Што е рак на желудникот?

Симптомите на рак на желудникот може да варираат и може да вклучуваат варење и стомачна болка. Повеќето луѓе со рак на желудник доживуваат само благи симптоми во раните фази. Ракот на желудникот обично не се дијагностицира до подоцнежните фази кога е потешко да се лекува.  Опциите за третман може да вклучуваат хирургија, хемотерапија и терапија со зрачење. Во САД секоја година има околу 26.500 нови случаи на рак на желудникот.

Ракот на желудникот е вид на рак кој започнува во слузницата на желудникот, органот кој се наоѓа помеѓу хранопроводникот и тенкото црево. Стомакот му помага на нашите тела да ја вари храната мешајќи ја со стомачна киселина. Истражувачите не ја знаат точната причина за рак на желудникот, но одредени фактори на ризик, како семејна историја или родени машки пол, може да ги зголемат шансите за развој на оваа состојба. Околу две третини од луѓето на кои им е дијагностициран рак на желудник се постари од 65 години.

Симптомите на рак на желудникот може да варираат и може да вклучуваат варење и стомачна болка. Повеќето луѓе со рак на желудник доживуваат само благи симптоми во раните фази. Ракот на желудникот обично не се дијагностицира до подоцнежните фази кога е потешко да се лекува.  Опциите за третман може да вклучуваат хирургија, хемотерапија и терапија со зрачење. Во САД секоја година има околу 26.500 нови случаи на рак на желудникот.

Видови
Постојат различни видови на рак на желудникот и тие можат да се развијат во различни области на желудникот. Најчестиот тип е аденокарцином, кој сочинува околу 90% до 95% од сите случаи на рак на желудникот. Овој тип на рак започнува во слузницата, највнатрешната обвивка на желудникот.

Постојат два типа на аденокарциноми во желудникот: цревни аденокарцином и дифузен аденокарцином. Цревниот аденокарцином обично има подобра прогноза бидејќи клетките на ракот имаат одредени мутации кои го олеснуваат лекувањето со целна терапија. Дифузниот аденокарцином има тенденција да се шири побрзо и потешко се лекува.

Други видови на рак на желудник вклучуваат: 

Гастроинтестинални стромални тумори (GISTs): GIST се тумори кои можат да се развијат каде било во гастроинтестиналниот тракт. Најчести се во стомакот.
Невроендокрини тумори (НЕТ): НЕТ се тумори кои се однесуваат како и нервните клетки и како ендокрините (произведуваат хормони). Тие имаат тенденција да растат бавно.
Лимфоми: Лимфомот е вид на рак кој започнува во имуните клетки (лимфоцити). Бидејќи лимфоцитите го обложуваат дигестивниот тракт, лимфомите можат да се развијат во желудникот.

Симптоми на рак на желудникот
Симптомите на рак на желудникот имаат тенденција да бидат благи во раните фази и често се мешаат со други состојби. Како што ракот се шири и станува понапреден, се појавуваат повеќе симптоми.

Раниот стадиум на рак на желудникот може да не предизвика никакви симптоми или варење и абдоминална непријатност. Како што ракот напредува, симптомите во доцната фаза може да вклучуваат:

Крв во столицата (измет)
Гадење и повраќање
Горушица
Се чувствувате многу сити после јадење мала количина
Лош апетит
Несакано губење на тежината
Жолтица (кога вишокот на билирубин од крвта се раствора во телесните масти)
Проблеми со голтање (дисфагија)
Стомачна болка
Абдоминален оток
Замор
Слабост

Многу од овие симптоми може да изгледаат како да се поврзани со рефлукс на киселина или чир на желудникот. Ако развиете какви било симптоми на рак на желудникот, посетете го вашиот давател на здравствена заштита.

Што предизвикува рак на желудникот?
Ракот на желудникот се јавува кога клетките во слузницата на желудникот мутираат и почнуваат да растат и се шират. Истражувачите не ја знаат точната причина за рак на желудникот, а истражувањата се во тек.

Постојат силни докази дека ракот на желудникот е поврзан со инфекција со бактеријата Helicobacter pylori (најчесто наречен H. pylori). Оваа бактерија живее во дигестивниот тракт и може да претвори некои од супстанциите во храната во хемикалии што доведуваат до мутации на ДНК. Овие мутации може да доведат до преканцерозни состојби во желудникот.

Постојат предканцерозни промени кои може да се појават во слузницата на желудникот и да доведат до рак на желудникот, вклучувајќи:

Атрофичен гастритис: се јавува кога има недостаток на клетки на жлездата во желудникот; обично предизвикана од инфекција со Helicobacter pylori
Цревна метаплазија: се случува кога клетките во слузницата на желудникот се заменуваат со клетки кои изгледаат како оние што го обложуваат цревата; може да биде поврзана со инфекција со Helicobacter pylori
Дисплазија: се јавува кога има оштетување на ДНК на клетките и предизвикува клетките да растат поголеми од нормалното; клетките исто така ја менуваат својата форма

Фактори на ризик
Постојат неколку познати фактори на ризик за рак на желудникот. Некои од факторите на ризик, како што се пушењето и изборот на исхрана, може да се променат. Сепак, многу од факторите на ризик како возраста и семејната историја не можат да се променат.

Познати фактори на ризик за рак на желудникот вклучуваат: 

Возраст над 65 години
Машки пол
Историја на инфекција со H. pylori
Историја на воспаление на желудникот
Исхрана богата со солена, пушена или кисела храна
Пушењето
Вишок на висцерално масно ткиво, што е масно ткиво кое директно ги опкружува органите
Прекумерно консумирање алкохол

Историја на операција на желудникот
Стомачни полипи (вишок раст на ткивото во стомакот)
Пернициозна анемија, која е автоимуна состојба која предизвикува поголеми од нормалното црвени крвни зрнца кои го инхибираат транспортот на кислород низ вашето тело
Историја на Epstein-Barr вирусот (EBV), чест, заразен вирус на херпес

Семејна историја на рак на желудник
Наследните генски мутации исто така може да го зголемат ризикот од рак на желудникот. Луѓето со следните генетски состојби може да имаат зголемен ризик:

Наследни дифузен карцином на желудник (HDGC)
Линч синдром
Фамилијарна аденоматозна полипоза (FAP)
Гастричен аденом и проксимална полипоза на желудникот (GAPPS)
Ли-Фраумени синдром
Peutz-Jegers синдром (PJS)

Дијагноза
Бидејќи ракот на желудникот обично не предизвикува симптоми во раните фази, тој често се дијагностицира во подоцнежните фази.9 Ако сте развиле продолжени симптоми на рак на желудникот, вашиот давател на здравствена заштита ќе започне со физички преглед за да бара какви било знаци на рак . Тие, исто така, ќе спроведат темелна медицинска историја за да прашаат за вашите фактори на ризик и симптоми.

Тестовите што се користат за дијагностицирање на рак на желудникот вклучуваат: 

Тест на крвта: Може да се направи комплетна крвна слика (CBC) за да се бара анемија (низок број на црвени крвни зрнца). Ова може да укаже на крварење во стомакот.
Горна ендоскопија: Тенка, флексибилна цевка со светло и камера на крајот се пренесува низ грлото за да се испита внатрешната обвивка на хранопроводникот и желудникот.
Биопсија: За време на горната ендоскопија, вашиот давател на здравствена заштита може да отстрани мали примероци од сите абнормални области на желудникот. Овие примероци потоа се испраќаат во лабораторија за тестирање.
HER2 тестирање: За време на биопсијата, клетките може да се проверат за HER2, протеин кој го поттикнува растот кој може да биде присутен во клетките на ракот. Може да се користат и други тестови за гени или протеини.
Лапароскопија: Лапароскопија може да се користи за да се потврди дали ракот е само во стомакот и не се проширил. Овој тест често се користи пред операција.


Тестовите за сликање што се користат за дијагностицирање на рак на желудник вклучуваат:

Серија на горниот гастроинтестинален (ГИ): рендген за да се испита внатрешната обвивка на хранопроводот, желудникот и дел од тенкото црево за да се бараат абнормални области
Компјутеризирана томографија (КТ) скен: Обезбедува детални слики на желудникот и може да открие дали ракот се проширил на блиските органи како црниот дроб
Ендоскопски ултразвук: Се користи за да се утврди колку далеку ракот се проширил низ ѕидот на желудникот или блиските лимфни јазли
Скенирање со позитронска емисиона томографија (ПЕТ): Открива каде се шират клетките на ракот
Магнетна резонанца (МРИ): Не често се користи, но може да покаже детални слики од тумори во црниот дроб
Рендген на граден кош: Открива дали ракот се проширил на белите дробови
Во САД обично не се препорачува редовен скрининг за рак на желудник. Тоа е затоа што, поради релативно ниската инциденца на рак на желудникот, ризиците од скрининг генерално ги надминуваат придобивките.
Третмани за рак на желудникот
Постојат неколку опции за третман за рак на желудникот. Кога ќе се фати рано, целта на третманот е да се постигне ремисија (огромно намалување или елиминација на клетките на ракот во вашето тело). Ако ракот на желудникот се дијагностицира во подоцнежните фази, целта на третманот може да биде ублажување на симптомите како што се болка или проблеми со јадењето.

Опциите за третман на рак на желудникот вклучуваат: 

Операција: Операцијата е вообичаен третман за рак на желудникот, особено ако ракот не се проширил на други делови од телото. Може да се изврши операција за отстранување на клетките на ракот и дел од желудникот. Може да се користи и за ублажување на болката.
Хемотерапија: Хемотерапијата може да се користи пред операција за да се намали големината на туморот, по операцијата за да се убијат сите преостанати канцерогени клетки или како примарен третман за рак на желудникот.
Терапија со зрачење: Како хемотерапијата, терапијата со зрачење може да се користи пред или по операцијата. Ако операцијата не е опција, терапијата со зрачење може да се користи за да се намали туморот.
Целна терапија: Целната терапија цели на одредени протеини, како што е HER2, во клетките на ракот. Може да се користи самостојно или со хемотерапија.
Имунотерапија: Имунотерапијата користи лекови за зајакнување на имунолошкиот одговор на телото за борба против ракот. Инхибиторите на имунолошкиот контролен пункт се лекови кои му помагаат на телото да ги нападне клетките на ракот додека ги игнорира здравите клетки.

Превенција
Честопати не е можно да се спречи рак на желудникот, но постојат чекори што можете да ги преземете за да го намалите ризикот. Совети за намалување на шансите за развој на рак на желудник вклучуваат:

Исхрана: Исхраната богата со преработена или кисела храна може да го зголеми ризикот од рак на желудникот. Фокусирајте се на свежа, целосна храна како овошје, зеленчук, цели зрна, посни протеини, млечни производи со малку маснотии и здрави масти. Обидете се да избегнувате црвено или преработено месо и слатки пијалоци.
Физичка активност: секојдневното вежбање го намалува ризикот од рак на желудникот. Може да го намали и ризикот од други видови на рак.
Ограничување на потрошувачката на алкохол: Избегнувањето или ограничувањето на алкохолот може да го намали ризикот од неколку видови на рак, вклучително и рак на желудникот.
Избегнувајте тутун: Пушењето го зголемува ризикот од рак на желудникот, особено во горниот дел на желудникот во близина на хранопроводникот. Работете со вашиот давател на здравствена заштита за да се откажете доколку е потребно.
Третман на H. pylori: Инфекцијата со H. pylori е познат фактор на ризик за рак на желудникот. Оваа бактерија може успешно да се лекува со антибиотици

Коморбидни состојби
Коморбидните состојби се однесуваат на состојби кои може да ги развиете кога имате рак на желудникот. Луѓето со рак на желудникот може да имаат поголема веројатност да ги развијат следниве состојби:

Висок крвен притисок (хипертензија)
Дијабетес
Хроничен вирусен хепатитис
Цироза на црниот дроб
Белодробна (пулмонална) болест
Срцева (срцева) болест
Студијата од 2018 година покажа дека луѓето со белодробна болест имаат значително поголем ризик да доживеат компликации по операцијата на рак на желудникот отколку оние без белодробна болест.

Живеење со рак на желудникот
Поминувањето низ дијагностичкиот процес и третманот на ракот на желудникот може да биде огромно и исцрпувачко искуство. Откако ќе го завршите протоколот за лекување, може да продолжите да доживувате симптоми и компликации. Ќе биде важно да продолжите тесно да соработувате со вашиот тим за здравствена заштита, вклучувајќи го и вашиот онколог (лекар кој е специјализиран за рак).

Луѓето кои поминале низ третман за рак на желудникот може да доживеат „дампинг синдром“. Дампинг синдромот се однесува на симптомите на гадење, дијареа, потење и црвенило после јадење. Тоа се случува кога храната брзо поминува низ дигестивниот тракт. Ова може да биде резултат на отстранување на дел од желудникот со операција.17 Вашиот давател на здравствена заштита и диететичар може да помогнат да се развие план за третман за синдромот на дампинг.

Ако имате цевка за хранење (цевка јејуностомија, или J-цевка) во тенкото црево по третманот, продолжете да работите со вашиот тим за исхрана. J-цевката се користи за да се обезбеди течна исхрана за да се спречи премногу губење на тежината и да се дадат потребните хранливи материи.

Други совети за живеење со рак на желудникот вклучуваат: 

Понатамошна грижа: Продолжете да учествувате во редовна медицинска нега за да ги следите знаците на рак и да ги решите несаканите ефекти од лекот. Откако ќе заврши третманот, вашиот здравствен тим најверојатно ќе препорача состаноци на секои 3 до 6 месеци за физички преглед и сите потребни тестови.
Грижа за исхраната: Ракот на желудникот и неговиот третман може да влијаат на тоа како јадете и апсорбирате храна. Гадење е чест несакан ефект. Работете со диететичар за да се осигурате дека консумирате доволно хранливи материи и размислете да јадете мали, чести оброци наместо големи.
Здрав начин на живот: За да го намалите ризикот од развој на рак во иднина, јадете здрава исхрана богата со овошје и зеленчук, останете во здрав опсег на тежина, редовно вежбајте и избегнувајте алкохол и тутун.