Опасни и дамките: Симптомите на рак на дојка не се секогаш исти!

Иако јазлите и болката во пределот на дојката, како и деформитетите на брадавиците се најчести знаци кои укажуваат на оваа болест, се повеќе има случаи на откривање на рак на дојка кои се темелат на наизглед незначајни промени на кожата.

Зрнеста структура, која наликува на кора од портокал, набори и задебелување, чешање околу брадавицата, исцедок, промени во големината или формата на дојката, болка во пазувите и проширени и видливи вени – се симптоми кои исто така не смеат да бидат игнорирани.

“Поинаквите симптоми од оние вообичаените, знаат да бидат поврзани со позицијата на ракот, никако не значат дека состојбата е во понесериозна форма“, предупредува д-р Ема Пенери.

На пример, тумор кој се појавил во каналите на дојката не предизвикува видливи јазли, бидејќи болеста се шири преку обвивката на градите. Промените на кожата како видливи вени упатуваат на рак кој ги блокирал крвните садови, додека чешањето околу брадавицата укажува на ретка форма на тумор, т.н. Пагетова болест.

Наведените промени нужно не значат најлошо можно сценарио, но лекарите велат дека треба да се внимава и да се направи медицинска консултација.