Постои само една ситуација во која провевот може да биде опасен

За најголем непријател на нашиот народ се смета провевот, и тоа не е никаква новост.

Иако провевот е одговор на речиси сите болести и сметаме дека е мошне опасен по здравјето, како и дека доведува до болести во грбот, па и до оние најсмртоносните болести всушност не постои ниту едно истражување кое го докажало ова. Психолозите објаснуваат дека провевот како изговор е само средство за привлекување внимание на себе.

Моќта на автосугестијата, од една, и потребата за внимание и претставувањето на себеси како жртва, од друга страна, доведува до тоа да кажеме дека нешто не боли или не и за тоа да најдеме некоја причина себе да се окарактеризираме како болни. Ако цврсто веруваме во нешто може да дојде и до промена на некој орган што само ќе го поткрепи ова. Тоа само покажува колку е некој зрела личност и колку сака да привлече внимание на себе, велат психолозите.

Но, сепак, постои само една ситуација во која провевот може да е навистина опасен кога телото е влажно и како такво е изложено на струење на брз и ладен воздух кој разладува.

Всушност, лекарите советуваат дека е пожелно барем два пати дневно да направите провев дома така што бактериите и вирусите ќе излезат од просторијата, како и дека не треба да стравувате од нереална опасност од непостоечки болести.