Постојат таблети кои не треба да се делат на половина

Делењето таблети на два или три дела може сериозно да го намали ефектот на лекот, затоа што на тој начин пациентот може во организмот да внесе помало или поголемо количество од медикаментот

Ако сте добиле рецепт за некој лек, сигурно ви се случило докторот да ви рече дека после одредено време ако се чувствувате подобро не морате да ја земате целата доза. Но имајте на ум дека постои опасност ова да доведе до несакани реакции.

Дозволено е делење на таблетите кои на средината имаат исцртана линија. Не смеете да ги делите таблетите за спиење ако сакате да го намалите нивниот ефект, затоа што кај овие, но и други таблети, здравите состојки „пливаат“ во самото апче, па со делење не добивате рамномерно количество од лекот кој би требало да ви помогне.  Иако некои таблети е дозволено да се делат, најдобро е секогаш да се консултирате со лекар или фармацевт, особено ако имате работа со потешки лекарства.

Никако не ги делете:

  • Обложените таблети;
  • Гел капсулите;
  • Продолжените пакувања таблети.