Лицата со псоријаза имаат зголемен ризик за појава на дијабетес

Иако научниците се уште не разбираат на кој начин овие две болести се поврзани, тие веруваат дека променетите имунолошки патишта можат пациентите со псоријаза да ги направат чувствителни на заболување со дијабетес.

Резултатите од најновото истражување на научници од Универзитетот во Калифорнија откриле силна поврзаност помеѓу  псоријазата и дијабетесот.

Пациентите со псоријаза би морале да бидат свесни за зголемениот ризик од развој на дијабетес како би можеле редовно да го контролираат своето здравје и на време да им се спроведе потребниот третман“, порачуваат лекарите.

Иако научниците се уште не разбираат на кој начин овие две болести се поврзани, тие веруваат дека променетите имунолошки патишта можат пациентите со псоријаза да ги направат чувствителни на заболување со дијабетес.

Псоријазата е голем здравствен проблем од кој во светот боледуваат околу 125 милиони луѓе.

Лекувањето може да биде долготрајно и проследено со нуспојави, а самата болест може негативно да влијае на психичкото здравје на пациентите и на нивниот професионален и приватен живот. Досегашните истражувања покажале само дека пациентите со псоријаза се сколни кон срцев и кон мозочен удар. Истражувањето е објавено во списанието Archives of Dermatology.