ВИСОКО НИВО НА БИЛИРУБИН ВО ВАШЕТО ТЕЛО

Билирубинот е жолтеникава супстанца која се наоѓа во жолчката, течност што ја создава вашиот црн дроб за да помогне во варењето на храната. Се создава природно, главно кога старите црвени крвни зрнца умираат и се распаѓаат.1 Билирубинот може да биде токсичен - особено кога вашите нивоа се високи за подолг временски период - така што вашето тело има различни начини да го отстрани од вашето тело, како на пр. преку столицата, урината и жолчката.  Високото ниво на билирубин е познато како хипербилирубинемија.

Билирубинот е жолтеникава супстанца која се наоѓа во жолчката, течност што ја создава вашиот црн дроб за да помогне во варењето на храната. Се создава природно, главно кога старите црвени крвни зрнца умираат и се распаѓаат.1 Билирубинот може да биде токсичен – особено кога вашите нивоа се високи за подолг временски период – така што вашето тело има различни начини да го отстрани од вашето тело, како на пр. преку столицата, урината и жолчката.  Високото ниво на билирубин е познато како хипербилирубинемија.

Ако вашиот црн дроб е оштетен и не може правилно да го ослободи билирубин преку жолчката, билирубинот може да истече во вашата крв. Ако ви влезе премногу билирубин во крвта, може да има негативни несакани ефекти, вклучително и пожолтување на кожата и очите наречени жолтица.

Тестот на крвта за билирубин може да му помогне на вашиот давател на здравствена заштита да одреди колку од оваа потенцијално токсична супстанција има во вашата крв. Може да се користи и за скрининг за основна болест што предизвикува билирубин да истекува во вашата крв.

Нормални наспроти високи нивоа на билирубин
Нормално, здраво ниво на билирубин во крвта е помалку од 1 милиграм на децилитар (mg/dL). Висока количина на билирубин во крвта (повеќе од 1,2 mg/dL) генерално бара медицинска евалуација.

Хипербилирубинемија може да доведе до жолтица, жолтеникава боја на кожата и очите. Жолтица е еден од примарните знаци на висока количина на билирубин во крвта. При околу 3 mg/dL, белиот дел од вашите очи станува жолт. Како што нивото на билирубин во крвта дополнително се зголемува, кожата исто така почнува да ја менува бојата во жолта лимон.

Жолтицата не е инхерентно лоша. Само по себе не е здравствена состојба. Сепак, тоа може да биде силен показател за здравствена грижа што треба да се реши

Нивоа на билирубин кај новороденчињата
Нормално е нивото на билирубин кај новороденчето да биде малку високо.5 Пред да се роди бебето, црниот дроб на бремената личност ќе се грижи да ги контролира нивоата на билирубин кај бебето. По раѓањето, црниот дроб на бебето треба сам да го отстрани вишокот на билирубин. Кај некои бебиња, црниот дроб не е доволно зрел за да се ослободи од вишокот на билирубин. Ова предизвикува билирубин да продолжи да се гради во телото на бебето, што доведува до жолтица.

Жолтица се јавува кај околу 60% од бебињата.  Обично можете да ја видите додека бебето наполни два до четири дена. Типично, жолтицата поминува сама по себе во првите неколку недели и не предизвикува никакви компликации.

За да се утврди што точно е основната причина за зголемениот билирубин, вашиот лекар може да спроведе повеќе тестови и да праша за други знаци и симптоми. Високите количини на нивоа на билирубин во телото може да се појават во различни здравствени состојби поврзани со црниот дроб.

Што може да предизвика високите нивоа на билирубин?
За да се утврди што точно е основната причина за зголемениот билирубин, вашиот давател на здравствена заштита може да спроведе повеќе тестови и да праша за други знаци и симптоми. Високи количини на нивоа на билирубин во вашето тело може да се појават поради различни здравствени состојби.

Хепатитис
Хепатитисот се карактеризира со воспаление на црниот дроб, обично поради вирус. Бидејќи е воспален, вашиот црн дроб можеби нема да може правилно да се ослободи од билирубинот. Како резултат на тоа, нивото на вашиот билирубин може да оди нагоре и надолу ако имате хепатитис.

Хепатитисот обично не предизвикува симптоми. Кога ќе се развијат симптомите – освен жолтица од зголемен билирубин – хепатитисот може да предизвика треска, замор, губење на апетит, гадење, повраќање и болки во стомакот

Цироза
Цирозата е лузна на ткивото на црниот дроб. Цирозата се јавува поради неколку долгорочни состојби кои го оштетуваат црниот дроб, вклучувајќи го и хепатитисот. Кога нивоата на билирубин остануваат високи со текот на времето, тоа може да биде знак за тешка болест на црниот дроб како цироза.

Заболување на црниот дроб поврзано со алкохол
Прекумерното и долгорочно консумирање алкохол може да доведе до оштетување на црниот дроб, вклучувајќи хепатитис, цироза и масни заболувања на црниот дроб.8 Бидејќи е оштетен, вашиот црн дроб може да не може да го испразни билирубинот, што резултира со зголемени нивоа на билирубин во крвта.

На пример, за луѓе со хепатитис предизвикан од алкохол, нивото на билирубин може да биде поголемо од 5 mg/dL.

Хемолитична анемија
Хемолитичката анемија е вид на анемија која се карактеризира со пребрзо распаѓање на црвените крвни зрнца – процес наречен хемолиза. Црвените крвни зрнца се одговорни за транспорт на кислород низ вашето тело. Зголеменото уништување на црвените крвни зрнца предизвикува зголемување на нивото на вашиот билирубин.10

Ова значи дека хемолитична анемија може да предизвика жолтица. Крвната состојба може да предизвика и вртоглавица и слабост.

Камења во жолчката
Камењата во жолчката се тврди маси кои се формираат во жолчното кесе, торбичка во која се складира жолчката. Камењата во жолчката може да ги блокираат цевките што ја одводнуваат жолчката, што обично доведува до акумулација на билирубин во крвта.

Освен жолтица, други симптоми на жолчни камења вклучуваат болка, гадење, повраќање и треска.

Гилберт синдром
Гилберт синдром е вообичаено и генерално безопасно генетско нарушување кое влијае на начинот на кој вашиот црн дроб го обработува билирубинот. Состојбата може да предизвика вашето ниво на билирубин да биде малку покачено, обично помалку од 2 mg/dL.13

Луѓето со Гилберт синдром може да доживеат замор. Може да развијат и блага жолтица – особено кога:

Се напрегаат
Се под стрес
Имаат инфекција
не јаделе


Симптоми на високи нивоа на билирубин
Првиот знак за високи нивоа на билирубин е жолтицата. Ова може да започне со пожолтување на белките на окото. Со дополнително зголемување на билирубинот, кожата почнува да добива пожолтена нијанса, можеби дури и на крајот да ја обои бојата на зеленото јаболко.

Жолтица на кожата може да биде потешко да се препознае кај потемни тонови на кожата. Барањето промени во бојата на другите делови од телото на кои може да влијае жолтицата може да биде клучно. Покрај очите, можете да барате промени во бојата на непцата или внатрешните усни.

Други симптоми на жолтица вклучуваат:  

Урина со темна или кафеава боја
Бледа или глинена боја на столици
Чешање на кожата (пруритус)
Другите знаци и симптоми што може да ги доживеете – како што се гадење, надуеност или стомачна болка – зависат од основната причина за високите нивоа на билирубин. Можно е нивото на вашиот билирубин да стане високо без да предизвика никакви симптоми. 

Симптоми на високи нивоа на билирубин кај бебињата
Кај бебињата, жолтицата е исто така главен знак за високи нивоа на билирубин. Жолтица обично прво ќе се појави на лицето, а потоа, како што се зголемува нивото, се шири на градите, стомакот, рацете и нозете. Очите на бебињата исто така може да изгледаат жолти.

Покрај жолтицата, знаците на високи нивоа на билирубин кај бебето може да вклучуваат:

Не се буди лесно или не спие добро
Не доење или цицање од бунар од шише
Да се биде претрупан
Не произведува најмалку четири до шест влажни пелени во 24 часа и три до четири столици дневно до четвртиот ден


Тестирање на нивоата на билирубин
Ако вашиот давател на здравствена заштита се сомнева дека можеби имате проблем со црниот дроб, тој може да нареди тест за билирубин. Тестот за билирубин може да провери дали има вишок на билирубин и да каже многу за здравствената состојба на вашиот црн дроб. Тестот може да се направи преку примерок од урина, но најчесто се прави како тест на крвта. Крвта обично се вади од вената на вашата рака со помош на мала игла.

Високото ниво на билирубин може да значи дека има некаков проблем во црниот дроб. Сепак, тоа не е секогаш случај. Високото ниво на билирубин може да се појави и од земање одредени лекови, напорни вежби или јадење одредена храна.

Вашиот давател на здравствена заштита, исто така, може да препорача повеќе тестови, како што се тест за функцијата на црниот дроб, тест на урина, ендоскопија и ултразвук, за да се побара специфичната причина зад високите нивоа на билирубин.

Тестирање на нивото на билирубин кај бебињата
Додека повеќето новороденчиња имаат повисоки нивоа на билирубин кои се издигнуваат сами од себе, понекогаш нивоата кои остануваат премногу високи предолго може да предизвикаат вид на оштетување на мозокот познато како керниктерус. Керниктерусот може да доведе до губење на слухот, како и проблеми со видот и забите.

За да се спречи ова, давателите на здравствени услуги треба да проверуваат дали има жолтица на секои осум до 12 часа во текот на првите два дена на бебето. Потоа, бебето треба повторно да се провери кога ќе има помеѓу три и пет дена бидејќи тоа е кога нивото на билирубин кај бебето е типично највисоко.

За лекување на жолтица кај бебињата, давателите на здравствени услуги користат светлосна терапија (исто така наречена фототерапија). За ова, бебето се става под специјални светла наречени били светла. Брановите должини во овие светла го разградуваат билирубинот за полесно да излезе од телото преку столицата, урината или жолчката.

Брз преглед
Нормално е да имате ниски нивоа на билирубин во крвта. Високото ниво на билирубин може да предизвика жолтица и да биде знак на основна медицинска состојба. Неколку од овие состојби, како што се цироза и хепатитис, може да бидат сериозни и да бараат медицинска помош.

Ако вие или вашиот давател на здравствена заштита се сомневате дека имате болест поврзана со црниот дроб, можете да направите тест на крвта за билирубин за да го проверите нивото на билирубин. Кај новороденчињата, нивоата на билирубин имаат тенденција да бидат високи и пониски сами по себе во првите неколку недели од животот. Ако се сомневате дека вашето бебе има знаци на покачени нивоа на билирубин, контактирајте со давател на здравствена заштита.