Копривата и здравјето на простатата и уринарниот тракт

Кога размислуваме за копривата, првата (и најчесто единствена) асоцијација за многу луѓе е непријатното чувство на печење на делот од кожата што го допира листот или стеблото на ова растение. Но, она што е многу поважно да се знае за копривата е дека таа е едно од најлековитите растенија што расте на нашата клима. Копривата е вид на диво растение од родот Urtica кое расте на запуштени места како плевел. Она што предизвикува непријатна сензација на допирот е остриот сок кој се излева од листовите и стеблата, преку сијалиците, врз човечката кожа.

Кога размислуваме за копривата, првата (и најчесто единствена) асоцијација за многу луѓе е непријатното чувство на печење на делот од кожата што го допира листот или стеблото на ова растение. Но, она што е многу поважно да се знае за копривата е дека таа е едно од најлековитите растенија што расте на нашата клима.

Копривата е вид на диво растение од родот Urtica кое расте на запуштени места како плевел. Она што предизвикува непријатна сензација на допирот е остриот сок кој се излева од листовите и стеблата, преку сијалиците, врз човечката кожа.

Интересен е податокот до кој дошле научниците: кога копривите, или нивните жаровки-лисја, ќе дојдат во контакт со делот од телото каде што лицето чувствува болка, тие можат да ја намалат првобитната болка. Научниците истакнуваат дека копривата тоа го прави така што го намалува нивото на воспалителни хемикалии во телото и влијае на начинот на кој човечкото тело ги пренесува сигналите за болка.
Како лековито растение е познато уште од античко време: старите Грци го користеле за масажа против ревматски заболувања. Во средниот век се користел како диуретик и за лекување на болни зглобови.
Потврдено е дека помага во случаи на дигестивни нарушувања, а флавоноидите кои ги содржи помагаат за одржување на здравјето и заштита од болести, зајакнување на имунитетот. Од микронутриентите, копривата е богата со калциум, калиум, железо, фосфор и витамини Ц и А. Делува како диуретик (помага во исфрлањето на водата и токсините од телото) и антихеморагична (предизвикува хемостаза, т.е. го запира крварењето).

Копривата е богата со протеини, влакна, масти, каротеноиди, танини и антиоксиданси. Во низата студии спроведени за здравствените ефекти кои копривата може да ги има врз човечкото тело, се издвојуваат оние поврзани со кардиоваскуларното здравје, здравјето на простатата и уринарниот тракт, третман на алергии, болки во зглобовите, остеоартритис и воспалителни состојби, крварење и изгореници.

Коприва и кардиоваскуларно здравје
Докажано е дека копривата има позитивен ефект врз покачениот крвен притисок, па затоа се користи во третманот на хипертензија, според резултатите од студијата објавена во истражувањето за фитотерапија. Се покажа дека воден екстракт од коприва ги намалува отчукувањата на срцето и го зголемува притисокот во левата комора. Понатаму, воден екстракт од коприва промовира вазоконстрикција (стеснување) на аортата, што се јавува поради активирање на алфа1-адренергичните рецептори, според студијата спроведена на глувци.

Исто така, друга студија  објавена во истото списание потврдува дека копривата има позитивен ефект во превенцијата од срцеви заболувања. Имено, тромбоцитната хиперактивност игра важна улога во артериската тромбоза и атеросклероза. Студијата го разгледува ефектот на различни екстракти од коприва врз агрегацијата (способноста за лепење) на тромбоцитите. Потврдено е дека флавоноидите изолирани од листовите на растението произведуваат силни инхибиторни ефекти врз тромбоцитната агрегација индуцирана од тромбин. Оваа студија ја потврди традиционалната употреба на коприва во лекување и/или превенција на кардиоваскуларни заболувања.

Потврдено е дека копривата го спречува или забавува растот на клетките на ракот на простата. Исто така, се покажа дека има позитивни ефекти во третманот на бенигна хиперплазија на простатата (немалигна, прекумерен раст на клетките на простатата), според студијата објавена во медицинскиот весник на иранската Црвена полумесечина.

Претпоставката е дека во коренот на копривата постои природна стероидна компонента која го спречува метаболизмот и растот на клетките на простатата. Една студија објавена во Planta Medica потврди дека стероидните компоненти кои се наоѓаат во коренот на копривата ја спречуваат активноста на мембраната Na+,K(+)-ATP-аза на простатата, што последователно го спречува метаболизмот и развојот на клетките на простатата.

Исто така, една студија објавена во истото списание  покажа дека копривата покажува ветувачки ефект врз клетките на ракот на простата. Имено, забележана е активност на 20% метанолен екстракт од корен од коприва врз пролиферативната активност на човечкиот епител и строма на простата (дел од ткиво или орган кој има сврзна и структурна функција) и постоење на биолошки релевантни ефекти. од состојките пронајдени во екстрактот од коренот на копривата беше потврдено.

Третман со коприви и алергија

Копривата е добро познат природен лек за алергии и алергиски реакции. Имено, копривата содржи биоактивни материи кои ја спречуваат активноста на проинфламаторните патишта поврзани со алергискиот ринитис. Исто така, хистаминот кој се наоѓа во копривата, исто така, помага во борбата против алергиите, како што е потврдено со студија објавена во списанието Респирација.

Коприва и болки во зглобовите, остеоартритис и воспалителни состојби
Екстрактот од лист од коприва е потврден и регистриран како терапија во случај на ревматски артритис. Тоа е асистирана терапија: овој екстракт се користи заедно со други лекови за намалување на симптомите на оваа болест.

Коприва и крварење
Копривата традиционално се користи во случаи на внатрешно крварење, вклучувајќи крварење на матката, крварење од носот и цревно крварење. Екстрактот од коприва се наоѓа како дел од смесата што се користи за запирање на крварењето, бидејќи нејзината ефикасност во ова е потврдена, според студијата објавена во The Journal of Contemporary Dental Practice.

Коприва и изгореници
Еден од проблемите што се јавуваат по изгорениците се инфекциите кои често се јавуваат на изгорените места. Затоа, најважна задача во лекувањето на изгорениците е да се спречи појавата на инфекции и да се забрза заздравувањето и обновувањето на кожата. Една студија објавена во World Journal of Plastic Surgery потврди дека третманот со коприва во случај на изгореници е многу поефикасен од вообичаената терапија со сулфадијазин сребро и вазелин .

Покрај горенаведеното, позитивните ефекти на копривата вклучуваат:

Поттикнување на раст на косата
Подобрување на имунитетот
Третман на анемија
Поддршка за здравјето на надбубрежните жлезди
Превенција и третман на дијареа
Намалување на негативните ефекти од астмата
Третман на хемороиди
Стимулација на контракции за време на породувањето
Третман на каснувања од инсекти
Поддршка за здравјето на кожата и ноктите
Третман на акни
Поддршка за здравјето на тироидната жлезда
Можно е да се конзумира коприва во вид на чај, тинктура, капсули, а класично, листовите може да се јадат, исто како и други зелен лиснат зеленчук, како спанаќ или блитва.

 

Извори:

  1. Legssyer A, Ziyyat A, Mekhfi H, Bnouham M, Tahri A, Serhrouchni M, Hoerter J, Fischmeister R. Cardiovascular effects of Urtica dioica L. in isolated rat heart and aorta, Phytotherapy research. 2002 Sep;16(6):503-7.
  2. El Haouari M, Bnouham M, Bendahou M, Aziz M, Ziyyat A, Legssyer A, Mekhfi H. Inhibition of rat platelet aggregation by Urtica dioica leaves extracts. Phytotherapy research. 2006 Jul;20(7):568-72.
  3. Ghorbanibirgani, A, Khalili, A, Zamani, L. The Efficacy of Stinging Nettle (Urtica Dioica) in Patients with Benign Prostatic Hyperplasia: A Randomized Double-Blind Study in 100 Patients. Iranian Red Crescent Medical Journal. 2013 Jan; 15(1): 9–10.
  4. Hirano T, Homma M, Oka K. Effects of stinging nettle root extracts and their steroidal components on the Na+,K(+)-ATPase of the benign prostatic hyperplasia. Planta Medica. 1994 Feb;60(1):30-3.
  5. Konrad L, Müller HH, Lenz C, Laubinger H, Aumüller G, Lichius JJ. Antiproliferative effect on human prostate cancer cells by a stinging nettle root (Urtica dioica) extract. Planta Medica. 2000 Feb;66(1):44-7.
  6. Zimmermann I. · Ulmer W.T. Effect of Intravenous Histamine, Allergen (Ascaris suum Extract) and Compound 48/80 and Inhaled Allergen-Aerosol on Bronchoconstriction and Histamine Release. Respiration 1981;42:30–42.
  7. Baykul T, Alanoglu EG, Kocer G. Use of Ankaferd Blood Stopper as a hemostatic agent: a clinical experience. Journal of Contemporary Dental Practise. 2010 Jan 1;11(1):E088-94.
  8. Hosein A, Mohammad JF, Maryam I i dr. The Healing Effect of Nettle Extract on Second Degree Burn Wounds. World Journal of Plastic Surgery. 2015 Jan; 4(1): 23–28.