Стресот и депресијата го зголемуваат ризикот од мозочен удар

Ризикот бил најголем за лицата кои истовремено биле погодени и со стрес и со депресија.

Група американски научници направиле истражување кај испитаници со дијабетес тип 2, по што ја поврзале присутноста на стресот и депресијата со поголем ризик од мозочен удар. Стресот и депресијата се поврзани со поголем ризик за смрт од срцеви заболувања и крвните садови, се вели во студијата на научниците од Универзитетот Источна Каролина.

Ризикот бил најголем за лицата кои истовремено биле погодени и со стрес и со депресија. Кај нив ризикот за смрт од болести на срцето и крвните садови бил повеќе од двојно поголем.

Резултатите од ова истражување се објавени во стручното списание „Diabetes Care“, а се темелат врз основа на следење на 22 000 возрасни испитаници на просечна возраст од 64 години.