Како да си го заштитите здравјето ако лице со кое живеете е позитивно на КОВИД-19?

Направате се што можете за да се заштитите.

Важно е да се преземат сите мерки за заштита, оти ако живеете со некој које болен, имате 50 проценти шанса и вие да се разболите. За да останете здрави, а да можете да се грижите и за болниот член во семејството, предвид земете ги овие совети.

ТЕСТИРАЈТЕ СЕ

Ако се наоѓате во ваква ситуација, што побрзо и вие напраете тест, советува д-р Скот Браунстејн, директор на болницата Sollis Health во Лос Анџелес. “Дури и ако тестот е негативен, не се исклучува можноста да се работи за лажно негативен тест, па повторете го за 5 до 7 дена“, додава лекарот. Сите кои биле во контакт со заразено лице, мора за тоа да бидат информирани за да можат да се тестираат.

ОГРАНИЧЕТЕ ГО ДВИЖЕЊЕТО

Центарот за контрола и превенција на болести на САД, нуди насоки како да се однесувате кога се грижите за некој кој има КОВИД-19:

  • Болното лице мора дас е изолира од останатите членови на семејството
  • Ако е можно треба да користи одделен тоалет и спална соба
  • Сите домашни, треба да одржуваат физичко растојание од лицето кое има КОВИД-19, колку е тоа можно.

Лицето кое е болно, мора да биде во карантин најмалку 14 дена од денот на добивање на позитивниот тест, а и подолго ако се работи за компликации.

Д-р Брус Хирш, стручњак за инфективни болести додева дека физичкото растојание од болното лице е начин што помалкуд ас е изложувате на вирусот,а постоја и докази кои зборуваат дека оние кои се заразуваат преку голем број на вируси (количина на вирусот), имаат и потешка форма на болеста. На лицето за кое се грижите носете му храна и се потребно, но избегнувате подолг контакт.

ОТВОРЕТЕ ПРОЗОРЦИ

За да овозможите да влезе свеж воздух во просторијата, постојано отворајте прозори, дури и ако тоа значи дека морате да го засилите греењето. Тоа е важно, оти вирусот може да се задржи во просторијата, па ќе ја избегнете можноста од инфекција

НОСЕТЕ МАСКА

Лице кое има КОВИД-19 мора да носи маска кога е во близина на други лица, а кој и да живее со тоа лице, исто така мора да носи маска во иста ситуација.

Маската ќе го задржи вирусот кој се наоѓа во устата и во носот, а новите податови укажуваат дека маската штити и од инфекција. Иако не значи стопостотна заштита, со носењето секако може да ги намалите шансите да се заразите.

“Медицинската маска е добра заштита ако правилно се носи, а платнената е подобра отколку никаква“, додава Хирш.

МИЈТЕ ГИ РАЦЕТЕ И ДЕЗИНФИЦИРАЈТЕ ГИ ПОВРШИНИТЕ

Стручњаците советуваат да ги миете рацете што е можно почесто со вода и сапун, најмалку 20 секунди, користете гел за дезинфекција или марамчиња, доколку не ви е достапен сапун.

Потребно е со раце да не се допира лицето, устата, носот и очите. Хирш додава дека е потребно чистење и на тврди површини секој ден, како што се маси, рачки, мијалници, далечински управувач…

ЈАДЕТЕ ЗДРАВО

“Важно е да се јадат здрави намирници и да се внимава на телесената тежина, што не е лесно во текот на оваа пандемија поради стравот и големата количина на стрес. Знаеме до денес дека некои лица се во ризични групи, а многу може да се направи ако негуваме здрави навики“, додава лекарот.

РАЗГОВАРАЈТЕ СО ПРИЈАТЕЛ

Пријателите и семејството можат да бидат одлична помош ако сакате да разговарате со некого за овие тешки моменти. Ако некој од вашето семејство има КОВИД-19, нормално е дека ќе доживеете различни емоции – од страв, депресија до чувство на осаменост – што може да биде тешко.
„Разговорот за овие чувства може да ви помогне и да ја подобри вашата физичка и емоционална состојба“, додава Браунстеин.