Што е блефаритис (воспаление на очните капаци)?

Ако некогаш сте доживеале чешање, црвени очи со кора или снегулки околу очните капаци, можно е да се занимавате со блефаритис. Блефаритисот е честа состојба која може да ги зафати и децата и возрасните. Се карактеризира со хронично воспаление на очните капаци, кое обично го зафаќа делот од очниот капак каде што растат вашите трепки. Иако блефаритисот може да биде непријатен, тој генерално може брзо да се лекува и не е заразен.

Ако некогаш сте доживеале чешање, црвени очи со кора или снегулки околу очните капаци, можно е да се занимавате со блефаритис. Блефаритисот е честа состојба која може да ги зафати и децата и возрасните. Се карактеризира со хронично воспаление на очните капаци, кое обично го зафаќа делот од очниот капак каде што растат вашите трепки. Иако блефаритисот може да биде непријатен, тој генерално може брзо да се лекува и не е заразен.

Лекарите за нега на очите, како што се оптометристите или офталмолозите, можат да дијагностицираат и лекуваат блефаритис. Ако мислите дека можеби имате блефаритис, можете да побарате од вашиот давател на здравствена заштита упатување до специјалист за нега на очи. Преку сеопфатен очен преглед, тие можат да ја идентификуваат причината за вашите симптоми и да препорачаат курс на лекување.

Видови
Постојат два типа на блефаритис, кои се дефинирани според областа на окото што е зафатено и што го предизвикало. Можете да имате еден или двата типа во исто време. Видовите се:
Предниот блефаритис влијае на делот од окото каде што трепките се поврзуваат со очниот капак. Вообичаени причини за овој тип вклучуваат бактериска инфекција, себореичен дерматитис (првут) и комбинација од овие две причини.

Задниот блефаритис влијае на делот од очниот капак што го допира окото. Вообичаени причини за овој тип вклучуваат розацеа и дисфункција на мејбомската жлезда (MGD), која се карактеризира со лошо функционирање на ситните маслени жлезди во вашето око наречени мејбомски жлезди.

Симптоми на блефаритис
Симптомите на блефаритис и нивната тежина може да варираат од личност до личност. Ако имате блефаритис, може да почувствувате некој од следниве симптоми во или околу очите:

Печење или печење
Наводнување или создавање солзи
Чешање
Чувствителност на светлина
Црвенило
Оток
Сувост
Чувство како да има нешто во твоето око
На нив има кора или снегулки слични на првут, особено кога ќе се разбудите
Пенести солзи (солзи со мали меурчиња)

Со текот на времето, ако блефаритот не се лекува, може да доведе до потешки симптоми, вклучувајќи:  

Заматен вид
Трепките кои паѓаат
Трепките растат во погрешна насока
Оток во окото, како на пример во рожницата (најнадворешниот слој на вашето око)
4 причини за испакнатини на очните капаци

Што предизвикува блефаритис?
Знаеме за неколку причини за блефаритис во овој момент, а истражувачите сè уште проучуваат други потенцијални причини. Повеќето случаи – особено случаи на преден блефаритис – се предизвикани од тоа што има премногу бактерии (како што е стафилокок) во основата на вашите трепки. Нормално е да имате бактерии на вашата кожа, но ако таа расте премногу во оваа област, може да предизвика блефаритис.

Исто така, можно е да се развие блефаритис ако:

Вашите маслени жлезди на очните капаци (меибомските жлезди) се затнати или иритирани
Еден вид грини за лице наречен Demodex живее во фоликулите на трепките
Вашите очни капаци произведуваат помалку масло од просекот
Фактори на ризик
Можеби имате поголема веројатност да развиете блефаритис ако исто така доживеете:

Себореичен дерматитис (првут), вид на егзема што првенствено влијае на масните (лојните) жлезди
Розацеа, хронична состојба на кожата која предизвикува области на црвена, воспалена кожа
Алергии кои влијаат на вашите трепки
Луѓето со мрсна кожа, исто така, може да откријат дека се повеќе склони кон развој на блефаритис отколку оние со посуви типови на кожа.

Дијагноза
За да утврдите дали состојбата на вашите очи е блефаритис, најдобро е да побарате нега од специјалист за нега на очи. Тие можат да направат сеопфатен очен преглед во кој користат специјални инструменти, како што се светло и алат за зголемување, за да ги тестираат вашите очи и внимателно да ги погледнат вашите очни капаци и трепки.

Вашиот специјалист за нега на очи може исто така да праша за вашата здравствена историја и други медицински состојби што ги имате, за да утврди што може да ги предизвика вашите симптоми. Тие исто така може да направат тестови за да го идентификуваат квалитетот на вашите солзи. Ако утврдат дека блефаритисот е причина за вашите симптоми, вашиот специјалист за нега на очите може да го искористи очниот преглед за да ви го каже типот на блефаритис што го имате и да препорача соодветни опции за третман врз основа на видот и неговата причина.

Третмани за блефаритис
Во лекувањето на блефаритис, важно е да се контролираат и симптомите и тековниот третман на сите основни причини. Вашиот специјалист за нега на очите може да препорача сеопфатен курс на лекување, кој може да вклучува комбинација од хигиена на очите и лекови на рецепт.

Хигиена на очите
Најефективниот начин за намалување на случаите на блефаритис – и спречување на повторување – е преку секојдневна рутина на чистење на очните капаци. Ова може да го вклучи следново:

Погрижете се да ги чистите очните капаци секој ден со вода и средство за чистење лице или шампон за бебиња.
Ако корите на вашите очи се тврдоглави, топлите облоги можат да помогнат во нивното олабавување.
Ако вашите маслени жлезди се затнати, можете да се обидете да ги масирате очните капаци за да помогнете да се отстрани маслото.
Можеби сакате да избегнувате да носите шминка за очи додека барате третман, за полесно да ги одржувате очите чисти.

Лекови на рецепт
За одредени видови на блефаритис, може да бидат потребни лекови на рецепт. Ова може да вклучува:

Ако вашите очи се многу отечени, црвени или иритирани, вашиот специјалист за нега на очи може да ви препише капки за очи со стероиди. Ако не ви требаат стероиди, тие може да ви препорачаат да пробате вештачки солзи, вообичаен тип на капки за очи што се продаваат преку шалтер.
Ако вашиот блефаритис е предизвикан од бактерии, вашиот специјалист за нега на очи може да препише антибиотски капки за очи, апчиња или масти.
За лекување на основните состојби како што се розацеа или првут, вашиот давател на здравствена заштита може да ви препише лекови или специјални производи за нега на кожа или коса.
Иако блефаритисот е чест и може да се лекува, има добри шанси да се врати. Погрижете се да ја следите вашата практика за хигиена на очите и да продолжите да ги лекувате сите основни состојби. 

Превенција
Важно е да се одржува соодветна хигиена на очите за да се спречи појава на блефаритис.

Ако ви е дијагностициран блефаритис, погрижете се да разговарате со вашиот специјалист за нега на очи за тоа што го предизвикува вашиот блефаритис и продолжете да ја спречувате основната причина по потреба. На пример, ако обично доживувате блефаритис поврзан со бактериски инфекции, вашиот давател на услуги може да ви препише лекови за да ги намалите појаките.

Потенцијални компликации
Ако блефаритисот не се лекува, може да доведе до други проблеми, особено со вашите очи. Може да се појават следниве проблеми: 1

Стици или црвени испакнатини на очните капаци кои се резултат на затнати маслени жлезди
Халазиони, или грутки на очниот капак од шило што не исчезнало
Суво око
Оштетување на вашата рожница поради оток или трепките кои растат во погрешна насока
Црвенило на очите кое трае долго
Како да се лекува и да се спречи да се случи
Брз преглед
Блефаритисот, честа состојба на очите што може да предизвика иритација, црвенило и чешање, често се карактеризира со ронливи кора што ги создава на очните капаци. Тоа може да биде предизвикано од различни фактори, од бактерии до затнати маслени жлезди до основни состојби како што е розацеа.

Иако е вообичаен, блефаритисот може да биде тешка состојба за управување. Важно е да се развие план за третман со специјалист за нега на очи за да се намалат симптомите и да се спречат идни тешки појави. Одржувањето добра хигиена на очите и решавањето на основните причини може да ви помогне да управувате со вашиот блефаритис.

Дали блефаритисот е симптом на автоимуна болест?
Не, блефаритисот не е симптом на автоимуна болест, но лесно може да се помеша како еден. Блефаритисот е чест кај луѓето со розацеа, која сама по себе не е автоимуна болест, но може да се појави истовремено со автоимуни болести. Затоа, можно е некој кој има автоимуна болест да има поголеми шанси за блефаритис, но не постои директна врска.

Покрај тоа, блефаритисот често се меша со еден вид осип предизвикан од автоимуната болест лупус, но имањето лупус не го зголемува ризикот од блефаритис.

Дали стресот и анксиозноста можат да предизвикаат блефаритис?
Не, истражувањата не сугерираат дека блефаритисот е предизвикан од стрес или анксиозност. Сепак, истражувањата покажуваат дека луѓето со дијагностициран блефаритис имаат повисоки нивоа на стрес и анксиозност од луѓето без; се сугерира дека ова е поврзано со непријатност и стрес околу управувањето со состојбата.
Поголемиот дел од времето, блефаритисот може да се управува со користење на едноставни хигиенски техники, според препораките на вашиот лекар. Меѓутоа, ако вашите симптоми не се подобрат или се влошат по неколку дена од третманот, важно е да се обратите кај вашиот давател на здравствена заштита.