Артичока – борец против ракот, притисокот и дебелината

Ова растение е на листата на најздравите видови храна на светот, се консумира уште од античките египетски времиња како лек и разноврсна храна.

Артичоката е богата со калиум и фосфор и витамини Б, но, исто така, е извор на аминокиселини, кои телото не може да произведе. Горчливиот вкус на цијанинот го стимулира лачењето на жолчниот сок и го подобрува разградувањето на мастите. Листовите на артичоката дејствуваат против срцеви заболувања и холестерол, заштита на црниот дроб и борбата против болести и нарушувања како Алцхајмерова болест, синдром на нервозно дебело црево, висок крвен притисок и варење. Фолната киселина во артичоката заштитува од нервните оштетувања кај неродените бебиња; лутеолинот помага во спречување на воспаление и рак, додека антимикробните, антифунгални и антиалергичните средства, вклучувајќи го и инулин, го подобруваат здравјето на стомакот.

Нормалните хемиски процеси во телото резултираат со слободни радикали кои ги оштетуваат здравите клетки. Антиоксидансите се супстанции кои ги неутрализираат слободните радикали. Една артичока со средна големина обезбедува 15 отсто од препорачаниот дневен внес на витамин Ц.

Една артичока со средна големина обезбедува 10,3 г влакна, или 41 процент од препорачаната дневна вредност. Влакната пронајдени во артичоките, наречени инулин, обезбедуваат раст на добрите бактерии во дебелото црево, со што здравјето на цревата е загарантирано. Исто така, тоа е растворливото влакно, кое го намалува холестеролот и го балансира шеќерот во крвта.