Емоционално злоставување – овие работи партнерот никогаш не би требало да ви ги прави

Овој вид на злоставување се користи за другото лице да контролира и да доминира, а често е поттикнато од несигурноста и раните кои самиот злоставувач ги доживеал во детството. 

Ништо не може повеќе да наштети на односот и самопочитувањето, како што е партнер кој емоционално ве злоставува. Овој вид на злоставување се користи за другото лице да контролира и да доминира, а често е поттикнато од несигурноста и раните кои самиот злоставувач ги доживеал во детството.

Ова се некои од знаците дека парнтерот е емоционален злоставувач

Зборува работи од кои се чувствувате лошо: Можеби сте чувствителни и лесно се повредувате, но ако е партнерот злоставувач, тој ќе знае како и кога да ве допре баш таму каде сте најчуствителни.

Покажува љубомора на несоодветен начин:  Вашиот парнер не може да поднесе да ве дели со никого, па ќе реагира и во несоодветни ситуации на целосно ситуации на потполно погрешен начин. Така ќе направи да не ви падне на памет да правите работи кои кај него будат чувство на љубомора.

Го контролира вашето движење: Најлоша форма на контролирање кај човекот е кога некој ве следи во чекор и проверува постојано каде сте и што правите. Ќе се чувствувате како да живеете во затвор.

Го контролира вашиот мобилен телефон: Ако имате таков партнер, веројатно се чувствувате како дете кое направило нешто лошо. Но, вие не сте дете и заслужувате приватност без некој да ви се заканува.

Ги контролира вашите трошоци: Не дозволува да купите ништо без негова дозвола, а парите од сметката не смеете да ги земате ако партнерот не ви одобри. На овој начин сака целосно да ве онеспособи за самостоен живот.

Постојано преминува преку вашите барања и ве игнорира: Него не го интересира што сте го замолиле да не ги остава валканите садови во садопер или валканата облека на подот. Не ве почитува.