ВОСПАЛЕНИЕ НА СЛУЗНИЦАТА НА МАТКАТА

Ендометритисот е воспаление на ендометриумот (внатрешната обвивка на матката) поради инфекција. Може да биде акутен (почнува ненадејно и е краткотраен) или хроничен (трае долго или се јавува постојано). Акутен ендометритис може да се случи по породување или спонтан абортус, или по хируршка процедура која го вклучува грлото на матката или матката. Хроничниот ендометритис е почест по менопаузата или ако имате инфекција како кламидија или гонореја.

Ендометритисот е воспаление на слузницата на вашата матка (ендометриум) предизвикано од инфекција. Вашиот давател на здравствена заштита може да го третира со антибиотици.

Што е ендометритис?
Ендометритисот е воспаление на ендометриумот (внатрешната обвивка на матката) поради инфекција. Може да биде акутен (почнува ненадејно и е краткотраен) или хроничен (трае долго или се јавува постојано). Акутен ендометритис може да се случи по породување или спонтан абортус, или по хируршка процедура која го вклучува грлото на матката или матката. Хроничниот ендометритис е почест по менопаузата или ако имате инфекција како кламидија или гонореја.

Ендометритисот не е опасна по живот состојба, но може да предизвика компликации без навремен третман (со антибиотици).

Кој добива ендометритис?
Секој со матка може да добие ендометритис. Ендометритисот е една од најчестите инфекции по породувањето. Може да започне како хориоамнионитис при породувањето и да напредува до ендометритис откако ќе се породите или да започне по породувањето (постпородувањето). Малку е почеста ако имате царски рез. Ендометритисот е чест кај луѓето со карлична инфламаторна болест (ПИД). Многу различни бактерии предизвикуваат ПИД, но инфекцијата од незаштитен секс е најчеста.

Симптоми и причини
Кои се знаците на ендометритис?
Симптомите на ендометритис вклучуваат:

Треска.
Болка во карлицата.
Вагинално крварење или исцедок.
Запек или болка при движење на дебелото црево.
Оток во стомакот.
Општо непријатно чувство.
Што предизвикува ендометритис?
Ендометритисот е предизвикан од бактериска инфекција во вашата матка. Тоа може да се должи на сексуално преносливи инфекции (СПИ), туберкулоза или од бактерии кои природно се појавуваат во вашата вагина. Имањето бактерии во вагината е нормално, но тоа понекогаш може да се промени откако ќе се породите или ќе имате процедура која ја вклучува вашата вагина. Ова „мешање“ на бактерии може да предизвика инфекција, што доведува до воспаление.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира?
Вашиот давател на здравствена заштита врши карличен преглед за да дијагностицира ендометритис. Тие исто така може да ги препорачаат следните тестови за да помогнат да се потврди дијагнозата:

Тестирање на течност од вашата вагина за бактериски или сексуално преносливи инфекции (СПИ) како кламидија и гонореја.
Отстранување ткиво од вашата матка и тестирање за бактерии (биопсија).
Изведување на лапароскопија за поблизок преглед на вашата матка.
Тестови на крвта за да се видат бели крвни зрнца (WBC) или стапка на седиментација на еритроцити (ESR). Високите нивоа може да укажуваат на инфекција или воспаление.
Гледање на вагинална течност под микроскоп.
Може ли да се види ендометритис на ултразвук?
Поставата на вашата матка може да изгледа подебела или неправилна на ултразвук, но ова само по себе не значи дека имате ендометритис. Многу состојби може да предизвикаат абнормален изглед на слузницата на матката.

Менаџмент и третман
Кој е третман за ендометритис?
Вашиот провајдер ќе ве лекува со антибиотици доколку имате ендометритис. Ако штотуку сте се породиле или имате сериозна инфекција, третманот може да вклучува интравенска (IV) течност и одмор во кревет.

Што се случува ако ендометритисот не се лекува?
Нелекуваниот ендометритис може да доведе до посериозни инфекции и компликации. Некои компликации вклучуваат:

Неплодност.
Инфекција на карлицата.
Апсцеси на карлицата или матката (збирка на гној).
Септикемија (флексија во вашата крв).
Колку брзо по третманот ќе се чувствувам подобро?
Во повеќето случаи, ќе се чувствувате подобро откако ќе завршите со антибиотиците. Инфекцијата и воспалението обично исчезнуваат по третманот.

Превенција
Кои се факторите на ризик за ендометритис?
Можеби сте изложени на поголем ризик за ендометритис ако неодамна сте се породиле или сте имале процедура во која е вклучен вашиот грлото на матката. Некои примери на процедури се:

Дилатација и киретажа (D&C).
Дилатација и евакуација (D&E).
Ендометријална биопсија (земање ткиво од слузницата на матката за тестирање).
Хистероскопија.
Породување (особено ако имате инфекција за време на породувањето, продолжено кинење на мембраните или сте позитивни на стрептокок од групата Б).
Поставување на спирала (интраутерина направа).
Некои луѓе добиваат ендометритис од туширање или вметнување други предмети во нивната вагина.

Спречување на ендометритис
Бидејќи нетретираните СПИ често предизвикуваат ендометритис, најдобрата превенција е:

Следете ги практиките за безбеден секс (користете кондоми).
Третирајте ги СПИ навремено.
Добијте редовни прегледи за СПИ.
Охрабрете ги вашите сексуални партнери да прават редовни прегледи за СПИ.
Луѓето кои имаат царски рез треба да земаат антибиотици пред процедурата за да спречат инфекција.

Живеење со
Кога треба да го видам мојот давател на здравствена заштита?
Повикајте го вашиот давател на здравствена заштита ако имате симптоми на ендометритис, особено ако неодамна сте имале некоја од следниве процедури или животни настани:

си родила.
Сте имале спонтан абортус.
Сте имале абортус.
Во вашата матка е ставена спирала.

Сте имале операција на матката или грлото на матката.

Која е разликата помеѓу ендометритисот и ендометриозата?
Ендометритисот и ендометриозата се две различни состојби. Двете состојби влијаат на внатрешната обвивка на вашата матка (ендометриум). Ендометриоза е кога делови од слузницата на матката се развиваат на други места освен матката, како што се јајниците или јајцеводите. Ендометритисот е воспаление на слузницата на матката.

Ендометритисот е состојба која предизвикува воспаление на слузницата на вашата матка. Тоа е предизвикано од бактериски инфекции по хируршки процедури, породување или од сексуално преносливи инфекции. Добивањето ендометритис по хируршка процедура обично е надвор од ваша контрола. Сепак, можете да го намалите ризикот од добивање ендометритис со користење на кондоми за време на сексот. Известете го вашиот давател на здравствена заштита ако имате неправилно крварење или исцедок, треска или карлична болка. Тие можат да дијагностицираат ендометритис и да препишат антибиотици.