Што е стоматологија со седација?!

Стоматологијата со седација ви овозможува удобност за време на стоматолошките процедури. Тоа е корисно за луѓе со дентална анксиозност или за оние кои се подложени на долг третман. Опциите вклучуваат азотен оксид, орална свесна седација и интравенска (IV) седација. Стоматолозите мора да имаат специјална сертификација за да обезбедат некои форми на стоматологија со седација.

Стоматологијата со седација ви овозможува удобност за време на стоматолошките процедури. Тоа е корисно за луѓе со дентална анксиозност или за оние кои се подложени на долг третман. Опциите вклучуваат азотен оксид, орална свесна седација и интравенска (IV) седација. Стоматолозите мора да имаат специјална сертификација за да обезбедат некои форми на стоматологија со седација.

Што е седација стоматологија?
Стоматологијата со седација ви помага да се чувствувате смирени, опуштени и спокојни за време на стоматолошките процедури. Тоа е умерено ниво на седација, така што сè уште сте технички будни, но се чувствувате многу безгрижно. Тоа понекогаш се нарекува свесна седација стоматологија или „спиење во самрак“ бидејќи создава состојба на краткотрајна амнезија (заборавеност) каде што чувствувате нечувствителност на болка без губење на свеста.

Кој има потреба од седација стоматологија?
Луѓето од сите возрасти можат да имаат корист од стоматологијата со седација, вклучително и децата. Стоматолозите често ја препорачуваат оваа опција за оние со:

Стоматолошка анксиозност.
Страв од посета на стоматолог.
Премногу чувствителен рефлекс за замолчување.
Страв од игли (аихмофобија).
Екстремна чувствителност на забите.
Чувство на клаустрофобија додека сте на стоматолошка столица.
Намалена чувствителност на локална анестезија.
Тешкотии со контролирање на движењата.
Специјални потреби (вклучувајќи физички, когнитивни или бихејвиорални).
Кои видови на седација се користат во стоматологијата?
Постојат различни нивоа на седација стоматологија врз основа на вашите уникатни потреби. Факторите го вклучуваат вашето ниво на анксиозност, должината на вашата процедура, вашата здравствена историја и личните преференци. Најчестите типови на седација стоматологија вклучуваат азотен оксид, орална свесна седација и интравенска (IV) седација.

Нитрооксид
Азотниот оксид е попознат како „гас за смеење“. Вдишувате азотен оксид преку маска или носот, а смирувачките ефекти започнуваат во рок од три до пет минути. Вашиот стоматолог ја контролира количината на седација што ја примате и соодветно ги прилагодува дозите во текот на вашата процедура. Откако ќе заврши третманот, вашиот стоматолог ви дава чист кислород за да го исфрли азотен оксид од вашиот систем. Бидејќи гасот од смеење го напушта вашиот систем толку брзо, ќе можете да се вратите дома по процедурата.

Орална свесна седација
Со орална свесна седација, вашиот стоматолог ви дава седативни лекови (обично во форма на таблети) околу еден час пред да започне вашата процедура. Повеќето стоматолози користат триазолам (Halcion®), кој припаѓа на семејството на дијазепами (Valium®). Но, вашиот стоматолог може да користи и други лекови, вклучително и залеплон и лоразепам. Стоматолозите често користеле течна седација во детската стоматологија, како што е орален сируп мидазолам.

Оралната седација ве прави прилично грогирани, па дури и може да заспиете. Но, сè уште ќе можете да комуницирате со вашиот стоматолог доколку е потребно, и ќе се разбудите со нежно поттурнување. Бидејќи оралната седација привремено влијае на вашата меморија и моторни вештини, ќе ви треба пријател или член на семејството да ве одведе дома по вашата процедура.

Интравенска (IV) седација
Стоматологијата со IV седација е најдлабоката форма на свесна седација достапна во услови на стоматолошка ординација. Вашиот давател на здравствена заштита доставува седативни лекови директно во вашиот крвоток преку IV линија. За време на вашата процедура, вашиот стоматолог го следи вашиот пулс, крвниот притисок и нивото на кислород. Тие можат да ја прилагодат вашата доза во кој било момент и можат да користат лекови за повлекување доколку е потребно. Повеќето луѓе кои примаат стоматологија со интравенска седација заспиваат и малку или воопшто не се сеќаваат на нивниот третман кога ќе се разбудат. Оваа опција е најдобра за луѓе со тешка забна анксиозност или оние кои се подложени на долги процедури.

Дали општа анестезија некогаш се користи во стоматологијата?
Да, во некои случаи. Општа анестезија во болница или амбулантски хируршки центар може да биде неопходна кога се лекуваат мали деца, возрасни со посебни потреби или луѓе со тешка дентална анксиозност. Општата анестезија е вид на несвесна седација. Со други зборови, ќе бидете целосно онесвестени за време на постапката. За да обезбедите општа анестезија, вашиот стоматолог мора да има напредна, специјализирана обука. Во повеќето случаи, анестезиолог обезбедува овој тип на анестезија.

Детали за постапката
Што се случува пред стоматологијата со седација?
Ќе разговарате со вашиот стоматолог за опциите за седација за време на вашата првична консултација. Тие ќе разговараат за вашата здравствена историја и ќе прашаат за какви било лекови или додатоци што ги земате. Откако ќе ги соберат сите потребни информации, тие ќе дадат препораки за седација врз основа на вашите специфични потреби.

Во повеќето случаи, не треба да јадете или пиете ништо најмалку шест часа пред вашиот преглед. Освен ако не е поинаку наведено од вашиот стоматолог, треба да ги земате сите рутински лекови без прекин.

Не заборавајте да му кажете на вашиот стоматолог ако земате разредувачи на крв, како што е варфарин. Тие може да побараат од вас да ги прескокнете овие лекови неколку дена пред вашата процедура.

Што се случува за време на стоматологијата со седација?
Вашиот стоматолог ви дава седативни лекови пред да започнете со вашата процедура. Сè уште ќе примате локален анестетик за вкочанетост на забите и непцата, но вашиот стоматолог обично го прави тоа откако веќе се чувствувате удобно од седативи.

Што се случува по стоматологијата со седација?
Освен ако не изберете азотен оксид како ваша опција за седација, ќе ви треба доверлив пријател или член на семејството да ве одведе дома по состанокот. Треба да одите директно дома и да се одморите додека лекот за смирување ќе помине.

Забелешка: Никогаш не земајте такси или немојте да се возите дома по стоматологијата со седација. Ќе ви треба доверлива и позната личност која ќе ви помогне. Пред да ве остави сами, вашиот возач треба да се погрижи да се одморите удобно во кревет или на вашиот кауч.

Ризици / Придобивки
Кои се предностите на стоматологијата со седација?
Стоматологијата со седација ги ублажува нервозите и фобиите, помагајќи ви да останете смирени и удобно за време на стоматолошките процедури. Бидејќи вашиот стоматолог често може да работи побрзо кога сте под седација, тоа може да резултира со помалку состаноци. Конечно, многу луѓе имаат толку голема забна анксиозност што целосно избегнуваат да одат на стоматолог. Стоматологијата со седација ви помага да се чувствувате поудобно за да ја добиете грижата што ви треба и ја заслужувате.

Кои се ризиците или компликациите на стоматологијата со седација?
Стоматологијата со седација е типично безбедна кога се администрира од лиценциран давател на здравствена заштита. Сепак, постои мал ризик од компликации. Можните краткорочни ризици вклучуваат:

Долготрајна поспаност.
Може да биде тешко да се предвиди ефектот на оралните лекови за седација.
Сува уста (ксеростомија).
Гадење и повраќање.
Главоболки.
Модринки од IV.
Исто така, може да биде тешко да се предвиди ефектот на оралните лекови за седација. Ретко, луѓето може да имаат алергиска реакција. Постојат достапни лекови кои можат да се спротивстават на овие проблеми.

Несакани ефекти од стоматологијата со седација за деца
Стоматологијата со седација е безбедна за децата. Но, како родител, сè уште може да биде страшно кога вашето дете зема непознати лекови. Несаканите ефекти од стоматологијата со седација за деца обично се краткотрајни, но тие може да вклучуваат:

Раздразливост.
‘Рчењето.
Треска.
Гадење и повраќање.
Понекогаш, вашето дете може бавно да се разбуди по седација. Ако тоа се случи, вашиот стоматолог ќе го надгледува вашето дете додека не биде подготвено да си оди дома. Овие несакани ефекти се нормални и треба да поминат сами по себе за ден или два. Ако имате конкретни прашања или грижи, јавете се на вашиот стоматолог.

Може ли да имам стоматологија со седација ако сум бремена?
Општо земено, стоматологијата со седација не се препорачува за луѓе кои се бремени бидејќи некои лекови за смирување може да влијаат на развојот на фетусот. Во некои случаи може да се даде азотен оксид во вториот триместар. Но, генерално, повеќето стоматолози чекаат по бременоста за да администрираат стоматологија со седација.

Кое е времето за опоравување?
Времето на закрепнување се разликува. Тоа зависи од тоа каков тип на седација ќе изберете и како вашето тело реагира на лековите. Општо земено, луѓето кои имаат азотен оксид се опоравуваат во рок од 15 до 30 минути и можат сами да се возат дома по нивниот состанок. Оние кои избираат орална свесна седација или IV седација обично им требаат околу 24 часа за целосно закрепнување.

Кога можам да се вратам на работа или на училиште?
Ако сте имале азотен оксид, можете да се вратите на вообичаените активности откако ќе ја напуштите стоматолошката ординација. Меѓутоа, ако сте земале орални или интравенозни седативи, ќе треба да почекате барем цел ден пред да се вратите на работа или на училиште. На некои луѓе можеби ќе им треба подолго време. Вашиот стоматолог може да ви каже што да очекувате во вашата ситуација.

Кога можам да возам?
Ако сте имале орална седација или интравенска седација, ќе треба да почекате цели 24 часа пред повторно да возите. Ако сте имале само азотен оксид, можете да возите откако ќе бидете пуштени од стоматолошка ординација.

Кога можам да јадам?
Можете да јадете и пиете веднаш по закажувањето; иако, повеќето луѓе претпочитаат да чекаат додека не исчезне вкочанетоста од локалната анестезија. Најдобро е да започнете со нешто лесно, како проѕирни течности, и од таму да напредувате до смути или милкшејк. Ако се чувствувате добро, можете да јадете нешто позначајно по неколку часа.

Вашиот стоматолог ќе ви даде листа на постоперативни упатства. Овие упатства ќе ви кажат кои видови храна треба да ги избегнувате и кои се безбедни за јадење. За повеќето стоматолошки процедури, ќе можете повторно да јадете нормално во рок од една недела. Можеби ќе потрае подолго ако сте завршиле работа на двете страни од устата.

Кога да се јавите на лекар
Ако неодамна сте имале седативна стоматологија, може да потрае најмалку 24 часа за да исчезнат ефектите. Ако развиете загрижувачки симптоми, како што се гадење или повраќање, треска над 101 Целзиусови степени (38,33 Целзиусови степени) или болка што не се подобрува со лекови, јавете се кај вашиот стоматолог за дополнителни упатства.

Анксиозноста не треба да ве спречи да ја добиете квалитетната стоматолошка заштита што ја заслужувате. Ако помислата да одите на стоматолог ве прави да се плашите или да бидете вознемирени, стоматологијата со седација може да ви помогне да ја добиете потребната грижа за долгорочно орално здравје. Разговарајте со вашиот стоматолог и пронајдете опција за седација која работи за вас.