Обрнете внимание на симптомите, навидум безначајни инфекции може да ве чинат живот

Дали сте знаеле дека циститисот, воспалението на слепото црево, менингитисот, воспалението на белите дробови, па дури и целулитисот може да имаат кобни последици по здравјето?

Овие навидум мали инфекции често може да резултираат со сепса, по животот опасна состојба која во голем број случаи, околу 40 отсто се завршува со смртен исход.

Што е сепса?

Сепсата е тешка системска инфекција до која доаѓа кога во телото ќе се појави преголемо количество бактерии со кои организмот не може да се избори. Доколку не се реагира навреме може да доведе со септичен шок и смртен исход.

Која било инфекција може да доведе до сепса, а особено се загрозени:

 • Личностите со ослабен имунитет,
 • Личностите кои се лекуваат од хронични болести (ХИВ, АИДС, карцином),
 • Личностите кои консумираат лекови кои вршат супресија на имуниот систем, како стероиди или лекови за спречување отфрлање на трансплантиран,
 • Деца и бебиња (возраст од 2 години и помлади),
 • Постари лица особено доколку имаат други здравствени проблеми,
 • Дијабетичари,
 • Лица кои неодамна биле хоспитализирани или им се правени некои инвазивни медициснки процедури.

Сепсата најчесто се јавува во случаите на инфекција кожа, бели дробови (воспаление на бели дробови), дигестивен тракт и уринарен тракт (инфекција на бубрези). А бактериите кои во најголем број случаи ја предизвикуваат оваа смртносна состојба се златна стафилокока, стрептокот и ешерихија коли.Најчести симптоми

Симтомите варираат во зависност од јачината на инфекцијата, а ова се некои од најсигурните знаци:

 • Зголемена телесна температура;
 • Треска;
 • Тахикадија;
 • Забразано дишење;
 • Изменета состојба на свеста;
 • Едеми;
 • Високо ниво на шеќер во крвта;
 • Висок број на бели крвни зрнца;
 • Зголемени вредности на Ц реактивен протеин;
 • Зголемени вредности на прокалцитонин;
 • Ниско ниво на кислород;
 • Високо ниво на лактат во крвта;
 • Низок крвен притисок.

 Делувајте превентивно:

Постојат неколку начини да спречите појава на сепса, а еве што се препорачува:

 • Не земајте антибиотици „на своја рака“, односно доколку не ги препишал лекар;
 • Редовно мијте ги рацете;
 • На соодветен начин негувајте ги раните и повредите;
 • Спречете појава на помали инфекции;
 • Редовно внесувајте пробиотици;
 • Пожелно е редовно да земате прополис.