Што е масажа на простата и дали имате придобивки од тоа?

Заклучокот со масажата на простата е дека тоа не е ефикасен третман за проблеми со простатата или карлична болка. Да го користите со партнер кој се согласува за време на сексот е во ред, но не се потпирајте на него како медицинска терапија.

За сексуална стимулација најчесто се користи масажа на простата. Терапијата со масажа е одличен начин за ублажување на болката и стресот. Но, дали и вашата простата може да има корист од масажата?

Според урологот д-р Петар Бајиќ, масажата на простата, понекогаш наречена масажа на простата, е историски третман за кој нема место во современата уролошка пракса.

„Во минатото, давателите на здравствени услуги користеа масажа на простата за лекување на хронични состојби како што се карлична болка и простатитис“, вели д-р Бајиќ. „Ако некои луѓе забележале подобрувања во нивните симптоми, тоа веројатно немало никаква врска со нивната простата. Поверојатно, нивниот проблем беше дисфункција на карличниот под, а масажата помогна да се олабават тие мускули“.

Што е масажа на простата?
Цисродовите мажи и луѓето на кои им е доделено машко при раѓање (AMAB) имаат простата сместена под мочниот меур и пред нивниот ректум. Простатата е жлезда со големина на орев која произведува најголем дел од течноста во спермата. Кога ејакулирате, мускулите на простатата ја туркаат оваа течност низ уретрата.

Масажа на простата може да направи друго лице, но можете да си направите и масажа на простата со вметнување прст во анусот и нежно притискање и нежно масирање на вашата простата, која седи како мек, гумен круг нагоре кон вашиот папок во пред вашиот ректум.

Долгогодишната теорија зад масажата на простата е дека таа помага да се изрази стагнација на течност и да се ублажат симптомите на еректилна дисфункција, болна ејакулација, простатитис и болка во карличниот регион. Но, треба да има повеќе истражувања во овие области, бидејќи сè уште нема доволно докази за поддршка на овие тврдења надвор од мали, анегдотски случаи.

„Нема докази дека масажата на простата дава некаква медицинска корист“, повторува д-р Бајиќ. „Всушност, не треба да вршите рачен притисок врз простатата за да се ослободи течноста од простатата. Оваа течност можете поефикасно да ја изразите преку ејакулација“.

Зошто нема здравствени придобивки од масажата на простата?
Луѓето кои бараат масажа на простата за ублажување на симптомите често имаат карлична болка или историја на она што им било кажано дека е простатитис. Простатитисот е воспаление или инфекција на простатата – и иако може да биде болно, често може да се третира со антибиотици или други третмани.

Една од најчестите причини за болка во карлицата е дисфункција на карличниот под, честа состојба поврзана со неможноста да се релаксираат или координираат мускулите на карличниот под со цел да уринираат или да имаат движење на дебелото црево (повеќе за тоа подолу).

„Здравствените услуги понекогаш погрешно ја дијагностицираат дисфункцијата на карличниот под како проблем со простатата“, вели д-р Бајиќ. „Но, основниот проблем обично е во мускулите што ја поддржуваат карлицата“.

Масажите на простата беа почести пред неколку децении, вели д-р Бајиќ. Но, кога давателите на услуги ја масираа простатата, тие несвесно ги масираа внатрешните мускули на дното на карлицата. Затоа симптомите на луѓето привремено се подобрија.

Ризици од масажа на простата
Масажата на простата веројатно нема да обезбеди трајно ослободување од вашите симптоми и нема да ги реши основните проблеми што ви предизвикуваат проблеми. Дополнително, некои ризици поврзани со масажа на простата вклучуваат:

Повреда на вашиот ректум.
Болка или болка.
Влошување на хемороиди.

Што е дисфункција на карличниот под?
Дисфункција на карличниот под е честа состојба која ги погодува луѓето од кој било пол, но кај цисродовите мажи и кај луѓето AMAB, може да биде предизвикана од:

Трауматска повреда на карличната област.
Прекумерна употреба на карличните мускули.
Операција на карлицата.
Вашите мускули на карличниот под може да ослабат со текот на времето како што стареете или добивате тежина.

„Јас ја опишувам дисфункцијата на мускулите на дното на карлицата како шарли коњ во карлицата“, вели д-р Бајиќ. „Најчесто, мускулот е премногу затегнат и го нема нормалниот опсег на движење“.

Ако имате дисфункција на мускулите на карлицата, може да почувствувате широк спектар на симптоми, вклучувајќи:

Тешкотии со мокрење или движења на дебелото црево.
Чести патувања во бањата.
Запек или напрегање.
Истекување на столицата или урината (исто така наречена инконтиненција).
Болно мокрење.
Болка во долниот дел на грбот.
Хронична болка во карличниот регион, вклучувајќи ги гениталиите или ректумот, со или без движење на дебелото црево.

Физикална терапија на карличниот под: алтернатива за масажа на простата
Денес, ако вашиот давател на здравствена заштита ви дијагностицира дисфункција на мускулите на карличниот под, може да ви препише физикална терапија на карличниот под, која се фокусира на враќање на функцијата на мускулите на карличниот под.

Физикалната терапија на дното на карлицата вклучува истегнување и продолжување на стегнатите (затегнати) мускулни ленти. Откако ќе се врати опсегот на движење на тие мускули, тогаш можете да изградите сила со вежбање на карличниот под.

„Грешка што луѓето често ја прават кога читаат за дисфункција на карличниот под е да почнат да прават Кегелови вежби пред да се сретнат со физиотерапевт“, вели д-р Бајиќ. „Тие вежби се за зајакнување. Не правете Кегелови вежби додека не се справите со каква било повреда или стегнат мускул и не го вратите опсегот на движење. Потоа, можете да ја зголемите вашата мускулна сила со Кегеловите вежби“.

Некои вообичаени прашања за физикална терапија на карличниот под вклучуваат:

Кој врши физикална терапија на карличниот под?
Терапевтите кои вршат физикална терапија на карличниот под имаат специјализирана обука. Тие обезбедуваат надворешна и внатрешна проценка на вашиот опсег на движење, мускулна сила и контракција. Внатрешната проценка вклучува вметнување на прст во ректумот за да ги почувствувате внатрешните мускули на карличниот под. Овој испит помага точно да се одреди каде се проблематичните области.

„Не сите физиотерапевти вршат интерни прегледи, иако тие се важен дел од евалуацијата“, забележува д-р Бајиќ. „Ако барате физиотерапевт на карличниот под, погрижете се да направи и внатрешни и надворешни проценки“.

Колку долго трае физичката терапија на карличниот под?
Откако терапевтот ќе ја процени вашата состојба, тој ќе развие план за третман на истегнувања и вежби. Третманот обично трае 10 или 12 недели, иако може да трае подолго. Не е невообичаено да потрае толку долго за да забележите подобрување.

Дали е ефикасна физикална терапија на карличниот под?
Физикалната терапија на дното на карлицата обично е многу ефикасна, вели д-р Бајиќ. Ако продолжите да искусувате симптоми, вашиот давател на услуги ќе бара други основни состојби, како што е стегнат нерв. Тие, исто така, може да се обидат со инјекции со точка на активирање или терапија со биофидбек за да ги поттикнат мускулите да се релаксираат.

Масажа на простата за сексуална стимулација
Масажата на простата може да биде сексуално стимулирачка за некои и е вообичаена практика кај мажите кои имаат секс со мажи. Ако сакате да пробате масажа на простата или каков било вид анален секс, д-р Бајиќ препорачува да користите многу подмачкување за да го минимизирате ризикот од повреда.

Исто така, постојат различни видови сексуални додатоци дизајнирани специјално за стимулација на простатата. Ако одлучите да користите, бидете трпеливи, користете многу подмачкување и проверете дали производот е безбеден и нема да се заглави во вашиот ректум.

Заклучокот со масажата на простата е дека тоа не е ефикасен третман за проблеми со простатата или карлична болка. Да го користите со партнер кој се согласува за време на сексот е во ред, но не се потпирајте на него како медицинска терапија.