Научниците утврдиле: Сакате долго да лежите во када?! Ова ќе ве интересира!  

Добра вест за сите оние кои сакаат да се излежуваат во када. Топлата вода и опуштањето за вашето здравје можат да придонесат како и 30-минутна прошетка.

Научниците од универзитетот Loughborough теситирале 14 мажи така што морале еден час да возат велосипед, после тоа еден час лежеле во када со вода на температура од 40 Целзиусови степени.

Добра вест за сите оние кои сакаат да се излежуваат во када. Топлата вода и опуштањето за вашето здравје можат да придонесат како и 30-минутна прошетка. Иако возењето велосипед потрошило повеќе калории, опуштањето во када, исто така, стопило калории, и тоа количество кое би се загубило со 30-минутно шетање, заради зголемувањето на телесната температура, пишува Дејли мејл.

На испитаниците во текот на 24 часа им се мерело и количеството на шеќер во крвта, а резултатот покажал пониско количество после капењето, отколку после возењето велосипед. 

Според истражувањето „пасивното загревање“ го намалува воспалението, па се користи како медицински третман во Финска, а во магазинот JAMA Internal Medicine се наведува дека поминувањето време во сауна помага во превенцијата од кардиоваскуларни болести.