Студија: Дали употребата на е-цигари е поврзана со поголем ризик од срцева слабост?

Испарувањето може да влијае на срцето на сличен начин како и пушењето тутун. Никотинот предизвикува вкочанетост на артериите и зголемување на крвниот притисок, што предизвикува оптоварување на кардиоваскуларниот систем. Лекарите сè уште се обидуваат да разберат како испарувањето влијае на здравјето на срцето и веројатно ќе поминат децении пред да имаме јасна слика. Една нова студија сугерира дека луѓето кои користеле електронски цигари во одреден момент од нивниот живот имаат поголеми шанси да развијат срцева слабост во споредба со оние кои никогаш не испиле.

Брзи факти. Испарувањето може да влијае на срцето на сличен начин како и пушењето тутун.
Никотинот предизвикува вкочанетост на артериите и зголемување на крвниот притисок, што предизвикува оптоварување на кардиоваскуларниот систем.
Лекарите сè уште се обидуваат да разберат како испарувањето влијае на здравјето на срцето и веројатно ќе поминат децении пред да имаме јасна слика.
Една нова студија сугерира дека луѓето кои користеле електронски цигари во одреден момент од нивниот живот имаат поголеми шанси да развијат срцева слабост во споредба со оние кои никогаш не испиле.

Електронските цигари или е-цигарите се уреди кои работат на батерии кои работат со загревање на течност која обично содржи никотин во аеросол што се вдишува. Уредите се појавија на сцената во раните 2000-ти како побезбедна алтернатива за пушењето цигари. Сепак, се поголем број истражувања сугерираат дека тие исто така претставуваат здравствени ризици.

„Се повеќе и повеќе студии ги поврзуваат е-цигарите со штетните ефекти и откриваат дека можеби не се толку безбедни како што се мислеше досега“, рече водечкиот автор Јакубу Бене-Алхасан, доктор по медицина, МПХ, стационарен лекар во MedStar Health во Балтимор. изјава. „Разликата што ја видовме беше значителна. Вреди да се земат предвид последиците по вашето здравје, особено во однос на здравјето на срцето.“ 

Срцевата слабост не значи дека срцето престанува да работи, како што сугерира неговото име. Наместо тоа, тоа е сериозна, но понекогаш податлива состојба што се јавува кога срцето на една личност не може да пумпа доволно крв и кислород до другите органи во телото. Околу 6,2 милиони луѓе во САД имаат срцева слабост.3

Додека научниците знаат дека пушењето тутун е еден од најзначајните придонесувачи за срцевата слабост, тие сè уште истражуваат како е-цигарите можат да влијаат на состојбата.

Новата студија, претставена на годишната научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија и објавена во списанието на Американскиот колеџ за кардиологија, не покажа дека користењето електронски цигари предизвикува срцева слабост, изјави Бене-Алхасан за Health. Но, тој рече дека „има причини“ истражувачите да веруваат дека тоа е така.

Еве што треба да знаете за врската помеѓу електронските цигари и срцевата слабост, вклучително и она што може да го објасни влијанието на уредот врз срцето.

Подетален поглед на наодите од студијата
Студијата опфати речиси 176.000 учесници со просечна возраст од 52 години. Околу 70% беа бели, 20% беа црнци и 10% беа азијци или шпанци.

Истражувачите користеле податоци од електронски здравствени досиеја, како и анкети на учесници за да утврдат дали луѓето испариле, користеле тутун во каква било форма или пиеле алкохол. Извештаите, исто така, покажаа дали учесниците некогаш испариле во минатото.

Тимот следеше со учесниците околу четири години. За тоа време, вкупно 3.242 луѓе развиле срцева слабост.

Откако ги разјаснија бројките, истражувачите открија дека луѓето кои користеле е-цигари имаат 19% поголема веројатност од оние кои не испаруваат да имаат тип на срцева слабост во која срцевиот мускул станува вкочанет и не се полни со крв како што треба. Се чини дека испарувањето не е поврзано со друг вид на срцева слабост предизвикана од ослабено срце.

Како дел од нивната анализа, тимот се приспособи на другите клучни фактори на ризик за срцева слабост, вклучувајќи дијабетес, висок крвен притисок, хиперлипидемија и висок индекс на телесна маса.

Бидејќи студијата беше набљудувачка, таа сугерира само поврзаност помеѓу испарувањето и срцевата слабост, а не дека е-цигарите ја предизвикуваат состојбата.

„Ова се надоврзува на списокот на потенцијални состојби кои се поврзани со испарувањето“, рече Бене-Алхасан.

Сепак, д-р Холи Мидлкауф, професорка по медицина и физиологија на Медицинскиот факултет Дејвид Гефен во UCLA, изјави за Health дека студијата била ограничена од истражувачите кои не знаеле дали некое лице пушеле тутун во минатото. Бидејќи многу луѓе, особено постарите возрасни, користат е-цигари за да го заменат пушењето, наводната врска помеѓу срцевата слабост и употребата на е-цигари може, во реалноста, да биде поврзаност помеѓу употребата на тутун и срцевата слабост, објасни таа.

Сепак, „не е веројатно дека електронските цигари се безопасни“, додаде таа. „Ако не пушите тутунски цигари, не треба да почнете да пушите електронски цигари“.

Меѓутоа, за луѓето кои веќе пушат тутунски цигари, Мидлкауф рече дека сегашните докази сугерираат дека е-цигарите нудат побезбедна алтернатива. Навистина, студијата исто така покажа дека луѓето кои пушеле тутун и користат електронски цигари го зголемиле ризикот од срцева слабост за 60%.

„Не можам да мислам на ништо друго што е легално да се прави, а што е поштетно за нечие срце од пушењето цигари“, рече Мидлкауф.

Зошто испарувањето може да му наштети на срцето?
Вдишувањето на никотин може да го зголеми отчукувањата на срцето, крвниот притисок и протокот и стеснување на артериите. Исто така, може да доведе до стврднување на артериските ѕидови, што може да предизвика срцев удар.

Истражувањата на глувци покажуваат дека испарувањето може да предизвика вкочанетост на срцето, што може да доведе до срцева слабост со текот на времето. Други студии на глувци сугерираат дека употребата на е-цигари може да доведе до воспаление, кое игра добро документирана улога во срцевите заболувања.4

Бене-Алхасан рече дека истражувачите треба да истражат дали испарувањето го зголемува воспалението и кај луѓето, како и како воспалението може да влијае на развојот на срцева слабост.

„Срцевата слабост сега се повеќе се гледа како воспалителна болест“, истакна тој.

Бене-Алхасан рече дека неговиот тим планира да ги проучи податоците за да процени како ризикот од срцева слабост се разликува меѓу возрасните групи. Тие, исто така, сакаат подобро да разберат како имањето историја на употреба на тутун влијае на ризикот од срцева слабост.

Според Мидлкауф, веројатно ќе поминат децении пред научниците целосно да го дознаат ефектот што може да го има испарувањето врз срцевата слабост, особено затоа што состојбата обично се развива во текот на многу години.

Бене-Алхасан истакна дека она што е јасно, сепак, е дека „испарувањето треба да се обесхрабрува додека се прават други истражувања за да се испитаат другите ефекти од испарувањето“.