Инвагинација-опструкција на дебелото црево-Кога може да ви се случи?

Инвагинација е форма на опструкција на дебелото црево во која еден сегмент од цревата телескопира внатре во друг. Иако може да се појави било каде во гастроинтестиналниот тракт, обично се јавува таму каде што се спојуваат тенкото и дебелото црево.

Инвагинација е форма на опструкција на дебелото црево во која еден сегмент од цревата телескопира внатре во друг. Иако може да се појави било каде во гастроинтестиналниот тракт, обично се јавува таму каде што се спојуваат тенкото и дебелото црево.

Што е интусусцепција?
Инвагинација е состојба во која еден сегмент од цревата „телескопира“ внатре во друг, предизвикувајќи интестинална опструкција (блокада). Иако интусусцепцијата може да се случи било каде во гастроинтестиналниот тракт, таа обично се јавува на спојот на тенкото и дебелото црево. Опструкцијата може да предизвика оток и воспаление што може да доведе до повреда на цревата.

Точната причина за интусусцепција е непозната. Во повеќето случаи, му претходи вирус кој произведува оток на слузницата на цревата, која потоа се лизга во цревото подолу. Кај некои деца, тоа е предизвикано од состојба со која се раѓа детето, како полип или дивертикулум.

Колку е честа интусусцепцијата?
Инвагинација се јавува најчесто на возраст од три до 36 месеци, но може да се појави на која било возраст. Се забележува кај приближно едно од 1.200 деца, а почесто кај момчињата. Инвагинација се јавува најчесто во есенските и зимските месеци за време на вирусната сезона, но може да се случи во секое време од годината.

Кои се симптомите на интусусцепција?
Главниот симптом на интусусцепција е силна, грчева абдоминална болка наизменично со периоди без болка. Болните епизоди може да траат 10 до 15 минути или подолго, проследени со периоди од 20 до 30 минути без болка, по што болката се враќа. Откако симптомите се присутни некое време, некои деца може да станат летаргични (се чувствуваат многу уморни). Малите деца може да ги привлечат колената до градите за време на епизодите на болка.

Други можни симптоми на интусусцепција вклучуваат:

Гадење.
Повраќање.
Ректално крварење (црвена столица слична на желе), понекогаш измешана со слуз.
Овие симптоми започнуваат ненадејно, обично една недела по неспецифично вирусно заболување.

Дијагноза и тестови
Како се дијагностицира интусусцепцијата?
Иако интусусцепцијата понекогаш може да се почувствува како абдоминална маса за време на физичкиот преглед, ултрасонографијата може да ја идентификува масата со 100% точност и е првиот радиолошки тест нарачан за пациенти за кои се смета дека имаат интусусцепција. Два други радиолошки теста – бариум клизма и воздушна контрастна клизма – исто така се користат за да помогнат во дијагностицирањето на интусусцепција.

Менаџмент и третман
Како се лекува интусусцепцијата?
Откако ќе се дијагностицира интусусцепцијата, следниот чекор е да се обидете со редукција (да го турнете цревото назад) со помош на течна контрастна клизма или воздушна контрастна клизма (истите тестови што се користат за дијагноза). Ова е радиолошка процедура, а не хируршка процедура и на вашето дете не му е потребна анестезија.

Процедурите на клизма со течен контраст и клизма со контраст со воздух имаат стапка на успех од 60% до 70%, со стапка од 6% до 10% на повторување на интусусцепција (поврат). Тие исто така имаат низок ризик од компликации. Ако радиолошката редукција е неуспешна, тогаш на вашето дете ќе му треба операција. Операција може да се направи и ако има голема доза на инфекција или ако вашето дете е премногу болно за радиолошка процедура.

За време на операцијата

Вашето дете е целосно седативно од страна на педијатриски анестезиолог (специјалист за ублажување на болка и седација кај деца).
Ако се изврши лапароскопија, мали инструменти и камера ќе се вметнат преку мали засеци (исекотини) во абдоминалната празнина.
Алтернативно, се прави мал засек на десната страна на абдоменот, а цревата се турка назад во својата нормална положба.
Ако интусусцепцијата не може да се намали, тогаш хирургот ќе го отстрани зафатениот сегмент на дебелото црево.

По операцијата

На вашето дете му се даваат лекови против болки за да му биде удобно по операцијата. На детето ќе му требаат интравенски (во вените) течности неколку дена бидејќи цревата се привремено забавени. Хранењето не се дава во овој период. Повеќето деца можат повторно да јадат за еден до три дена.

Што треба да очекувате откако вашето дете ќе излезе од болница?
Вашето дете ќе биде подготвено за отпуштање од болница кога ќе може да јаде редовна исхрана, нема треска или дренажа од засекот и има нормална функција на цревата.

Повеќето деца ќе бараат неколку дена одмор дома пред да се вратат на училиште и три до четири недели пред да се вратат во теретана и спорт.

Последната амбулантска посета ќе биде закажана за четири недели по операцијата на вашето дете. Здравствениот работник на вашето дете ќе ја испита раната и ќе го оцени неговото закрепнување.

Кога треба да се јавите кај давателот на здравствена заштита на вашето дете?
Може да забележите мал оток околу засекот. Ова е нормално. Сепак, повикајте го вашиот давател на здравствена заштита ако вашето дете развие:

Треска.
Повраќање.
Прекумерен оток, црвенило или дренажа од засекот.
Крварење.
Зголемена болка.