомија).
Повеќето од вашата тироидна жлезда (речиси целосна тироидектомија).
Целата ваша тироидна жлезда (тотална тироидектомија).
За време на операцијата за дијагноза на рак на тироидната жлезда, вашиот хирург може да земе примерок од лимфните јазли околу тироидната жлезда. Ако се открие, патологот ќе го провери примерокот од лимфните јазли за време на операцијата за докази за рак на тироидната жлезда. Ако пронајдат канцерогени клетки, вашиот хирург може да ги отстрани и блиските лимфни јазли на вратот.

Откако вашиот хирург ќе заврши, тој ќе го затвори засекот со конци (шевови).

Операцијата за отстранување на целата тироидна жлезда може да потрае до четири часа. Може да потрае помалку време ако вашиот хирург отстрани само дел од тироидната жлезда.

Што можам да очекувам по операцијата на тироидектомија?
Откако ќе се опоравите од анестезија и сте целосно будни, веројатно ќе можете да јадете и да пиете нешто лесно.

Грлото може да ве боли поради цевката за дишење што ја поставил вашиот здравствен тим за време на операцијата. Исто така, може да имате мала цевка (катетер) во вашиот засек за да помогнете да се исцеди крвта и другите течности што се акумулираат. Вашиот хирург ќе го отстрани одводот еден или два дена по операцијата.

Кои се ризиците или можните компликации од тироидектомија?
Ако специјално обучен и искусен хирург изврши тироидектомија, тоа е генерално многу безбедно.

Компликациите се невообичаени, но најсериозните можни ризици од тироидектомија вклучуваат:

Крварење по операција што може да доведе до акутен респираторен дистрес.
Повреда на рекурентен ларингеален нерв, што може да предизвика привремено или трајно засипнатост и акутен респираторен дистрес во многу редок случај кога двата нерви се повредени.
Оштетување на вашите паратироидни жлезди, кои се наоѓаат зад вашата тироидна жлезда. Овие жлезди го контролираат нивото на калциум во крвта со ослободување на паратироиден хормон. Доколку се оштетат за време на операцијата, тоа може да доведе до привремен, или поретко, постојан хипопаратироидизам и хипокалцемија (ниски нивоа на калциум во вашата крв).
Иако овие компликации се ретки, тие се со поголема веројатност да се случат ако:

Имате инвазивен тумор и/или ракот се проширил на блиските лимфни јазли на вратот.
Вие сте подложени на втора операција на тироидната жлезда.
Имате голема гушавост која оди под вашата клучна коска во горниот дел на градите (субстернална гушавост).
Ако сте загрижени за можните компликации на вашата операција, разговарајте со вашиот хирург.

 
Кое е времето за опоравување за тироидектомија?
Многу луѓе кои имаат тироидектомија, особено хемитироидектомија, можат да си одат дома истиот ден од нивната операција по неколку часа набљудување во болница. Некои луѓе мора да останат во болница преку ноќ и можат да заминат следното утро.

Пред да одите дома, вашиот давател на услуги ќе ви даде упатства како да се грижите за засекот и конците и ќе ве извести на какви видови компликации и симптоми треба да внимавате.

Треба да ви бидат потребни околу две до три недели за целосно да закрепнете.

Кога можам да се вратам на моите вообичаени активности по тироидектомија?
Веројатно ќе можете да се вратите на вашите нормални, лесни активности првиот ден по вашата тироидектомија. Вашиот хирург најверојатно ќе препорача да ги ограничите поинтензивните физички активности за една или две недели. Ова е главно за да се намали ризикот од хематом на вратот (згрутчување на крвта) и кршење на вашите шевови.

Треба да почекате најмалку 10 дена до две недели пред да се вратите на енергични спортови и активности, како што се пливање и кревање тешки.

Кои се несаканите ефекти од отстранувањето на тироидната жлезда?
Главниот несакан ефект од отстранувањето на тироидната жлезда е недостаток на тироиден хормон.

По речиси целосна или целосна тироидектомија, ќе треба да земате дневни апчиња со тироиден хормон (левотироксин) до крајот на вашиот живот за да го замените изгубениот тироиден хормон што тироидата го направил природно.

Ако сте имале хеми-тироидектомија или лобектомија на тироидната жлезда, има 60% шанси да не треба да земате лекови за тироидна жлезда освен ако веќе земате лекови за тироидна жлезда за ниски нивоа на тироидни хормони (хипотироидизам) или тестови на крвта откриваат дека вашата тироидна не произведува доволно хормони.

Кога да се јавите на лекар
Кога треба да се јавам на мојот давател на здравствена заштита по тироидектомија?
Ако искусите некој од следниве симптоми или ситуации по вашата тироидектомија, важно е да се јавите кај вашиот давател на здравствена заштита:

Оток на местото на засекот.
Крварење на местото на засекот.
Црвенило или топлина на местото на засекот.
Треска од 101 степени или повисока.
Вкочанетост или пецкање во лицето, рацете или усните.

Може да биде стресно да се изврши операција. Знајте дека тироидектомиите се вообичаена операција и генерално се безбедни доколку ги врши квалификуван и искусен хирург. Ако имате какви било прашања или грижи за вашата тироидектомија, слободно разговарајте со вашиот ендокринолог или хирург. Тие се достапни да ви помогнат.