Што се студени рани?-плускавци од треска

Иако правилниот третман може да го скрати времетраењето на херпесот, тие не го лекуваат вирусот што ги предизвикува. Тоа е причината зошто некои луѓе може да имаат чести рани од настинка. За среќа, постојат опции за третман кои можат да ги намалат болните симптоми додека не се смири изгорувањето.

 
Ладни рани – исто така наречени плускавци со треска – се болни рани исполнети со течност кои најчесто се појавуваат на образите, усните и јазикот. Инфекцијата на вирусот на херпес симплекс тип 1 (HSV-1) обично предизвикува појава на херпес. Се проценува дека 3,7 милијарди луѓе во светот имаат HSV-1 во нивните тела и околу 90% од возрасните се заразени со вирусот, но многумина не покажуваат симптоми.

Иако правилниот третман може да го скрати времетраењето на херпесот, тие не го лекуваат вирусот што ги предизвикува. Тоа е причината зошто некои луѓе може да имаат чести рани од настинка. За среќа, постојат опции за третман кои можат да ги намалат болните симптоми додека не се смири изгорувањето.

Видови
Ладни рани може да се разликуваат врз основа на кој дел од вашето тело се појавуваат. Може да развиете херпес на еден или повеќе од следниве делови:

Устата
Очи
Прсти
Гениталиите
Симптоми
Почетниот симптом на херпес е чувство на печење на вашата кожа што укажува на тоа дека раната може да се формира.

Кога ќе се формира херпесот (или рани), може да ги почувствувате следните симптоми:

Меурчиња исполнети со течност кои најчесто се формираат на или околу усните
Чувство на пецкање околу местото каде што е блистерот
Замор
Отечени лимфни јазли
Блага треска
Децата може да доживеат малку поинакви симптоми на херпес во споредба со возрасните, како што се слаб апетит и лигавење во текот на денот.

Причини
Најчеста причина за херпес е вирусот на херпес симплекс тип 1 (HSV-1).4 Кога ќе добиете инфекција со HSV-1, обично може да почувствувате иритација на кожата и околу устата. Како што се шири инфекцијата, вирусот продира во кожата и лежи во клетките на вашиот нервен систем наречени неврони. Вирусот продолжува да живее во невроните, потенцијално предизвикувајќи подоцнежни симптоми, како што се болка и пецкање, пред да се појави уште еден херпес.

Кога имате HSV-1, вирусот може да оди во латентност – или период во кој немате никакви симптоми.1 Сепак, стресот на телото потенцијално може да предизвика појава на избувнување и да направи нови или влошени херпес. Примери на стресни ситуации кои можат да влијаат на разгорување вклучуваат:

Висока температура
Прекумерно изложување на сонце
Повреди
Хормонални промени како менструација или бременост
Емоционален стрес
Хирургија

Дијагноза
Давателот на здравствена заштита често може да дијагностицира херпес со физички преглед. Меѓутоа, ако вашиот давател на услуги не е точно сигурен што е раната, тој може да земе брис од раната за да добие малку течност од неа. Тие можат да го испратат примерокот од течноста за лабораториско тестирање за да се потврди присуството на HSV-1 или други можни инфекции.

Херпесот може да изгледа многу слично на усните, но рани обично се јавуваат само на внатрешната страна на устата додека херпесот обично се појавуваат на надворешната страна од устата. Афтите исто така не се толку заразни како херпесот.

Третман
Третманите на херпес може да помогнат да се намалат изгорениците и појавата на херпес. Но, важно е да се забележи дека третманот не може да излечи HSV-1. Поради оваа причина, во иднина може повторно да имате херпес дури и по употреба на третмани.

Антивирусни лекови се најчестите третмани за настинки. Овие лекови помагаат да се спречи размножувањето на вирусот, што може да помогне да се намали бројот на херпес што ги развивате. Антивирусниот третман исто така може да го намали колку долго херпесот останува на вашето тело и може да помогне во побрзо заздравување на раните.

 

Можете да пробате антивирусни лекови во различни форми, вклучувајќи:  

Тематски: Користење креми како Зовиракс (ацикловир) кои можете да ги нанесете со памук
Орално: земање апчиња како што се  (валацикловир) и (фамцикловир)
Интравенски (IV) инјекции: Добивање антивирусни третмани спроведени од давател на здравствена заштита, вклучително и Вистид (цидофовир)
Не мора секогаш да применувате или да земате антивирусни третмани на рецепт за сите херпес. Сепак, третманот може да ја намали должината на симптомите и да ве спречи да го ширите вирусот на други луѓе. Дополнителни третмани за настинки вклучуваат:
Тематски средства за ублажување на болката: нанесувањето креми што содржат лидокаин може да помогне да се намали болката
Лекови за ослободување од болка без рецепт: Земањето лекови како што е ибупрофен може да помогне да се намали дел од болката поврзана со херпес
Ладни температури: Јадењето пукнатини или ледени чипс може да ги смири местата со плускавци и да ви помогне да се чувствувате поудобно
Ако навистина имате херпес неколку пати годишно, разговарајте со вашиот давател на здравствена заштита за добивање на антивирусен рецепт за да го намалите времетраењето на вашето следно избувнување.

Превенција
Луѓето го пренесуваат HSV-1 преку близок контакт едни со други. Ако имате епидемија на настинка, сè што ги допира вашите усни и уста потенцијално може да се пренесе на друго лице. Поради оваа причина, треба да избегнувате:4

Бакнување
Вклучување во орален секс
Споделување чаши, прибор, шишиња со вода, кармин или жилети
Покрај тоа што ќе го спречите пренесувањето на херпесот, можете исто така да избегнете избувнување на херпес со избегнување на изложување на сонце. Носењето крема за усни со заштитен фактор (SPF) од најмалку 30 може да помогне.

Поврзани услови
Понекогаш, други основни медицински состојби може да ги влошат симптомите на настинка. Овие услови вклучуваат: 3

Атопичен дерматитис (егзема)
Автоимуни нарушувања како ХИВ/СИДА
Рак
Ако живеете со една од горенаведените состојби, добро е да разговарате со вашиот давател на услуги за антивирусни лекови кои можат да ви помогнат да ги намалите нападите на херпес. Тоа е важно бидејќи овие состојби можат да влијаат на способноста на вашиот имунолошки систем да се бори против инфекцијата со ладни рани. Вашите херпес веројатно нема да исчезнат без третмани со рецепт и можеби сте изложени на поголем ризик од развој на други инфекции бидејќи вашето тело се обидува да се бори со премногу штетни клетки.

Херпес на усните може да биде болно да се доживее. Тие се, исто така, многу видливи, што може да го отежне сокривањето на нивниот изглед кога ќе се разгори. Добрата вест е дека антивирусните лекови можат да помогнат во намалувањето на вашите рани и времетраењето на вашите херпес. Ако имате HSV-1 или имате херпес, вашиот давател на здравствена заштита може да ви помогне да ги откриете опциите за третман и превенција што се соодветни за вас.