9 факти за нарушување на спектарот на аутизам кај вашето дете

Нарушувањето на спектарот на аутизам (ASD) е состојба на развојот на мозокот што влијае на тоа како личноста ги перцепира и се дружи со другите луѓе, влијаејќи на комуникацијата и интеракцијата. Како „спектар“, нарушувањето варира по сериозност и типови на симптоми и вклучува услови под еден чадор за кои некогаш се мислеше дека се одделени еден од друг.

Нарушувањето на спектарот на аутизмот честопати е погрешно разбран. Еве информации за оваа широка состојба. Нарушувањето на спектарот на аутизам (ASD) е состојба на развојот на мозокот што влијае на тоа како личноста ги перцепира и се дружи со другите луѓе, влијаејќи на комуникацијата и интеракцијата. Како „спектар“, нарушувањето варира по сериозност и типови на симптоми и вклучува услови под еден чадор за кои некогаш се мислеше дека се одделени еден од друг.

Околу 1% од светската популација, или 75 милиони луѓе, имаат АСН, според Центрите за контрола и превенција на болести (ЦДЦ).

И покрај распространетоста, заблуди за АСН има многу. Еве девет факти што можеби не ги знаете за АСН-вклучувајќи симптоми, како се дијагностицираат децата и достапни третмани.


Децата можат да бидат многу мали кога ќе им се дијагностицира
Можно е децата на возраст од 18 месеци да бидат дијагностицирани со АСН, според MedlinePlus. Но, повеќето дијагнози се јавуваат на 24 месеци или постари, во тој момент дијагнозата се смета за сигурна.

„Пред тоа, децата со аутизам ќе покажат дефицит во социјалната комуникација, но тоа е соодветно за нивната возраст“, рече Алиша Халадеј, д-р, главен научен директор во Научната фондација за аутизам во Њујорк.

Нема медицински или тест на крвта за АСН, така што давателите на здравствени услуги обично го оценуваат однесувањето на детето преку развојен скрининг и сеопфатна дијагностичка евалуација, која може да вклучува слух, вид и невролошки тестови. Давателот исто така може да препорача последователна посета на специјалист, како што е развојниот педијатар.

Има широк спектар на симптоми
Симптомите на АСН може да варираат во голема мера, во зависност од поединецот. За некои луѓе, симптомите на нарушувањето се благи; за други, тие може да бидат поизразени.

Општо земено, симптомите на АСН имаат тенденција да вклучуваат комуникациски вештини и социјални однесувања, како што се тешкотии во препознавањето на намерите и чувствата на другите или не воспоставување контакт со очите, според Autism Speaks.

Децата со АСН, исто така, може да повторуваат одредени однесувања (како што е мафтање со рацете) одново и одново, или може да станат опседнати со одредена играчка. Недостатокот на вербални вештини е уште еден од најпознатите симптоми – приближно 40% од луѓето со аутизам се невербални, според Autism Speaks – но тоа не се случува во секој случај.

Други знаци на АСН кај децата вклучуваат претерано чувствителност на бучава, фрлање интензивни бес, не реагираат кога се зборува, не покажување кон интересни предмети или не играње игри со „преправање“ до 18 месеци.

03 од 09
Се чини дека преваленцата расте
Според извештајот на MMWR Surveillance Summarys од 2021 година, преваленцата на АСН се зголемила од 1 на 150 деца кои биле дијагностицирани на 1 од 44 од 2000 година. Постои несогласување меѓу експертите околу тоа дали ова зголемување одразува или не повеќе луѓе кои навистина имаат АСН или повеќе дијагнози поради зголемена свест и скрининг.

„Мислам дека тоа би можело да биде комбинација од преваленца и дијагноза“, рече Александра Периман, сертифицирана аналитичарка за однесување и водечки клиничар во Западниот психијатриски институт и клиника на UPMC Theiss за ран аутизам програма. „Критериумите за дијагноза се менуваат, а тоа доведе до дијагностицирање на повеќе деца.

Сепак, потребни се повеќе истражувања за да се утврди што точно се крие зад овие бројки.


Момчињата имаат поголема веројатност да бидат дијагностицирани
Нарушувањата од спектарот на аутизам се околу четири пати почести кај момчињата отколку кај девојчињата. Едно од 27 момчиња било пријавено дека има АСН, споредено со 1 од 116 девојчиња, според Autism Speaks. И иако момчињата имаат тенденција да бидат дијагностицирани порано и почесто од девојчињата, доказите се зголемуваат дека бројот на случаи на АСН кај девојчињата е недоволно дијагностициран.

Студијата од мај 2018 година објавена во списанието за аутизам и развојни нарушувања ги истражуваше разликите засновани на полот кога станува збор за презентацијата на АСН кај девојчињата. Истражувачите разговараа за нееднаквоста во дијагностичкиот јаз меѓу девојчињата и момчињата, но забележаа и како се знае дека девојчињата имаат камуфлирани симптоми – знаци на АСН што се пропуштаат во проценките – што доведува до нивно недоволно дијагностицирање.

Помалку прегледи на АСН за млади девојки може делумно да се должи на она што луѓето го очекуваат од младите момчиња наспроти девојчињата, рече Периман. „Многу пати луѓето мислат: „Девојките се срамежливи. Во ред е ако не зборуваат во моментов. Таа претпочита само да игра сама“. А момци, стереотипот е дека треба да си играат со пријателите, да трчаат наоколу и да се лутаат, а кога ќе видат дете што не сака да си игра со своите врсници, тоа е позабележително“.

Аутизмот може да започне пред раѓањето
Научниците не знаат точно што предизвикува аутизам. Повеќето експерти се согласуваат дека комбинацијата на генетски и еколошки фактори го зголемува ризикот кај детето за развој на АСН, според MedlinePlus.

Дополнително, има докази дека децата може да почнат да развиваат АСН пред да се родат. „Ова е навистина критична временска точка“, рече д-р Халадеј. „Знаеме дека тоа е пред раѓање, бидејќи идентификувавме различни клетки во мозокот на луѓето со аутизам. Тие клетки се развиваат пред да се роди бебето.

Постарите родители имаат поголеми шанси да имаат дете со АСН, според Autism Speaks, а едно лице е поверојатно да има АСН ако има брат или сестра со ова нарушување.

06 од 09
Луѓето со аутизам имаат поголема веројатност да имаат други здравствени состојби
Луѓето со нарушување на спектарот на аутизам имаат поголем ризик да заразат и други здравствени состојби. Истражувачите откриле дека многу возрасни лица со АСН може да имаат други состојби како што се запек, дебелина, несоница и епилепсија, според студијата од 2021 година објавена во Списанието „Преглед на аутизам и развојни нарушувања“.

Исто така, АСН може да биде поврзана со одредени генетски состојби, како што е синдромот Ангелман, развојно нарушување; Рет синдром, ретко невролошко нарушување; и синдром на кревок Х, кој предизвикува интелектуални предизвици, според ЦДЦ. Луѓето со АСН, исто така, може да бидат повеќе склони кон проблеми како што се анксиозност, нарушување на вниманието/хиперактивност (АДХД), депресија, проблеми со спиењето, алергии и стомачни проблеми.

07 од 09
Вакцините не предизвикуваат аутизам
Вакцините не предизвикуваат АСН, објави Писмото за однесувањето на децата и адолесцентите од Универзитетот Браун од 2021 година.

Иако некои луѓе може да продолжат да не се согласуваат, студија по научна студија потврди дека не постои врска.

Теоријата за прв пат започна по мала студија од 1998 година која тврдеше дека открила врска помеѓу аутизмот и вакцината против мали сипаници, заушки и рубеола (ММР). Но, таа студија беше оценета како погрешна и повлечена од списанието што првично ја објави.

08 од 09
Раната интервенција е клучна
Не постои лек за АСН, но раната интервенција може да им помогне на луѓето да напредуваат и покрај тоа што ја имаат оваа состојба.

Применетата анализа на однесувањето (АБА) и професионалните, говорните и физикалните терапии често се користат во третманот. АБА се покажа како ефикасен пристап. „Функционира со идентификување на причините зошто децата се впуштаат во однесување“, рече Периман. На пример, фрлањето бес и мавтање со рацете често се предизвикани од фрустрацијата што не можете да изразите дека сте гладни.

Исто така, терапијата вклучува наставни методи за социјална интеракција, како што е подобар контакт со очите. „Колку порано се лекува детето, толку повеќе придобивки се гледаат со комуникациските и социјалните вештини“, рече Периман.

Лекови, како што се антидепресиви, лекови против напади или стимуланси, понекогаш се препишуваат за лекување на состојби кои можат да се појават заедно со АСН, како што се анксиозност, АДХД, епилепсија или депресија.

09 од 09
Достапни се евалуации и интервенции
Ако мислите дека вашето дете може да има АСН, скринингот и тестирањето може да помогнат да се утврди дали има симптоми на нарушувањето.

„Секој има право на услуги, без разлика на возраста“, вели д-р Халадеј. ЦДЦ обезбеди информации за процесот на скрининг, вклучувајќи ги и алатките што може да се користат (на пр. прашалници).

Интервенциите може да се обезбедат преку заедницата или здравствените установи и училишните области. Според Autism Speaks, постојат услуги за скрининг и дијагноза на АСН кои може да се обезбедат бесплатно. Сепак, некои родители избираат приватни услуги, за кои се приложени такси.

Генерално, познавањето на знаците на АСН е важно за дијагноза, третман и прогноза.