Колоноскопија наспроти скрининг за рак на дебелото црево: што е најдобро за вас?

Колоноскопијата се смета за златен стандард за скрининг. Тоа е најдобриот начин за дијагностицирање на рак на дебелото црево. Тоа му овозможува на вашиот провајдер директно да ја испита внатрешноста на дебелото црево. За време на скринингот, вашиот добавувач може да ги отстрани сите потенцијално преканцерозни полипи за понатамошно тестирање.

Колоректалниот (дебело црево) карцином и потребата за скрининг често се во вестите во последните неколку години. Исто така, има пораст на дијагнозата на колоректален карцином кај луѓе на возраст под 50 години.

Во мај 2021 година, Работната група за превентивни услуги на САД ги промени своите препораки за луѓето да почнат да прават скрининг за рак на дебелото црево на возраст од 45 години – наместо претходно препорачаната возраст од 50 години.

Статистиката покажува дека двата прегледи се добри како опции за проверка и спречување на колоректален карцином

Постојат два главни типа на скрининг за рак на дебелото црево. Како да знаете кој е вистинскиот за вас?

Се разбира, секогаш е најдобро да се консултирате со вашиот давател на здравствена заштита за ризикот од рак на дебелото црево и за вистинскиот тип на скрининг за вас.

Кои се двата главни типа на скрининг за рак на дебелото црево?
Колоноскопијата се смета за златен стандард за скрининг. Тоа е најдобриот начин за дијагностицирање на рак на дебелото црево. Тоа му овозможува на вашиот провајдер директно да ја испита внатрешноста на дебелото црево. За време на скринингот, вашиот добавувач може да ги отстрани сите потенцијално преканцерозни полипи за понатамошно тестирање.

Другиот главен тип е тест на столицата, кој обично се изведува со комплет дома. Обично користите стап или четка од комплетот за тестирање за да внесете мала количина столица во епрувета. Тоа е испратено во лабораторија или вратено кај вашиот давател на здравствена заштита за да се анализира. Примерокот од столицата се проверува за крв и/или ДНК на рак. Крвта во столицата е вообичаен знак за преканцерозни полипи или рак на дебелото црево.

Дали треба да направам колоноскопија или да направам тест за рак на дебелото црево дома?
Најдобро е да разговарате со вашиот давател на здравствена заштита за тоа која форма на скрининг за рак на дебелото црево е соодветна за вас. Меѓутоа, ако сте изложени на зголемен ризик од рак на дебелото црево, колоноскопијата е веројатно најдобрата опција. Попрецизно е во одредувањето на присуството на болеста.

Тестот дома може да биде добар избор ако не сте изложени на зголемен ризик или ако се плашите од седација, не можете да одвоите од работа или ако наидете на други предизвици со скрининг во клиника. Домашните тестови се брзи и ефективни. Сепак, тие можат да резултираат со лажно-позитивни и лажно-негативни резултати.

Без разлика за кој скрининг ќе одлучите вие и вашиот провајдер, нешто е подобро од ништо.

Колку често треба да правам колоноскопија или скрининг за рак на дебелото црево?
Се препорачува да се прави колоноскопија на секои 10 години, почнувајќи од 45 години и до 75 години. Ова е препорака за луѓето кои не се изложени на зголемен ризик од рак на дебелото црево. Ако имате лична или семејна историја на рак на дебелото црево или други видови на рак, разговарајте со вашиот провајдер. Тие може да препорачаат почести прегледи.

Домашни тестови за столицата треба да се прават на секои 3 години, почнувајќи од 45 до 75 години.

Ако сте постари од 75 години, разговарајте со вашиот провајдер за скрининг. Ако сте изложени на зголемен ризик од рак на дебелото црево, исто така треба да разговарате со вашиот давател на услуги за тоа кога да започнете со скрининг и колку често треба да се тестирате.

Што е вклучено во колоноскопијата?
Еден ден пред вашата колоноскопија, ќе треба да пиете течност што ќе го испразни вашето црево. Не треба да јадете цврста храна, но обично можете да пиете спортски пијалоци, чаеви и кафе. Следете ги упатствата на вашиот лекар за најдобри резултати.

Откако ќе бидете во канцеларијата на давателот, ќе добиете седација за да ви помогне да се опуштите, како и лекови за да спречите болка. Тенка, флексибилна цевка со камера е вметната во вашиот ректум. Може да има и алатка за отстранување полипи за тестирање. Повеќето луѓе не чувствуваат болка, но може да бидат малку непријатни.

По тестот, ве одведуваат во област за опоравување додека не се разбудите целосно. Треба да имате член на семејството или пријател да ве вози дома во случај да сте малку згрозени. Веднаш можете да јадете, а следниот ден можете да се вратите на работа.

Дали експертите знаат зошто има пораст на дијагнозите на колоректален карцином кај младите возрасни?
Луѓето родени помеѓу 1981-1996 година (милениумци) имаат двојно поголем ризик од рак на дебелото црево во споредба со луѓето родени во 1950 година, според студијата од 2017 година.

Колоректалниот карцином е исто така број 1 причина за смрт од рак кај мажи под 50 години и број 2 причина за смрт од рак кај жените во истата возрасна група. Експертите не се сигурни зошто има зголемување на дијагнозите. Сепак, тоа може делумно да се должи на лошата исхрана, употребата на тутун и алкохол и недостатокот на вежбање. Генетиката, исто така, може да игра фактор, како и хемикалиите во животната средина.