Кога да се изврши ултразвучен преглед на коскените и/или мускулните структури?

Ултразвучниот преглед на мускулите и тетивите е неинвазивен, безболен, брз и прецизен дијагностички метод за зглобниот простор, тетивите, лигаментите, мускулите, мускулната фасција и нервните завршетоци

Постојат неколку случаи кога се препорачува да се изврши ултразвук – ЕХО на мускулоскелетниот систем. Тоа се:

  • Болка – спонтана или по повреда;
  • Сомнеж за воспалителни или дегенеративни процеси;
  • Појавата на оток во пределот на мускулите или зглобовите.

Секако најдобро е тоа да се направи врз основа на упат/мислење од ортопед, физијатар или ревматолог кој претходно утврдил потреба од ултразвучен преглед.

Ултразвучниот преглед на мускулите и тетивите е неинвазивен, безболен, брз и прецизен дијагностички метод за зглобниот простор, тетивите, лигаментите, мускулите, мускулната фасција и нервните завршетоци.

Во клиничката болница „Жан Митрев“ се користи ултразвук при:

  • повреди и воспалителни процеси на тетивите и лигаментите,
  • мускулна повреда со мерење на евентуалните димензии на хематом,
  • исклучување или потврдување на сомнение за евентуален експанзивен туморски процес на поткожното масно ткиво и мускулните структури,
  • воспалителен процес во зглобот и присуство на течност во зглобот,
  • дегенеративни промени во зглобовите,
  • воспалителни процеси на обвивките (бурзите).

Во клиниката „Жан Митрев“ работат радиолози со долгогодишно искуство. Закажете го вашиот термин на време на 02/3091-484.