Еквинофобија (страв од коњи)

Во зависност од тоа каде живеете и видовите активности во кои уживате, може да биде лесно или тешко да се избегне гледање коњи. Но, дури и во градовите, полицајците често патролираат на коњи, а коњите може да носат туристи наоколу за да ги видат глетките. Бидејќи имањето фобија го зголемува ризикот од други фобии, анксиозно растројство и напади на паника, најдобро е да побарате помош за да го надминете овој страв. Психотерапиите, вклучително и КБТ и терапијата со изложеност, може да ви го олеснат престојот околу коњите.

Еквинофобијата е страв од коњи. Застрашувачко искуство со коњ – како паѓање од коњ или газење, клоци или каснување од коњ – може да ја предизвика оваа фобија. Може да имате и страв од магариња, мазги и коњчиња. Психотерапиите како терапијата со експозиција може да ви помогнат постепено да го надминете стравот од коњи.

Што е еквинофобија?
Луѓето кои имаат еквинофобија имаат екстремен страв од коњи. Можеби се плашат и од коњчиња, магариња и мазги. Зборот еквинофобија доаѓа од „Equus“, латинскиот збор за коњи. „Фобос“ е грчки збор за страв.

Друг збор за страв од коњи е хипофобија. „Нилски коњ“ е грчки збор за коњи. На англиски јазик, коњот почесто се поврзува со работи поврзани со коњи. На пример, коњаник е лице кое јава коњи.

Од што се плашат луѓето со еквинофобија?
Лицето со еквинофобија може да се плаши од:

Јавање коњ.
Допирање или наоѓање во близина на коњ.
Фотографии или слики на коњи во филмови или емисии, вклучително и анимирани коњи.
Коњот звучи како комшика или копита како галоп.
Коњски штали и стапчиња, како што се седла, узди, битови и узди.
Што е фобија?
Фобијата е анксиозно растројство што ве прави непотребно да се плашите од нешто што веројатно нема да предизвика штета. Еквинофобијата е вид на специфично фобично нарушување фокусирано на коњите.

Колку е честа еквинофобијата?
Тешко е да се знае точно колку луѓе имаат одредена фобија, како еквинофобија (страв од коњи). Многу луѓе можеби го задржуваат овој страв за себе или можеби не препознаваат дека го имаат. Околу 1 од 10 возрасни Американци и 1 од 5 тинејџери ќе се справат со специфично нарушување на фобијата во одреден момент од нивниот живот.

Симптоми и причини
Кој е изложен на ризик од еквинофобија?
Жените и луѓето назначени како женски при раѓање (DFAB) имаат поголема веројатност да имаат специфично фобично нарушување, но фобиите ги погодуваат сите возрасти и полови. Можеби имате поголема веројатност да развиете еквинофобија ако имате:

Членови на семејството кои имаат фобии, анксиозни нарушувања или се плашат од коњи.
Генска промена (мутација) што може да доведе до анксиозно растројство.


Кои други фобии се поврзани со страв од коњи?
Луѓето кои имаат фобија од коњи исто така може да имаат:

Акрофобија (страв од височини).
Базифобија (страв од паѓање).
Биофобија (страв од природата).
Танатофобија (страв од смрт).
Траумафобија (страв од повреда).
Зоофобија (страв од животни).
Зошто се плашам од коњи?
Коњите се моќно силни животни. Нивното однесување може да биде непредвидливо, особено ако не се добро обучени или ако доживеат злоупотреба или запоставување.

Многу луѓе се плашат од коњи по страшно или трауматично искуство, како што е:

Фрлен од коњ.
Каснат, згазен или клоцан од коњ.
Сведок на некој повреден од коњ.
Не може да го запре побегнат коњ додека јава.

Кои се симптомите на еквинофобија?
Ако имате екстремен страв од коњи, може да одите во голема должина за да избегнете да гледате или да бидете во близина на коњи. Ако сте на парада или саем со коњи, може да трчате во друга насока или да се скриете. Некои луѓе се имобилизираат од страв.

Симптомите на еквинофобија може да вклучуваат:

Трескање.
Вртоглавица и зашеметеност.
Прекумерно потење (хиперхидроза).
Палпитации на срцето.
Гадење.
Скратен здив (диспнеа).
Треперење или тресење.
Вознемирен стомак или варење (диспепсија).
Како се дијагностицира еквинофобијата?
Давател на здравствена заштита ќе ги процени вашите симптоми и ќе ве праша за претходните искуства со коњите. Може да видите професионалец за ментално здравје како психолог. За да дијагностицираат специфично фобично растројство, давателите на услуги се повикуваат на Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања на Американската психијатриска асоцијација (ДСМ-5).

Може да имате специфично фобично нарушување како еквинофобија ако имате:

Симптоми на фобија кога гледате или размислувате за коњи.
Постојан страв од коњи кој трае најмалку шест месеци.
Некогаш сте ги смениле вашите рутини или однесувања за да избегнете да гледате или да бидете во близина на коњи.
Намален квалитет на живот поради симптоми на фобија.

Како се дијагностицира еквинофобијата?
Давател на здравствена заштита ќе ги процени вашите симптоми и ќе ве праша за претходните искуства со коњите. Може да видите професионалец за ментално здравје како психолог. За да дијагностицираат специфично фобично растројство, давателите на услуги се повикуваат на Дијагностички и статистички прирачник за ментални нарушувања на Американската психијатриска асоцијација (ДСМ-5).

Може да имате специфично фобично нарушување како еквинофобија ако имате:

Симптоми на фобија кога гледате или размислувате за коњи.
Постојан страв од коњи кој трае најмалку шест месеци.
Некогаш сте ги смениле вашите рутини или однесувања за да избегнете да гледате или да бидете во близина на коњи.
Намален квалитет на живот поради симптоми на фобија.

Менаџмент и третман
Како да го надминете стравот од коњи?
Психолог или друг специјалист за ментално здравје може да ви помогне да го надминете стравот од коњи. Може да имате корист од еден или повеќе од овие третмани:

Когнитивна бихејвиорална терапија (КБТ): Давателот користи психотерапија (терапија со разговор) за да ви помогне да ја истражите основната причина за фобијата. Со КБТ, учите како да користите техники за релаксација за да управувате со симптомите на фобија и да го надминете стравот.
Терапија со експозиција: користите техники за релаксација додека давателот постепено ве изложува на слики од коњи. Може да продолжите да бидете во близина на коњ, а потоа да допрете коњ. Терапијата со изложеност ве прави помалку чувствителни или одговорни на вашиот страв. Оваа терапија уште се нарекува и десензибилизација.
Хипнотерапија: Хипнотерапијата ве става во хипнотичка состојба, или транс, за да ви помогне да ги надминете мислите и емоциите поврзани со коњите.
Лекови: додека поминувате низ терапија, лековите против анксиозност или антидепресивите може да ги олеснат симптомите. Овие лекови може да ви го олеснат престојот околу коњите додека не завршите со терапијата.

Кои се компликациите на еквинофобијата?
Тешкото фобично нарушување го зголемува ризикот од:

Депресија, социјална изолација и самоубиствени мисли.
Напади на паника и панично растројство.
Нарушување на употребата на супстанции.
Живеење со

Кога треба да се јавам на лекар?
Треба да се јавите кај вашиот давател на здравствена заштита ако искусите:

Напади на паника.
Постојана анксиозност што го попречува секојдневниот живот или спиењето.
Знаци на депресија или проблеми со супстанции.
Кои прашања треба да му ги поставам на мојот лекар?
Можеби ќе сакате да го прашате вашиот давател на здравствена заштита:

Што предизвикува еквинофобија?
Кој е најдобриот третман за мене?
Дали треба да пробам терапија со експозиција?
Колку долго ќе ми треба терапија?
Дали лековите можат да помогнат?
Дали треба да внимавам на знаци на компликации?

Во зависност од тоа каде живеете и видовите активности во кои уживате, може да биде лесно или тешко да се избегне гледање коњи. Но, дури и во градовите, полицајците често патролираат на коњи, а коњите може да носат туристи наоколу за да ги видат глетките. Бидејќи имањето фобија го зголемува ризикот од други фобии, анксиозно растројство и напади на паника, најдобро е да побарате помош за да го надминете овој страв. Психотерапиите, вклучително и КБТ и терапијата со изложеност, може да ви го олеснат престојот околу коњите.