Ако ги имате овие црвени точки по телото, треба да знаете дека не се испукани капилари!

Ако ова е најпознатиот ангиом, а го нарекуваат и „црешовиден ангиом“ заради обликот, не е и единствен

Многумина на телото ги имаат овие црвени испакнатини, но дали некогаш сте се запрашале всушност за што станува збор и дали се опасни? Најпрепознатлив е ангиомот во вид на младеж, кој се јавува како мала испакнатина (израсток) на телото. Најчесто се црвени, а може да бидат и сини, црни, но и комбинација од овие бои. Како што старееме така нивниот број се зголемува, особено после 40 година, а можат да се јават на кој било дел од телото, иако најчесто се појавуваат на торзото.

Во суштина нема причина за паника ако ги забележите на телото, освен ако не крвават или не дојде до некои други промени. Иако ова е најпознат ангиом, го нарекуваат и „црешовиден ангиом“ зарад обликот, и не е единствен.

Постои и „пајаковиден ангиом“ кој изгледа вака:

Се работи за црвена промена на кожата која има краци, баш како и пајакот, а само средината е со поинтензивна боја и е округла. Се јавува на која било возраст, но кај жените особено во периодот на зголемена естрогена функција (да речеме во бременост), но укажува и на лоша функција на црниот дроб.

Кај повеќето случаи апсолутно е непотребно да се отстрануваат затоа што се безопасни кожни тумори. Луѓето главно ги отстрануваат од естетски причини, а процедурата е слична како и кај отстранување на обичните младежи, значи ласерски или со радиобранови, а тука е и хируршкото отстранување.