Симптоми кои укажуваат на сериозно пореметување на хормоните

Вообичаено е да дојде до хормонален дисбаланс во периодот кога жената е во ПМС (предменструален синдром) или кога е под стрес, но хормоналниот статус открива и некои сериозни болести.

Хормоните играат важна улога во телото. Како дел од ендокринолошкиот систем контролираат бројни телесни функции, од тоа колку често уринираме, до брзината на растење на косата. Вообичаено е да дојде до хормонален дисбаланс во периодот кога жената е во ПМС (предменструален синдром) или кога е под стрес, но хормоналниот статус открива и некои сериозни болести.


Пет знаци заради кои треба да се исконтролира штитната жлезда:

 • Често или ретко празнење на цревата
 • Очите изгледаат поголеми
 • Косата не расте
 • Заборавеност
 • Сува кожа

 • Четири знаци дека хормоните “дивеат“ поради бременост
 • Често крварење од непцата
 • Зголемување на стапалата
 • Чувство на метален вкус во устата
 • Појава на темни дамки на лицето

 

Два знака кои упатуваат на можен дијабетес

 • Честа појава на габични инфекции
 • Често мокрење