Како да го запрете честото мокрење навечер

Конечно се пикнуваш во кревет и потоа те удира. Мора да станете и да мочате. Значи, последен пат се влечеш во тоалет пред да се сместиш за вечерта. Но, потоа неколку часа подоцна, тоа се повторува повторно. И повторно. И повторно. Ако честото мокрење ве држи будни до доцна во ноќта и ја нарушува вашата способност за спиење, можеби се прашувате како да го спречите тоа да се случи.

 Обидете се да ги кренете нозете во текот на денот и престанете да пиете два часа пред спиење. Конечно се пикнуваш во кревет и потоа те удира. Мора да станете и да мочате. Значи, последен пат се влечеш во тоалет пред да се сместиш за вечерта. Но, потоа неколку часа подоцна, тоа се повторува повторно. И повторно. И повторно. Ако честото мокрење ве држи будни до доцна во ноќта и ја нарушува вашата способност за спиење, можеби се прашувате како да го спречите тоа да се случи.

Добрата вест е дека ако вашиот мочен меур ве буди во кој било час од ноќта за да уринирате, она што лекарите го нарекуваат ноктурија, постојат мали, но ефективни промени што можете да ги направите за подобар сон. Но, исто така е важно да разговарате со вашиот лекар бидејќи честото мокрење може да биде повеќе од само непријатност – исто така може да биде знак за основна медицинска состојба, вели урологот Емили Слопник, д-р.

Зошто мочаш толку многу навечер?
Во многу случаи, честото мокрење е едноставен несакан ефект од стареењето. Како што старееме, нашите тела произведуваат помалку хормон кој ни овозможува да задржуваме течности. Поради ова, нашите мочни меури се полнат побрзо и не можат да задржат многу урина додека старееме. Исто така, поголема е веројатноста да уринирате почесто ако сте бремени. Но честото мокрење може да биде и симптом на посериозни состојби, како што се:

Дијабетес.
Синдром на хиперактивен мочен меур.
Инфекции на уринарниот тракт (ИУТ).
Проблеми со простатата.
Вашата фреквенција на мокрење може да варира врз основа на тоа колку пиете, какви видови течности пиете и какви лекови земате. На пример, земањето диуретик или „апчиња за вода“ ќе предизвика почесто мокрење. Одредени намирници како алкохолни пијалоци, кафе, грозје и јогурт, исто така, можат да го иритираат мочниот меур и да предизвикаат почесто мокрење (или чувство дека треба да уринирате).

Како да престанете да мочате навечер
Значи, што можете да направите за да ги намалите вашите патувања во тоалет среде ноќ кога толку многу работи можат да предизвикаат често мокрење? Еве неколку идеи:

Водете дневник за празнење (мочање).
Следете колку течност пиете, каква храна јадете, дали земате диуретик и колку често, и пресметајте го бројот на пати и времетраењето на мокрењето. Забележете дали уринирате премногу во текот на денот или само ноќе.

„Ако уринирате повеќе од 10 пати во 24 часа, тоа може да биде премногу“, вели д-р Слопник.

Земете го вашиот диуретик попладне
Ако земате диуретик за висок крвен притисок, отекување на нозете или конгестивна срцева болест, може да биде корисно да го земате ова попладне. На тој начин, лекот ќе предизвика вашето тело да произведува повеќе урина попладне и навечер, што веројатно ќе резултира со помало производство на урина преку ноќ. Најпрво консултирајте се со вашиот лекар за да бидете сигурни дека е во ред да го земате овој лек во различно време од денот.

Ограничете го внесот на течности два часа пред спиење
Пиењето премногу блиску до спиење може да доведе до мокрење во текот на ноќта. Исто така, ќе сакате да ги ограничите алкохолот и кофеинот, кои се стимуланси на мочниот меур, во текот на денот. Ако се борите со ноќно мокрење, намалете го само еден алкохолен пијалок или воопшто, и намалете го моменталниот внес на кофеин.

Проверете дали има апнеја при спиење
За време на длабок сон, нашите тела произведуваат антидиуретични хормони. Ова ни овозможува да задржиме повеќе течност преку ноќ. Луѓето со апнеја при спиење не влегуваат во длабоките фази на спиење, така што нивните тела не произведуваат доволно од овој хормон. Покрај тоа, падот на нивото на кислород за време на епизодите на апнеја ги поттикнува бубрезите да лачат повеќе вода. Во овој случај, лекувањето на апнеја при спиење, исто така, треба да помогне да се намалат вашите чести патувања во тоалет ноќе.

Вежбајте и носете потпорно црево за отекување на стапалата или нозете
Ако почувствувате оток на стапалата или нозете, веројатно ќе се будите почесто во текот на ноќта за да уринирате. Тоа е затоа што течноста што се собира во вашите екстремитети во текот на денот ќе се реапсорбира во вашиот систем штом ќе легнете ако стапалата се на ниво со срцето. Потоа, течноста ќе се упати кон вашите бубрези за да се обработи. За да помогнете во овој проблем, вежбајте и носете потпорно црево за да се обидете да ја преработите таа течност пред спиење.

Подигнете ги нозете порано во текот на денот
Во доцните попладневни часови и навечер, ако ги потпирате нозете еден час на ниво на срцето, ова може да ви помогне да уринирате во текот на денот (наместо навечер).

Колку често треба да одите во тоалет навечер?
Нормално е да мочате четири до осум пати во еден ден, но ако ја посетувате тоалетот повеќе од тоа – или ако станувате да одите во тоалет неколку пати во една вечер – можеби ќе сакате да разговарате со вашето здравство давател кој може да помогне да се утврди дали постои основно медицинско прашање што го предизвикува.

Ако честото мокрење е фактор на стареење, добро е да имате на ум дека возрасните постари од 60 години треба да очекуваат да користат бања барем еднаш секоја вечер. Ако имате помеѓу 65 и 70 години и одите повеќе од два пати навечер, треба да закажете состанок со вашиот лекар. Исто така, посетете лекар ако сте постари од 70 години и уринирате повеќе од три пати секоја вечер.