Гените се чудо: Четири работи кои детето ги наследува од таткото!

Научниците тврдат дека интелигенцијата ја пренесуваат мајките, но овие четири работи се „должност“ на таткото

Децата се вистинско мало чудо кое претставува минијатурна верзија на своите родители. И додека по игра на случајноста детето ќе наследи некои работи од мајката, а други од таткото, сепак постојат четири карактеристики кои се пренесени директно и исклучиво од таткото.

Полот

Во моментот кога сперматозоидот ќе ја оплоди јајце клетката се одредува полот на детето. За тој избор е одговорен исклучиво сперматозоидот, затоа што јајце клетката носи два Х хромозома, додека машката ќелија носи еден Х и еден У хромозом. Полот на детето зависи од тоа дали јајце клетката ќе ја оплоди  Х или У хромозомот. Ако е во прашање Х тогаш ќе добиете девојче, а У тогаш стигнува наследникот на тато.

Рефлексот на кивање заради светлина

Ако секој пат кога ќе погледнете во сонцето морате и да кивнете, тоа сте го наследиле од својот татко. „Апчиха“ синдромот е феномен во кој луѓето киваат штом се изложени на ненадејна, силна светлина и во прашање е наследна состојба.

Отпечатоци од прстите

Иако отпечатоците се нешто што е потполно единствено и никој нема исти како нашите, сепак оние на детето се послични со отпечатоците на таткото отколку со на мајката.

Далтонизам

Станува збор за ретко пореметување во кое личноста јасно не ги распознава боите, туку само контрастите (црно – бело). Овој термин често се меша со пореметувањата во кои личноста не ги разликува црвената и зелената боја. Отприлика 5 отсто од светската популација е зафатена со овој синдром и тоа претежно се мажи, кои природно го носат тој дефект во себе, па и тие најчесто го пренесуваат на своите потомци.