40 отсто од жените не ги менуваат гаќичките секој ден: СИ ИГРАТЕ СО 5 СТРАШНИ ПОСЛЕДИЦИ! 

Валканата такаенина постојано се трие од кожата додека се движите, седите..., а ако се игнорира оваа непријатна состојба води до уште полоши последици

Верувале или не, истражувањата покажале дека дури 40 проценти од жените не ги менуваат гаќичките секој ден! Според податоците просечна жена има околу 30 пара гаќи, а во 1999 година тој број бил 12!

Еве што се може да се случи заради оваа исклучително лоша навика:

Чешање

Ова е првата последица од нередовното менување гаќички. Тоа се случува заради насобирањето бактерии на ткаенината, кои потоа се пренесуваат на чувствителната кожа во овој дел од телото. Најнепријатно е чешање во делот на вагината и препоните, затоа потрудете се интимните делови од кожата секогаш да имаат чиста долна облека. Ако го игнорирате чешањето и продолжите по старо, последиците може да бидат и многу поголеми.

Рани и осип

Прво се јавува чешање, а го придружуваат рани или осип по кожата. Валканата ткаенина постојано се трие од кожата додека се движите, седите или се движите на кој било начин, ако ја игнорирате оваа состојба тоа води до видливо црвенило и осип. Запаметете – бактериите од валканите гаќички нема никаде да заминат додеа вие не ги избркате!

Поинаков мирис на вагината

Ако во овој дел од телото нема чист воздух, кој валканата долна облека го блокира, мирисот на вагината може да се смени во мошне непријатен. Колку подолго носите едни гаќички, кислород има се помалку, па лошиот мирис брзо ќе се појави.

Габични инфекции

Оваа ситуација сигурно ќе се случи ако освен гаќичките кои не се менуваат има и пот. Исто како што знаете дека не смеете долго да седите во мокар костим за капење, така исто не смеете да седите ни со мокра долна облека. Габичките сакаат влажни подрачја, затоа бидете внимателни. Во уште поголем ризик се оние жени кои носат долна облека што не е направена од чист памук.

Уринарни инфекции 

Уринарните инфекции настануваат кога бактериите почнуваат да навлегуваат во уринарниот тракт, а тоа може да се случи заради неколку причини. Една од нив е токму нередовното менување на долната облека – бидејќи може многу лесно да се случи честичките измет да завршат на ткаенината. Ако тие на крајот завршат во уринарниот тракт, лесно може да „закачите“ инфекција која не е ни малку пријатна и бара обавезно лекување.