Ве боли и ве стега во градите, а не се работи за инфаркт? Овие се можните причини

Не ви е јасно зошто постојано нешто ве “стега“ во градите?

Бројни се причините зад оваа појава, можеби само се аработи за стрес или пак за напад на паника. Или можеби е нешто посериозни, како проблеми со срцето?

Сепак запомнете дека никогаш не смеете да ја игнорирате оваа или слични тегоби. Во голем број случаеви сепак таа болка е поврзана со срцето, белите дробови, мускулите или ребрата. Болката во гради може да се почувствува и било каде од подрачјето на вратот до горниот дел од абдоменот. Едно од најчестите прашања е – се работи ли за инфаркт.

Ако чувствувате стегање во градите, болка во вилицата или рацете, губење на воздух – тука може да се работи за сигнали кои откриваат дека веднаш мора да отидете на лекар. Иако овие сигнали се чести и кај жените и кај мажите, мажите може да доживеат и болка во грбот почесто.

  • КОИ СЕ НАЈЧЕСТИТЕ ПРИЧИНИ ЗА БОЛКА ВО ГРАДИТЕ?

Иако не смеат да се игнорираат, постојат и вообичаени причини кои не претставуваат сериозна состојба. Стручњаците од клиниката Кливленд ги објаснуваат најчестите форми на болки во градите, кои не мора да бидат симптоми на ифаркт.

Верувале или не, дигестијата (варење на храната) често може да предизвика токму болка во градите, а жиговината често може да оддава симптоми кои потсетуваат на инфаркт, а до враќање на киселините во усната шуплина може да дојде по тежок оброк. Треба да внимавате што јадете и секако да не претерувате со лута и кисела храна. Често може да се работи и за воспаление како бронхитис или воспаление на белите дробови. Секако обратете се кај лекар, кој ќе ви помогне да се ослободите од симптомите.

  • ВАЖНО Е ДА ГО ПОЗНАВАТЕ СВОЕТО СРЦЕ

Сами мора да знаете како да се грижите за своето здравје и кој тип на нега ви е потребна. Важно е и да знаете дека болката во градите не мора да значи инфаркт. Посетете лекар кој ќе ви ги направи потребните прегледи и ќе знаете дали се работи за проблем кој мора да се лекува.

Исто така е важно да се знаат симптоми на инфаркт и како да се превенираат. Пред се мора да знаете дали во вашата семејна историја имало инфаркти, оти тоа значи дека можеби сте во ризична група.

  • СИМПТОМИ НА ИНФАРКТ КАЈ МАЖИ И ЖЕНИ

Општо, симптомите на срцев удар кај жените се поинакви и посуптилни, отколку кај мажите, па понекогаш не се ниту препознатливи на време. По правило, жените имаат поблаги знаци на срцев удар од мажите, па често и не се свесни што им се случува  или ги игнорираат своите симптоми. Кај жените поретко се јавува класичниот симптом на изразена болка во градите, а почесто е присутно чувство на притисок или балага нелагодност во градите, како и болки во други делови на телото, како што е болка во делот на стомакот, рамената, рацете и појава на мачнина, повраќање, губење воздух, вртоглавица, изненаден замор и слабост.