Психолозите потврдуваат: Мажи, облекувајте се во црвено, жените ќе се вртат по вас!

Жените ги доживуваат мажите облечени во црвено како личности со статус, доминантни мажи, кои се стремат кон моќ и заработуваат добро

Истражувањето спроведено од тим на психолози покажа дека мажите, за да бидат што попривлечни за жените, треба да носат облека со одредена боја.

Резултатите од истражувањето објавено во списанијата „Journal of Personality and Social Psychology“ и „Journal of Experimental Psychology“ покажале дека мажите им се попривлечни на жените ако носат црвена облека.

Кога мажите носат облека во црвена боја, сигнализираат доминација спрема спротивниот пол, што ги прави уште попривлечни во очите на жените.

Жените ги доживуваат мажите облечени во црвено како личности со статус, доминантни мажи, кои се стремат кон моќ и заработуваат подобро, објасни водачот на истражувањето Ендру Елиот.