Што значи главоболка зад твоите очи?

Главоболката може да предизвика болка во различни делови на главата, вклучително и зад очите. Дали главоболката ви предизвикува болка зад очите може да зависи од тоа каков тип на главоболка имате.

Главоболката зад очите може да се должи на главоболки предизвикани од вообичаени причини како мигрена или инфекција на синусите. Други времиња, главоболката зад вашето око може да биде предизвикана од потешки или поретки типови на главоболки.

Знаењето што предизвикува главоболка зад вашите очи може да ви помогне подобро да ја третирате болката – и да спречите тоа да се случи во иднина.

Што предизвикува главоболки зад очите?
Различни видови главоболки може да предизвикаат главоболка зад очите. Не е јасно што точно предизвикува главоболки. Еден аспект за кој се верува дека е вклучен е испораката на пораки за болка преку тригеминалниот нерв. Ова е нерв кој има три гранки низ вашата глава. Една од гранките ги вклучува твоите очи.

Еве кои типови на главоболки можат да предизвикаат главоболка зад вашите очи:

Главоболка од тип на тензија
Главоболките од типот на тензија се најчестиот тип на главоболка. Тие можат да се развијат кога ќе доживеете физички или емоционален стрес. На пример, главоболката од типот на напнатост може да биде предизвикана од анксиозност, депресија, интензивна физичка работа или недостаток на сон или правилна исхрана.31

Најчесто, главоболката од типот на напнатост ќе започне на челото или околу очите, а потоа ќе се шири низ главата.

Главоболките од типот на тензија може да бидат епизодни или хронични. Епизодните главоболки од типот на напнатост се јавуваат 10-15 дена во месецот и можат да траат од 30 минути до два дена. Болката предизвикана во епизодна главоболка од типот на тензија обично се зголемува со зачестеноста на главоболката. Хроничните главоболки од типот на напнатост се јавуваат повеќе од 15 дена во период од три месеци.

Дигитално напрегање на очите

Познато е дека главоболката од типот на тензија предизвикана од дигитално напрегање на очите особено влијае на зад очите.

Вашите очи може да се уморат од долги периоди на интензивно гледање во екрани како компјутери, телефони или таблети. Тоа е вообичаен проблем, при што се проценува дека 50% од корисниците на компјутери доживуваат дигитален напор на очите.

Покрај главоболката зад очите, дигиталното напрегање на очите може да предизвика симптоми како заматен вид кога гледате во екран, суви очи и тешкотии со фокусирање на очите по гледањето на екранот.

Мигрена главоболка
Мигрената е состојба која предизвикува сериозни, повторливи главоболки често на едната страна од главата. Освен зад едното око, луѓето со мигрена може да почувствуваат и болка зад едното уво или во една од нивните слепоочници.

Освен главоболка, може да почувствувате и гадење, слабост и чувствителност на светлина и звуци. Мигрената може да трае од 4 до 72 часа.

Околу 12% од Американците редовно доживуваат мигрена. Што предизвикува мигрена варира од личност до личност. Истражувањата сугерираат дека можеби постои генетска компонента поврзана со мигрената.6

Некои од главните предизвикувачи на мигрена вклучуваат:

Стрес или анксиозност
Светли или трепкачки светла
Гласни звуци или силни мириси
Ненадејни промени во времето или околината
Премногу физичка активност
Тутун или алкохол
Аспартам (вештачки засладувач)
Мигренозни главоболки обично се појавуваат наутро. Некои луѓе доживуваат мигрена во шеми, како на пример пред менструацијата или по особено напорна физичка или ментална активност.

Синусна главоболка
Вашите синуси се празни премини во черепот, поврзани со носната шуплина, кои овозможуваат движење на воздухот и одводнување на слуз. Имате синуси зад очите, како и во секоја јаболчница, зад мостот на носот и во челото.

Кога овие синуси ќе станат воспалени, го имате она што е познато како синусна инфекција или синузитис. Ова воспаление може да биде предизвикано од алергии или инфекција како обичната настинка. Некои луѓе може да доживеат хроничен синузитис.
Воспалението предизвикува оток и акумулација на течности. Ова не само што може да го отежне дишењето низ носот, туку и да ви предизвика болка зад очите. Може да почувствувате и болка во челото и вилицата.

Други симптоми на синузитис покрај синусната главоболка вклучуваат затнат нос, кашлање и треска.

Кластерни главоболки
Кластерната главоболка е редок, екстремно болен тип на главоболка.8 Типот на главоболка го добива своето име поради тоа како се случува – во исто време од денот или ноќта неколку недели.

Кластерните главоболки предизвикуваат болка на едната страна од главата, вклучително и зад окото. Болката може да трае некаде од 15 минути до три часа и обично започнува два до три часа откако ќе заспиете.

Покрај остра или постојана болка, може да почувствувате и насолзени очи, отечени очи, овенати очни капаци и назална конгестија.

Кластерска главоболка.

Некои истражувања покажаа дека кластерните главоболки се поврзани со ненадејното ослободување на хистамин, хемикалија во вашето тело одговорна за алергиски реакции, во тригеминалниот нерв.

Пароксизмална хемикранија
Пароксизмалната хемикранија е уште една ретка форма на главоболка. Нејзините симптоми се многу слични на оние на кластерните главоболки, иако пароксизмалната хемикранија не трае толку долго. Додека кластерната главоболка се јавува од 15 минути до три часа, пароксизмалната хемикранија може да трае 2-45 минути.

Пароксизмалната хемикранија, исто така, се јавува почесто од кластерните главоболки, што обично влијае на лице 5-40 пати на ден.

Болката од пароксизмална хемикранија може да се опише како пулсирачка или пирсинг. Освен зад окото, може да почувствувате и болка околу окото, на едната страна од лицето или на задниот дел од вратот.

Прободена главоболка
Медицинскиот термин за овој невообичаен тип на главоболка е офталмодинија периодика. Прободливата главоболка може да се нарече и како главоболка со чепкање мраз или синдром на удари и удари.

Главоболката го добила своето име затоа што предизвикува прободувачка болка, обично околу окото. Болката трае 1-10 секунди.

Луѓето обично ќе почнат да го добиваат овој тип на главоболка кога ќе наполнат 45-50 години. Можеби е поголема веројатноста да ги доживеете ако имате други видови главоболки, како мигрена или кластерни главоболки. Ако ги добиете, може да почувствувате прободувачка главоболка некаде од еднаш годишно до неколку на ден.1

Што може да предизвика главоболка зад очите?
Предизвикувачите за главоболки зад очите ќе варираат од личност до личност и ќе зависат од типот на главоболка што ја предизвикува болката зад вашите очи. Општо земено, вообичаените предизвикувачи на главоболка вклучуваат:61

Пропуштени оброци
Депресија, анксиозност или стрес
Употреба на алкохол и цигари
Несоодветен сон
Светло светло или гласни звуци
Физичка активност
Топло време или топли бањи
Храна богата со нитрити, како сланина и конзервирано месо
Големи надморски височини (специфични за мигрена)

Како се лекуваат главоболките зад очите?
Главоболката зад очите може да се лекува на неколку начини. Можете да пробате домашни лекови кои ќе ви помогнат да ги ублажите симптомите, вклучувајќи го следново:

Одморете се со затворени очи во тивка просторија
Ставете ладна крпа или крпа на челото
Пијте многу течности
Некои видови главоболки може да имаат корист од специфични третмани. На пример, природните третмани како витамин Б2 или магнезиум може да помогнат при мигрена. Намалувањето на времето поминато на екранот може да помогне да се ублажи тензичната главоболка.

Лековите што се издаваат без рецепт (OTC) или на рецепт може да помогнат при главоболката болка зад вашите очи. На пример, ОТЦ ублажувачите на болка како Тиленол (ацетаминофен) или Адвил (ибупрофен) можат да донесат олеснување. Препишаните лекови за болка, исто така, може да помогнат ако главоболките не се хронични.
Може да ви препишат и лекови како (lasmiditan) и   (ubrogepant), кои се таблети кои можат да помогнат во лекувањето на мигрената на краток рок. Во меѓувреме, инјекциите на   (galcanezumab) може да се користат за лекување на кластер главоболки.

Третманите без лекови може да вклучуваат техники за релаксација, биофидбек (добивање подобра контрола на тоа како вашето тело реагира на нештата) и терапија со кислород.

Планот за лекување што ќе ви го препорача давателот на здравствена заштита ќе зависи од тоа каков тип на главоболка предизвикува болка зад вашите очи и колку често ги имате главоболките.

Кога да контактирате со давател на здравствена заштита
Повеќето главоболки кои предизвикуваат болка зад очите не бараат медицинска помош и може да се третираат со домашни лекови, лекови преку шалтер или промени во животниот стил. Сепак, понекогаш главоболката зад очите може да укаже на посериозно прашање кое бара интервенција.

Треба веднаш да го контактирате вашиот давател на здравствена заштита доколку почувствувате главоболка со болка зад очите заедно со некој од следниве симптоми: 

Вкочанет врат
Треска
Гадење или повраќање
Болка во главоболка проследена со конфузија, двојно гледање и губење на свеста – особено ако тоа е првата или најлошата главоболка што сте ја доживеале
Главоболка која се влошува како што одминуваат деновите
Тешка слабост во кој било дел од телото
Конвулзии

Како да спречите главоболка зад очите
Спречувањето на главоболки зад очите може да ви помогне да избегнете симптоми кои можат да влијаат на вашиот секојдневен живот.

Следењето на она што ги предизвикува овие типови на главоболки може да ви помогне да идентификувате одредени активности или храна што треба да ја избегнувате. Тоа може да ви помогне да препознаете дали имате главоболки во одредено време од денот, што може да ви биде корисно при преземањето мерки за нивно избегнување.

Стратегиите за управување со стресот како вежбање, медитација и редовен распоред за спиење може да бидат добри превентивни мерки за да се избегнат некои главоболки, како мигрена.6

Дополнително, постојат некои лекови и третмани кои можат да помогнат да се намали сериозноста и зачестеноста на некои видови главоболки. Ова ги вклучува инјекциите Aimovig (enenmab) и таблетите Qulipta (атогепант), кои може да се користат за да се спречи мигрена, како и инјекциите ботокс (onabotulinumtoxinA), кои можат да помогнат во спречување на хронична мигрена.1

Брз преглед
Може да почувствувате главоболка во речиси секој дел од главата, вклучително и зад очите. Постојат неколку причини поради кои може да почувствувате главоболка зад очите. Некои причини вклучуваат вообичаени состојби како мигренозни главоболки, синусни главоболки или главоболки од типот на напнатост предизвикани од дигитален напор на очите. Други причини за главоболка зад очите се поретки, како што се кластер главоболки, пароксизмална хемикранија и главоболки како со нож.

Како се активираат овие типови на главоболки, многу варираат од личност до личност. Ако чувствувате главоболки со болка зад очите, обидете се да ги следите настаните што доведоа до главоболка за да откриете каков тип на главоболка ги предизвикува и да се обидете да ги избегнете во иднина.

Главоболките со болка зад очите обично се решаваат со одмор или земање лекови без рецепт. Сепак, треба да го контактирате вашиот давател на здравствена заштита ако имате многу главоболки по ред или ако ги добивате овие главоболки заедно со други симптоми како вкочанет врат, треска и конфузија. Овие симптоми може да укажуваат на посериозни состојби.