Знаете ли што точно го оштетува вашиот вид?

Дали некогаш сте размислиле за причината која доведува до оштетување на видот? Постојат многу работи кои го оштетуваат видот, а во продолжение прочитате кои се некои од тие фактори.

Стилот на живот, прехранбените навики, загадената околина и многу други работи земаат данок на нашата целокупна здравствена состојба, вклучувајќи го и видот. Голем број луѓе го губат видот уште во млади денови, па така вообичаено е да се видат лица кои носат очила или контактни леќи.

ПУШЕЊЕ: Пушењето има многу лоши последици по целокупното здравје, а оштетувањето на видот е една од нив.

НАПРЕГАЊЕ: Понекогаш несвесно ставаме преголем притисок на нашите очи. Работиме на компјутер долго време, гледаме телевизија, играме игрици или читаме книга. Овој телесен напор на мускулите на окото, доведува до оштетување на видот.

ВИСОК КРВЕН ПРИТИСОК: Зголемениот крвен притисок може сериозно да ги оштети очите ако не се лекува. Тој ги оштетува крвните садови во мрежницата, подрачје со задниот дел од окото. Оваа болест е позната како хипертензивна ретинопатија.

ДИЈАБЕТЕС: Ако имате дијабетес, веројатно ќе имате и некои болести на окото, како што е глауком или дијабетска ретинопатија, каде мрежницата станува тешко оштетена. Денес, тоа е водечка причина за слепило и замаглен вид.

НЕЗДРАВА ИСХРАНА: Ако се храните нездраво, а телото не ги добива потребните хранливи материи за здравјето на очите, ќе станете чувствителни на многу болести на очите. Недостатокот на витамин А доведува до слепило или проблеми со видот. Исто така, нискиот процент на витамин Б12 може да предизвика замаглен вид.